DESIGN

Στο Μετς, σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα του μεσοπολέμου

Το Μετς, μια από τις πιο εμβληματικές γειτονιές του αθηναϊκού κέντρου, καταφέρνει ακόμα και το 2022 να διατηρεί τον χαρακτήρα και την γοητεία του. Είναι από εκείνα τα μέρη που πολλές φορές νομίζεις ότι ο χρόνος έχει σταματήσει  να κυλά και φαντάζεσαι ότι περπατάς στην παλιά Αθήνα, αυτή που ακόμα και όσοι δεν την ζήσαμε, τη νοσταλγούμε μέσα από αφηγήσεις και ιστορίες των μεγαλύτερων. 

Σε αυτή την γειτονιά, το αρχιτεκτονικό γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects ανέλαβε να ανακαινίσει ένα διαμέρισμα του μεσοπολέμου, στο οποίο υπερίσχυαν τα Art Deco στοιχεία. «Ο χώρος διατήρησε την υπάρχουσα χρήση κατοικίας και η νέα πρόταση βασίστηκε στις ανάγκες περιοδικής κατοίκησης του διαμερίσματος από τον ιδιοκτήτη του, Γιάννη Αλεξίου, που μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο. Ο ίδιος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση του τελικού χαρακτήρα του διαμερίσματος. Ζητούμενο από εκείνον ήταν να μείνει ανέγγιχτο το μεγαλύτερο τμήμα της κάτοψης και να διατηρηθεί κατά το δυνατόν τόσο η δομή όσο και τα μορφολογικά στοιχεία του διαμερίσματος, προσανατολίζοντας το σχεδιασμό στον επαναπροσδιορισμό αυτών των χαρακτηριστικών», εξηγούν οι άνθρωποι του γραφείου και αν κρίνει κανείς από τις φωτογραφίες, φαίνεται πως πέτυχαν τον αρχικό τους στόχο. 

Στο διαμέρισμα που χωρίζεται σε πέντε μέρη, το χωλ εισόδου, την κουζίνα, το λουτρό, το υπνοδωμάτιο και το καθιστικό, διατηρήθηκαν τα όρια του προϋπάρχοντος χώρου, όπως και οι βασικές τους λειτουργίες τους, οι οποίες παραμένουν στην αρχική τους θέση. Η μόνη μεγάλη αλλαγή που έγινε, ήταν η καθαίρεση ενός διαχωριστικού τοίχου ανάμεσα στην είσοδο και την κουζίνα. Την θέση του τοίχου πήρε μια μεγάλη ξύλινη κατασκευή που ξεκινά από την είσοδο και καταλήγει στο υπνοδωμάτιο.

Εκτός από ενοποιητικό στοιχείο στον χώρο, η μεγάλη ξύλινη κατασκευή από ελληνική καρυδιά, έχει και χρηστικό ρόλο, καθώς λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για την κουζίνα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως γραφείο. Με πολλαπλούς τρόπους μπορεί να χρησιμοποιηθεί και η μεταλλική κατασκευή της εισόδου με τους κρυφούς αποθηκευτικούς χώρους. Όσο αφορά στα διακοσμητικά στοιχεία, οι Fotis Zapantiotis Associated Architects φρόντισαν να τα αποδώσουν με τον ίδιο χρωματισμό με στόχο την ομοιογένεια και την πλαστική έκφραση των Art Deco χαρακτηριστικών.

Στην επίπλωση οι τόνοι που επέλεξε το γραφείο Fotis Zapantiotis Associated Architects σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, είναι γήινοι, σε διάφορες αποχρώσεις του λευκού, του μπεζ και του καφέ, ενώ σε επιλεγμένες γωνιές υπάρχουν πιο έντονα χρώματα, όπως το μπλε που ξεχωρίζει στον πίνακα πάνω από την τραπεζαρία. Το βλέμμα πέφτει επίσης στο κόκκινο της ελληνικής καρυδιάς και το μαύρο που κυριαρχεί στα μεταλλικά στοιχεία του σπιτιού. Στόχος αυτών των επιλογών ήταν να δημιουργηθεί ένας ήρεμος συσχετισμός δυνάμεων ανάμεσα στο προϋπάρχον κέλυφος και τις νέες κατασκευές.

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι