DESIGN

Στην Αγριά Βόλου, η αρχιτεκτονική μιας κατοικίας αναπτύσσεται σαν το ηχείο ενός μουσικού οργάνου

Στον οικισμό της Αγριάς, λίγο έξω από τον Βόλο, κάτω από το Πήλιο και επάνω στην ακτογραμμή του Παγασητικού κόλπου, ο αρχιτέκτονας Ζήσης Κοτιώνης, καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σχεδίασε αυτή την ιδιαίτερη, ημι-διαχωριζόμενη μονόχωρη κατοικία με θέα τη θάλασσα.

Το κτίριο αναπτύσσεται κατακόρυφα σε τέσσερα οριζόντια επίπεδα, περιλαμβανομένου και του υπογείου, σχηματίζοντας έναν ενιαίο χώρο κατανεμημένο σε τρία μέρη και έναν υπαίθριο χώρο.

Η αρχιτεκτονική ακολουθεί την τυπολογία της τρίκλιτης βασιλικής, με δύο κάθετα στοιχεία από μπετόν στις πλευρές και ένα ένθετο ξύλινο “κουτί” που αναπτύσσεται “σαν το ηχείο ενός μονόχορδου οργάνου” όπως το περιγράφει ο αρχιτέκτονας, εκφράζοντας γεωμετρικές αναλογίες και σχέσεις κατοίκησης στο ξύλινο σπίτι.

Στα δύο πλευρικά κλίτη, από οπλισμένο σκυρόδεμα, βάθους 1,2 μ., οργανώνονται οι βοηθητικοί και οι υγροί χώροι (αποθήκευση, λουτρά, κουζίνα), καθώς και οι σκάλες και καταπακτές.

Στο μεσαίο κλίτος, πλάτους 4,30μ. που ορίζεται από τέσσερα ζεύγη ξύλινων κιόνων, αναπτύσσεται η καθημερινή επιτελεστικότητα της διαμονής.

Η κατοικία είναι ιδανική για τη φιλοξενία δύο έως έξι κατοίκων και οι διαφορετικοί υπο-χώροι της ορίζονται από τη δυνατότητα μη μόνιμων διαχωρισμών.

Η ιδιωτικότητα εξασφαλίζεται μερικώς, μόνο από κινητά χωρίσματα από υλικά όπως πανί ή καλάμι.

Τα χωρίσματα είναι κάθετα στον βιοκλιματικό άξονα φωτισμού και αερισμού, από το βοριά προς τον νοτιά, από το βουνό προς τη θάλασσα.

Η κατασκευή του κτιρίου υλοποιεί την τυπολογία, αφού τα πλευρικά κλίτη από μπετόν, συγκρατούν το μεσαίο κλίτος, που είναι αμιγώς ξύλινη προκατασκευή.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ

POPAGANDA