DESIGN

Η ανάγνωση, η μαγειρική και τα 70s συναντιούνται σε ένα διαμέρισμα στον Άλιμo

Στην περιοχή του Αλίμου, ένα τυπικό τριάρι αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70 των νοτίων προαστίων εναρμονίστηκε με το σήμερα και με την αγάπη της οικογένειας που ζει σε αυτό για το διάβασμα και τη μαγειρική.

Το διαμέρισμα, από σκοτεινό, εσωστρεφές και κατακερματισμένο σε μικρούς χώρους, μετατράπηκε σε μια εξωστρεφή κατοικία με μεγάλα ανοίγματα για φυσικό φωτισμό και διαμπερείς χώρους διημέρευσης με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα, χάρη στις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις της Ναταλίας Μπαζαίου και της Αναστασίας Νουκάκη.

Ο χώρος ορίζεται από μια επιμήκη επιφάνεια με ξύλινο τελείωμα που οριοθετεί τους ιδιωτικούς και κοινόχρηστους χώρους, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει συστήματα αποθήκευσης της εισόδου και της κουζίνας ελευθερώνοντας πολύτιμο χώρο.

Το χαρακτηριστικό μαύρο μαρμάρινο δάπεδο, τυπικό της δεκαετίας του ’70, διατηρήθηκε ως μνήμη της ατμόσφαιρας της εποχής ενώ συνδυάζεται αρμονικά με τα νέα υλικά που επιλέχθηκαν για τις κατασκευές – βαμμένο μέταλλο, κόντρα πλακέ θαλάσσης, δρύινοι καπλαμάδες και λάκα.

Η ανάγνωση, ως μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των ιδιόκτητων του σπιτιού, ορίζει τις ποιότητες του χώρου: η βιβλιοθήκη κυριαρχεί στο χώρο διημέρευσης, η μπαλκονόπορτα του καθιστικού μετατρέπεται σε καθιστικό στοιχείο ανάγνωσης, καθώς και το παράθυρο του υπνοδωματίου.

Με τη μαγειρική να είναι μία επίσης αγαπημένη δραστηριότητα της οικογένειας, ο χώρος της ανοιχτής κουζίνας και της τραπεζαρίας όπου μαζεύονται φίλοι και συγγενείς, λειτουργεί ως κεντρικό χωρικό στοιχείο. Κουζίνα και τραπεζαρία αποτελούν μια χωρική συνέχεια με ελαφρά μεταλλικά διαχωριστικά στοιχεία. 

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Ναταλία Μπαζαίου, Αναστασία Νουκάκη
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POPAGANDA