DESIGN

Piperi House στην Κύθνο, ένα καλοκαιρινό καταφύγιο με μπλε θέα

Ο Δανός αρχιτέκτονας Sigurd Larsen, με έδρα το Βερολίνο, δημιούργησε μια εντυπωσιακή καλοκαιρινή κατοικία στην Κύθνο. Το σπίτι έχει την ονομασία “Piperi House” – και όχι τυχαία.

Η ονομασία του προέρχεται από την ακατοίκητη νησίδα Πιπέρι που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού. Όσον αφορά στο ίδιο το σπίτι, αποτελεί μια σύγχρονη ελληνική κατοικία που γεφυρώνει το μέλλον με το παρελθόν.

Πρόκειται για την εξοχική κατοικία του ίδιου του αρχιτέκτονα, η κατασκευή και ο σχεδιασμός της οποίας βασίστηκαν στην τοπική αρχιτεκτονική «γλώσσα» και τη φύση της τοποθεσίας, αλλά ταυτόχρονα εμπλουτίστηκαν με σύγχρονη αισθητική και μοντέρνα στοιχεία.

Βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στο κυκλαδίτικο αρχιπέλαγος και η διάταξή της θυμίζει σειρά από κύβους σε γεωμετρική διάταξη. Αυτοί οι κύβοι, παραπέμπουν στην παραδοσιακή νησιωτική αρχιτεκτονική του Αιγαίου, που ορίζεται από λευκούς όγκους μινιμαλιστικών γραμμών οι οποίοι έρχονται σε αντίθεση με το ξηρό τοπίο των καφέ και πράσινων αποχρώσεων.

Σκάλες και σκαλοπάτια συνδέουν τα κτίσματα μεταξύ τους καθώς και τους εσωτερικούς με τους εξωτερικούς χώρους. Δύο σκάλες συνδέουν το σπίτι με το νερό σε δυο πλευρές της πλαγιάς.

Το ένα μονοπάτι οδηγεί στα βράχια στα ανατολικά, όπου μπορεί κανείς να βουτήξει απευθείας στη θάλασσα, και το άλλο οδηγεί σε μια μικρή αμμώδη παραλία στη νοτιοδυτική πλευρά.

Piperi House by Architect Sigurd Larsen on the Island Kythnos in Greece.

«Οι λευκές σκάλες προσφέρουν παιχνιδιάρικα μια κυκλική κίνηση σε όλα τα επίπεδα του σπιτιού. Με έμπνευση από τα σχέδια του M.C. Escher, μπορεί κανείς να κινηθεί πάνω, κάτω και μέσα από το σπίτι σε έναν άπειρο κύκλο βημάτων. Το σύμπλεγμα των τεσσάρων λευκών κύβων τοποθετείται στην πλαγιά του λόφου σε διαφορετικά ύψη, δημιουργώντας πολλαπλές πανοραμικές απόψεις των γειτονικών νησιών», εξηγεί ο αρχιτέκτονας στην Popaganda.

Piperi House by Architect Sigurd Larsen on the Island Kythnos in Greece.

Μεταξύ των στοιχείων που φαίνονται από τις μεγάλες βεράντες του σπιτιού είναι το μικρό ακατοίκητο νησί Πιπέρι, από το οποίο δανείστηκε το όνομά της η κατοικία.

Ο αρχιτέκτονας εξασφάλισε ότι το μικρό νησί φαίνεται ανεμπόδιστα από τον κύριο χώρο διαβίωσης και τον καναπέ του μέσα από ένα μεγάλο γυάλινο πάνελ. Επιπλέον, θέα στο νησί διαθέτουν και τα τρία υπνοδωμάτια του σπιτιού και το μπάνιο.

Architecture: Sigurd Larsen Design & Architecture
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για τον αρχιτέκτονα εδώ

POPAGANDA