DESIGN

Fish & Ships: Ένα διαμέρισμα στο Φάληρο, εμπνευσμένο από τη θάλασσα

Αντλώντας έμπνευση από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση της θάλασσας, το αρχιτεκτονικό γραφείο Kipseli Architects επανασχεδίασε ένα διαμέρισμα στο Φάληρο, που βρίσκεται πάνω στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, σε μια πολυκατοικία σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Ζήση Κοτιώνη.

Το ίδιο το κτίριο έχει έντονη διττή μορφή επηρεασμένη από τον κόσμο των ψαριών και των πλοίων, που σε καμία περίπτωση δεν μένει αμέτοχη σε οποιαδήποτε αρχιτεκτονική επέμβαση συντελεστεί στο εσωτερικό του.

Η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος, λάτρης της θάλασσας και της ιστιοπλοΐας, επιθυμούσε να αποκτήσει έναν χώρο προηγμένης τεχνολογίας που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες και ταυτόχρονα θα έχει την πρωτότυπη αρχιτεκτονική ποιότητα που θα το καταστήσει διαχρονικά επίκαιρο.

Αντλώντας έμπνευση τόσο από το περιβάλλον του κτιρίου όσο και από τις επιθυμίες της ιδιοκτήτριας, οι άνθρωποι του γραφείου επέλεξαν να υιοθετήσουν στοιχεία από την «αρχιτεκτονική της θάλασσας», τη ναυπηγική, καθώς και από την φυσιολογία και τη μορφολογία των ψαριών.

Αξιοποιώντας το ατρακτοειδές περίγραμμα του κελύφους, συμπύκνωσαν τις βασικές λειτουργίες του διαμερίσματος σε δυο χωρικές “κάψουλες” με στιλπνή και λεία μορφή, εξαφανίζοντας όλα τα εσωτερικά φέροντα στοιχεία.

Ταυτόχρονα, τονίστηκε ο κεντρικός άξονας του κτιρίου, δημιουργώντας μια διακριτή ραχοκοκαλιά από ξύλο, θυμίζοντας το σκαρί ενός πλοίου.

Με αυτούς τους δυο τρόπους, οι άνθρωποι του γραφείου θέλησαν να συγκεράσουν από τη μια την υψηλή τεχνολογία και λειτουργικότητα μιας προγραμματισμένης πλεούμενης μηχανής και, από την άλλη, την οικειότητα, τη ζεστασιά και τη φυσικότητα που εκπέμπει ένας ζωντανός οργανισμός που αναπνέει και κινείται και που αλλάζει στο πέρασμα του χρόνου ανάλογα με το φως και τις συνθήκες.

Αυτή η διττή προσέγγιση οργανικού και ανόργανου, τεχνητού και φυσικού, τεχνολογίας και βιολογίας υιοθετήθηκε για την επίλυση και τον λεπτομερή σχεδιασμό όλων των αρχιτεκτονικών στοιχείων του διαμερίσματος.

Από τη μία, δόθηκε έμφαση στη βέλτιστη λειτουργικότητα και από την άλλη στην αφύπνιση των αισθήσεων και στη διέγερση των συναισθημάτων, μέσω μιας βιωματικής αρχιτεκτονικής που αντέχει στον χρόνο και εναρμονίζεται με την θαλασσινή αύρα που την περιβάλλει.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA