DESIGN

Στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, οι Block722 δημιούργησαν ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα

Το άγριο κρητικό τοπίο και ο πλούτος και η κληρονομιά των παραδοσιακών τεχνών καθορίζουν το νέο έργο των Block722, «Ο Λόφος». Τοποθετημένο στους βόρειους πρόποδες της οροσειράς Θρυπτή στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, το σπίτι των 280 τ.μ. συμπεριλαμβάνει το κύριο κτίσμα, δύο ξενώνες και γενναιόδωρους εξωτερικούς χώρους.

Η εξισορρόπηση των αναγκών με το φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει θέα προς τα βουνά, τις πεδιάδες και τη θάλασσα, ήταν κρίσιμη στη σχεδιαστική λύση των αρχιτεκτόνων, όπως εξηγούν στην Popaganda.

«Βασικός στόχος ήταν η αβίαστη ένταξη του αρχιτεκτονικού κελύφους στο άγριο γεωφυσικό υπόβαθρο, η βέλτιστη αξιοποίηση της θέας, η διαμόρφωση χώρων με διαφορετικές ποιότητες, αλλά και η δημιουργία δυνατών “κάδρων” τα οποία σε συνδυασμό με τα στοιχεία της φύσης, το φως, τη σκιά, τον αέρα και το νερό, θα ανήγαγαν την καθημερινότητα των χρηστών σε τελετουργικό», λέει η ομάδα του Block722.

Ένα μονοπάτι που κατεβαίνει την πλαγιά από τον κεντρικό δρόμο οδηγεί τους επισκέπτες στην είσοδο της κατοικίας. Το κτίσμα αρθρώνεται σε τέσσερεις όγκους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενδιάμεσων χώρων – μερικοί στο εσωτερικό και μερικοί στο εξωτερικό του σπιτιού.

Η κύρια κατοικία χωρίζεται σε δύο χαμηλούς όγκους που συνδέονται μεταξύ τους με έναν ημίκλειστο χώρο, όπου το υδάτινο στοιχείο κυριαρχεί, ενώ ο σχεδιασμός συνδυάζει φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά στην τοπική λαϊκή παράδοση, όπως το ξύλο και η πέτρα.

Ταυτόχρονα, η ατμόσφαιρα είναι σύγχρονη, συνδυάζοντας την έμφυτη σκανδιναβική ευαισθησία και τον οργανικό μινιμαλισμό των Block722 με επιρροές από την ιαπωνική αρχιτεκτονική.

Αυτό διαφαίνεται μέσα από την αναζωογονητική απλότητα του σχεδιασμού με τις καθαρές, σχεδόν αυστηρές γραμμές που εξισορροπούν τη φυσική, απτική αίσθηση των υλικών και την πλούσια χειροτεχνία.

Το ισχυρό ελληνικό φως βοηθά στον καθορισμό των σχημάτων και των επιφανειών. Παίζοντας με τα υλικά, οι αρχιτέκτονες βασίστηκαν στην αίσθηση και τον ρυθμό του περιβάλλοντος, τόσο για τους εσωτερικούς όσο και για τους εξωτερικούς χώρους.

Το ταξίδι του φωτός και οι συνήθειες των ανθρώπων που ζουν στην κατοικία, κατά τη διάρκεια της ημέρας, οδήγησαν τη χωροταξική διάταξη στο εσωτερικό.

Κάθε τμήμα και διαδρομή έχουν σχεδιαστεί προσεκτικά για να υποστηρίζουν τη λειτουργικότητα και να την πλαισιώνουν μέσα από οπτικά ταξίδια και χωρικές αφηγήσεις, που συνδυάζουν το εσωτερικό και το εξωτερικό, το φυσικό και το ανθρώπινο δημιούργημα.

Ο σχεδιασμός επιδιώκει να ενισχύσει την αργή διαβίωση, λαμβάνοντας στοιχεία από τον τρόπο ζωής του νησιού.

Οι Block722 συνεργάστηκαν με ντόπιους τεχνίτες καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής, εφαρμόζοντας εξειδικευμένες κατασκευαστικές τεχνικές σε μια μεγάλη ποικιλία στοιχείων του σπιτιού.

Αυτό ισχύει τόσο για της υψηλής ποιότητας αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, όσο και για τα έπιπλα, η πλειονότητα των οποίων είναι κατά παραγγελία και δημιουργήθηκαν ειδικά για αυτό το έργο, χρησιμοποιώντας μάρμαρο, ξύλο, πέτρα και terrazzo. Η συλλογή επίπλων ονομάστηκε «ANATA» από το Ιαπωνικό «εσύ» ή «για σένα».

Το σπίτι φιλοξενεί ένα εντυπωσιακό γλυπτό 2,8 x 1,5 μέτρων από τον Έλληνα καλλιτέχνη Παντελή Χανδρή. Το έργο, ως αναπόσπαστο κομμάτι τόσο της ιστορίας του σπιτιού όσο και της ίδιας πια της κατασκευής, ονομάστηκε “Post-Landscape”.

Το ορεινό “φόντο” και ο κάμπος στους πρόποδες αποτέλεσαν κεντρική έμπνευση και θεματολογία, μεταμορφώνοντας τα χρώματα, τους ήχους και την ατμόσφαιρα σε υλικά και χώρο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ 

POPAGANDA