DESIGN

Καθαρές γραμμές και γήινα χρώματα, σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα της δεκαετίας του 1970 στις Σέρρες

Αν έχεις μεγαλώσει ή ζήσει για κάποιο διάστημα σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη, έχεις βρεθεί αναπάντεχα κάποια στιγμή μέσα σε ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του 1970. Κάπως έτσι, ξέρεις πως μοιάζει ένα τυπικό ελληνικό σπίτι χτισμένο εκείνη την εποχή. Ένα τέτοιο σπίτι στις Σέρρες κλήθηκε να ανακαινίσει το Normless architecture studio, χαρίζοντάς του ένα πιο σύγχρονο ύφος με λιτές και διαχρονικές γραμμές και έμφαση στα υλικά κατασκευής. 

Στα 136 τμ του Sigma Apartment, το Normless architecture studio θέλησε να δημιουργήσει ένα λειτουργικό χώρο, που θα κάλυπτε τις ανάγκες των νέων του ιδιοκτητών. Έτσι, η άλλοτε αποκομένη από το καθιστικό και την τραπεζαρία κουζίνα, χωρίζεται από τους κύριους χώρους του σπιτιού με μια διάφανη χάραξη, η οποία μπορεί να ανοίγει και να κλείνει, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί πάντα την αίσθηση ενός μεγάλου ενιαίου χώρου. Αυτό που κλέβει όως περισσότερο τις εντυπώσεις στην κουζίνα, είναι οι ολόλευκες επιφάνειες οι οποίες έρχονται σε έντονη αντίθεση με τα σκουρόχρωμα υλικά στο δάπεδο και το island.

Προχωρώντας στον χώρο του καθιστικού και της τραπεζαρίας, βλέπουμε πως το Normless architecture studio επέλεξε γραμμές και υλικά, τα οποία μπορούν και προσδίδουν μια αίσθηση κομψότητας. Στον χώρο ξεχωρίζει το ιδιαίτερο τραπέζι, το οποίο κατασκευάστηκε από ακατέργαστο πωρόλιθο, αλλά και οι ξεχωριστές λακαριστές ταμπλαδωτές κατασκευές, καθώς και η μεταλλική καμάρα της εισόδου και το γαλλικό ψαροκόκαλο του δαπέδου, που ολοκληρώνουν το σχεδιασμό του χώρου.

Θέλοντας να διατηρήσει μια αίσθηση ιδιωτικότητας, το Normless architecture studio τοποθέτησε masterυπνοδωμάτιο με το ensuite μπάνιο καθώς και το παιδικό υπνοδωμάτιο, στην δυτική πλευρά της πίσω όψης της οικοδομής. Και εδώ όμως διατηρήθηκε η ίδια φιλοσοφία όσο αφορά στην ανακαίνιση, που ως στόχο είχε να δημιουργηθεί ένα σπίτι, όπου θα κυριαρχεί μια ατμόσφαιρα ηρεμίας. 

Τέλος, για το κοινόχρηστο μπάνιο, το οποίο βρίσκεται σχεδόν κρυμμένο στο εσωτερικού του κεντρικού ξύλινου box, επελέγη ένας μαρμάρινος χτιστό νιπτήρας, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τις δρύινες επιφάνειεςτων επενδύσεων και των αποθηκευτικών χώρων. Την τελική εικόνα συμπληρώνουν αρμονικά οι μαύρες μεταλλικές λεπτομέρειες και οι έντονοι καθρέπτες. 

Περισσότερες πληροφορίες για το γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι