Categories: ΜΟΔΑ

Τα κοσμήματα Desperate απευθύνονται σε τολμηρές γυναίκες που δεν φοβούνται να ξεχωρίσουν

Υπάρχουν κάποια πράγματα που σου τραβούν αμέσως την προσοχή πάνω στην εικόνα κάποιου. Ένα περίτεχνο χτένισμα, ένα έντονο κραγιόν ή κάποιο μοναδικό αξεσουάρ. Σε αυτήν την τελευταία κατηγορία ανήκουν και τα κοσμήματα Desperate, που σχεδιάζει στο εργαστήριό της στην Σύρο, η Ζέφη Ιωάννου.

 

Μεγάλα και με περίτεχνα σχέδια, εμπνευσμένα από τα κοσμήματα της αρχαίας Αιγύπτου και Ελλάδας, δεν φιλοδοξούν να χαθούν κάπου στο background ενός outfit, αλλά να γίνουν ο πρωταγωνιστής του. «Η υπερβολή είναι το στοιχείο του χαρακτήρα μου που σίγουρα μετέφερα στα κοσμήματα που σχεδιάζω. Κάπως έτσι φαντάζομαι και τα κομμάτια συνδυασμένα, υπερβολικά. Μεγάλα σκουλαρίκια συνδυασμένα με κολιέ και πολλά δαχτυλίδια για μία εικόνα σίγουρα extravagant», λέει χαρακτηριστικά η Ζέφη Ιωάννου. «Η σκέψη που κρύβεται πάντα πίσω από τις συλλογές μου είναι ότι αυτά που θα κατασκευαστούν θέλω να τα φορέσω εγώ, ότι αντιπροσωπεύουν την αισθητική μου απόλυτα και όχι μόνο τις απαιτήσεις τις αγοράς. Απευθύνονται σε τολμηρές, αισιόδοξες, χαρούμενες γυναίκες που δεν φοβούνται να τολμήσουν και να ξεχωρίσουν».

Φτιαγμένα κυρίως από ορείχαλκο, ασήμι, ημιπολύτιμες πέτρες και φτερά, τα Desperate δεν περνούν εύκολα απαρατήρητα. «Η ποιότητα, η διαχρονικότητα και η εξέλιξη του σύγχρονου ελληνικού κοσμήματος είναι αυτό που πρεσβεύουμε σαν brand. Τα Desperate κοσμήματα βασίζονται στη πρωτοτυπία και στη τόλμη για πειραματισμούς σε νέες τεχνικές και νέα σχέδια, όπως και στην επικοινωνία, την ειλικρίνεια, στον σεβασμό και στην αφοσίωση στον καταναλωτή.» Έπειτα από σπουδές πάνω στον βιομηχανικό σχεδιασμό, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων και μια πρακτική στην Vogue Hellas, η Ζέφη Ιωάννου είδε πως είχε έρθει η ώρα να ασχοληθεί με αυτό που πραγματικά αγαπούσε. Το κόσμημα. «Παρακολούθησα μαθήματα αργυροχρυσοχοΐας. Με αυτό το τρόπο συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να μάθω να κατασκευάζω αυτά που ονειρευόμουν να φοράω. Δουλεύω πάνω στο κόσμημα τα τελευταία 7 χρόνια ξεκινώντας με εκθέσεις σε μικρά καφέ σε Σύρο, όπου σπούδασα και μένω μόνιμα και Αθήνα, τα πρώτα 2 χρόνια δουλεύοντας παράλληλα σαν σερβιτόρα. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη ενός εργαστηρίου», λέει η ίδια. 

Κάθε σεζόν οι συλλογές των Desperate επηρεάζονται από την μόδα, τις τάσεις, τα χρώματα που επικρατούν περισσότερο αλλά και το προσωπικό γούστο και αγάπη για συγκεκριμένα χρώματα και συνδυασμούς της σχεδιάστριάς τους, τα οποία συνολικά καθορίζουν ένα μέρος των επιλογών. Αυτό που μένει πάντα ίδιο όμως, είναι η αγάπη στους αρχαίους πολιτισμούς με παράδοση στο κόσμημα, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις συλλογές. 

Όσο για το όραμα της Ζέφης Ιωάννου για το brand της, αλλά και για την μόδα γενικότερα, αυτό φαίνεται πως αποτελεί συλλογική υπόθεση. «Έπειτα από πολλά χρόνια που η ίδια η Ελλάδα δεν πίστευε στον εαυτό της και επένδυε σε ξένα brands μόνο έχει έρθει η στιγμή που στηρίζουμε τη δημιουργικότητα και την αλληλεγγύη. Η ελληνική βιομηχανία εξελίσσεται, παίρνει μορφή και παγκόσμια θέση. Σε μία εποχή που οι τάσεις ορίζονται κυρίως μόνο από τους μεγάλους οίκους μόδας και τις influencers και φυσικά δεν υπάρχει η παρθενογένεση υπάρχει η επιθυμία να δημιουργήσουμε εμείς τους δικούς μας όρους και εικόνες».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι