DESIGN

Εξοχική κατοικία στην Πύλο, στην καρδιά ενός ελαιώνα

Ανάμεσα σε επιβλητικά αιωνόβια ελαιόδεντρα, η αρχιτεκτονική ομάδα του γραφείου GTh architecture studio επιμελήθηκε τον σχεδιασμό μιας εξοχικής κατοικίας στην Πύλο Μεσσηνίας, με στόχο ένα γαλήνιο καλοκαιρινό καταφύγιο.

Το κτίριο τοποθετήθηκε σε κεκλιμένο επίπεδο στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου με στόχος να διατηρηθούν άθικτα τα μονοπάτια και οι γραμμές που χαράσσουν τα αιωνόβια ελαιόδεντρα που πλαισιώνουν το φόντο του μεσσηνιακού ελαιώνα.

Πρωταγωνιστής της υπαίθριας ζωής στο κτήμα είναι η πισίνα, της οποίας η υδάτινη περίμετρος δημιουργεί μια απρόσκοπτη και πάντα παρούσα σχέση με το στοιχείο του νερού.

Η κατοικία απαρτίζεται από 3 επίπεδα. Το ημιυπόγειο εξυπηρετεί τους χώρους του γκαράζ, των αποθηκών και ενός αυτοτελούς διαμερίσματος 50 τ.μ. Η διάταξη του ισογείου αποτελείται από έναν μεγάλο χώρο 95 τ.μ., για τις λειτουργίες του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας.

Ουδέτερες ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις επιλέχτηκαν σε όλες τις υφές έτσι ώστε να τονιστούν οι όγκοι και οι γεωμετρίες, πετυχαίνοντας τον διαχωρισμό των λειτουργιών σε έναν ενιαίο χώρο. Μέσα από αυτές τις επιλογές επιτυγχάνεται η καλύτερη ανάδειξη των ατομικών έργων του ιδιοκτήτη, όπως πίνακες, φωτιστικά και ξύλινα γλυπτά.

Κεντρικό στοιχείο του ισόγειου χώρου αποτελεί η ελλειπτική σκάλα με τον ιδιαίτερο σχεδιασμό, που οδηγεί στις δύο κρεβατοκάμαρες του πρώτου ορόφου. 

Στο ανατολικό τμήμα της κατοικίας σχεδιάστηκε ένα αυτόνομο δωμάτιο φιλοξενίας 30 τ.μ., ως μια απρόσκοπτη επέκταση του κεντρικού ισόγειου χώρου, το οποίο συνδέεται με το βασικό δομικό όγκο μέσω του ημιυπαίθριου χώρου.

Ο εξωτερικός αυτός συνδετικός χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για ώρες χαλάρωσης και αναψυχής τις ζεστές μέρες και νύχτες του καλοκαιριού, καθώς επιτρέπει την ανεμπόδιστη διέλευση του αέρα, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία από τον καυτό ήλιο.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POPAGANDA