Σε μια από τις πιο κεντρικές περιοχές της Αθήνας, το Παγκράτι, στον πρώτο όροφο μιας σύγχρονης πολυκατοικίας σχεδιασμένης από το αρχιτεκτονικό γραφείο ISV, ένα διαμέρισμα 50τ.μ. αναδιαμορφώθηκε, επιπλώθηκε και διακοσμήθηκε διατηρώντας τον αρχικό open space χαρακτήρα του.
Το αρχιτεκτονικό γραφείο AMT architects που υλοποίησε το έργο, λειτούργησε με γνώμονα την πλήρη λειτουργικότητα σε έναν περιορισμένο σε έκταση και ιδιωτικότητα χώρο. Το ύφος του κτιρίου και του διαμερίσματος συνολικά διατηρήθηκε. Οι μίνιμαλ και σύγχρονες γραμμές συνδυάστηκαν με ρετρό πινελιές σε έπιπλα και διακοσμητικά. Φρέσκα, δροσερά χρώματα, όπως το κίτρινο και το φυστικί, ζεστό ξύλο και ρατάν, δερμάτινες λεπτομέρειες και ζωντανά φυτά δημιούργησαν ένα μοντέρνο διαμέρισμα με ξεχωριστό χαρακτήρα.
Ο ενιαίος χώρος της κουζίνας και του σαλονιού χωρίστηκε σε τρεις νοητές ζώνες και οριοθετήθηκαν οι χρήσεις με την τοποθέτηση των επιμέρους επίπλων.
Στο σαλόνι του διαμερίσματος μια σταθερή σύνθεση ραφιών κατασκευάστηκε με στόχο να αποτελέσει χώρο αποθήκευσης, έπιπλο τηλεόρασης, αλλά και διακοσμητικό κομμάτι του χώρου. Ο σχεδιασμός των ραφιών δημιουργεί καθαρές γραμμές, δίνοντας την αίσθηση ότι απλά ακουμπάνε πάνω στον τοίχο.
Η λιτή εικόνα αποτελεί ένα ήρεμο φόντο στο οποίο είναι στραμμένο το σαλόνι.
Ο χώρος της τραπεζαρίας, παρεμβάλλεται ως τρίτη ζώνη χρήσης ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι, έχει διπλή χρήση, καθώς καλύπτει και την ανάγκη για χώρο εργασίας. Με αυτό το σκεπτικό, οι καρέκλες που επιλέχθηκαν επιτρέπουν πολύωρη χρήση.
Ο χώρος της κουζίνας, του σαλονιού και του υπνοδωματίου παραμένει ουσιαστικά ενιαίος και καθαρός, ενώ μερική ιδιωτικότητα δίνεται στον χώρο του υπνοδωματίου με την κατασκευή χωρίσματος γυψοσανίδας.
Η πρόσβαση στον επιμέρους αυτόν χώρο παραμένει ανοιχτή.
Το υπνοδωμάτιο «κρύβεται» πίσω από το ελαφρύ χώρισμα από γυψοσανίδα που το διαχωρίζει από το σαλόνι. Το χώρισμα αυτό επιτρέπει μία μερική, οπτική ιδιωτικότητα, καθώς αφήνει κενά στο άνω τμήμα του, αλλά και δυο σημεία εισόδου εκατέρωθεν.
Ο χώρος είχε αρχικά παράγωνο σχήμα που δεν επέτρεπε στο κρεβάτι να τοποθετηθεί ικανοποιητικά. Για τον λόγο αυτόν, κατασκευάστηκε γυψοσανίδα που αποτέλεσε ταυτόχρονα κεφαλάρι του κρεβατιού και μικρό ράφι.
Στον χώρο του λουτρού τοποθετήθηκαν μικροέπιπλα και διακοσμητικά που συμβαδίζουν με το γενικότερο ύφος του διαμερίσματος.
Το διαμέρισμα “κοιτάει” στον πίσω, ακάλυπτο χώρο του κτιρίου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σε πυκνοφυτεμένο κήπο με δέντρα και θάμνους.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ