DESIGN

Μια εξοχική κατοικία στη Χίο ισορροπεί μεταξύ ιστορίας και σύγχρονου τρόπου ζωής

Τοποθετημένο σε μια πλαγιά με θέα την πόλη της Χίου και το Αιγαίο, η κατοικία μιας οικογένειας με έδρα την Αθήνα και τη Στοκχόλμη, ανακαινίζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Archipelagos Architects, ώστε να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο γαλήνιο σπίτι διακοπών, διατηρώντας ταυτόχρονα την ιστορία του.

Οι αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, όπως η ανακατασκευή της στέγης, η επιλογή όλων των υλικών, των χρωμάτων, των επίπλων και των εξοπλισμών, έχουν γίνει με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποδώσουν τα τοπικά μορφολογικά χαρακτηριστικά που έχει το σπίτι, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές που ικανοποιούν το σημερινό τρόπο ζωής.

Οι εξωτερικοί χώροι, τόσο στο επίπεδο του ισογείου όσο και στο επίπεδο του ορόφου, έχουν αντιμετωπιστεί με προσοχή ώστε να προσφέρουν τις κατάλληλες συνθήκες για την απόλαυση των υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Σε αυτό συμβάλλει και η πισίνα, με τον περιβάλλοντα χώρο της ενταγμένο με λιτές χειρονομίες στους αναβαθμούς του οικοπέδου.

Χτισμένο αρχικά πριν 80 χρόνια και σε διαδοχικές φάσεις, το σπίτι αποτελείται από δύο ορόφους με φέρουσα πέτρινη τοιχοποιία μέσου πλάτους 80 εκατοστών. Έτσι, τμήματα των υφιστάμενων εσωτερικών τοίχων μεταξύ των αρχικών χώρων έχουν απομακρυνθεί ώστε να δημιουργηθεί ένας περισσότερο ενοποιημένος χώρος, κατάλληλος για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Στο ισόγειο βρίσκονται οι κύριοι χώροι διημέρευσης, προσαρμοσμένοι στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Στο ισόγειο υπάρχει επίσης ένας ξενώνας με το μπάνιο του για τους φιλοξενούμενους των ιδιοκτητών.

Στον επάνω όροφο υπάρχει ένα μικρό καθιστικό, το κυρίως υπνοδωμάτιο με το προσωπικό του μπάνιο και άλλα δύο υπνοδωμάτια που μοιράζονται το δεύτερο μπάνιο του ορόφου.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τους Archipelagos Architects εδώ

POPAGANDA