DESIGN

Στην οδό Χέυδεν, μέσα σε ένα διαμέρισμα με ποιητική ματιά και εντυπωσιακό design

Στην επιβλητική τετραώροφη πολυκατοικία Μέγα Οικοκομίδη-Λεωνίδα Λιώκη, στην οδό Χέυδεν, την οποία σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης με συνεργάτη αρχιτέκτονα τον Νικόλαο Μητσάκη, στεγάζεται ένα ευρύχωρο, ψηλοτάβανο διαμέρισμα που όφειλε να αποκτήσει ξανά ζωή. 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Amlagma Architects σε στενή συνεργασία με τους νέους ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, τον Πάνο και τη Χριστίνα, προχώρησαν στην ανακαίνιση «στοχεύοντας στην ανάδειξη της ποιητικής διάστασης του χώρου και συνεπακόλουθα στην διατύπωση ενός εναλλακτικού τρόπου κατοίκησής του», όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του γραφείου στην Popaganda.

Ο Δημήτρης Πικιώνης δημιούργησε ένα μοντέρνο κτίριο στο οποίο έχει εντάξει στοιχεία από διάφορες στιγμές της ελληνικής αρχιτεκτονικής, τόσο στις λεπτομέρειες των όψεων, όσο και στη χρήση των υλικών. Οι σχεδιαστικές αναφορές του κτιρίου, λοιπόν, δεν θα μπορούσαν παρά να αποτελέσουν τον βασικό άξονα της αισθητικής προσέγγισης, καθορίζοντας τις υφές, τα υλικά, τη χρωματική παλέτα, τα σχήματα και τις γεωμετρίες εντός του χώρου. Μέσα στο δημιουργικό αυτό πλαίσιο, πρώτο ρόλο στον νέο σχεδιασμό διαδραματίζουν η λειτουργικότητα και η ανάγκη για στέγαση ενός μοντέρνου τρόπου ζωής.

Το καθιστικό βρίσκεται στο κέντρο των χώρων διημέρευσης, ανάμεσα από την τραπεζαρία και το γραφείο. Κεντρικό στοιχείο του καθιστικού αποτελεί μια – ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο – βιβλιοθήκη από μέταλλο και ξύλο. Τους χώρους διαχωρίζουν ξύλινες πόρτες οι οποίες διατηρήθηκαν ανέπαφες. 

Ανοίγοντας τις συρόμενες ξύλινες πόρτες, το καθιστικό ενώνεται με το γραφείο όπου ένας κόκκινος τοίχος αναδεικνύει τα υφιστάμενα έπιπλα από ξύλο, τα οποία οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να διατηρήσουν.

Η ενοποίηση των χώρων λειτούργησε ευεργετικά καθώς τα μεγάλα ανοίγματα αφήνουν το φυσικό φως να διαχυθεί στο διαμέρισμα. Στόχος των νέων χώρων είναι  να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες της καθημερινότητας των ιδιοκτητών.

Ο διάδρομος που οδηγεί στους επιμέρους χώρους χρωματίζεται με δύο αποχρώσεις, αναδεικνύοντας την γεωμετρία του. Στην κουζίνα επιλέγονται πράσινοι παστελ τόνοι με πορτοκαλί λεπτομέρειες στον τοίχο.

Τα βασικά γνωρίσματα του διαμερίσματος διατηρήθηκαν ανέπαφα. Σε επίπεδο κάτοψης, πραγματοποιήθηκαν αλλαγές στην κουζίνα και το μπάνιο. «Η κουζίνα ήταν διαχωρισμένη σε δύο μικρούς, μη λειτουργικούς χώρους, καθώς επίσης δεν επικοινωνούσε με το καθημερινό δωμάτιο. Οι δύο χώροι ενώθηκαν σε έναν μεγάλο και η κουζίνα ενοποιήθηκε με το δωμάτιο – το οποίο χρησιμοποιείται και ως τραπεζαρία», περιγράφουν οι Amlagma Architects. 

  

Όλα τα δάπεδα από μωσαϊκό διατηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν. Στο wc καθαιρέθηκε το πατάρι, ώστε να αποκτήσει ύψος και δημιουργήθηκε ένα ντουζ. Χρησιμοποιείται σκούρο κόκκινο μάρμαρο με την ίδια απόχρωση να καλύπτει και τον χώρο του ντουζ, ενώ η οροφή βάφεται βαθύ πράσινο, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση. Ο νιπτήρας και το πλαίσιο του καθρέφτη κατασκευάζεται από το ίδιο μάρμαρο του δαπέδου.  

Στ0 υπνοδωμάτι0 διατηρούνται οι υφιστάμενες ντουλάπες, ενώ μια ταπετσαρία σε βαθύ μπλε περιβάλει το κρεβάτι δίνοντας μια αίσθηση χαλάρωσης, ενώ το λευκό επιλέγεται για το λουτρό δίνοντας την αίσθηση καθαρότητας. Τα έπιπλα και οι καθρέφτες -από μέταλλο και ξύλο- είναι ειδικά σχεδιασμένα για τον χώρο. 

Έργο: Διαμέρισμα επι της οδού Χέυδεν, Εμβαδόν: 230 τ.μ.
Αρχιτεκτονική Μελέτη – Κατασκευή: Amalgama-Architects
Ολοκλήρωση Έργου: 2022
POPAGANDA