DESIGN

Ένα πρώην υπόσκαφο οινοποιείο στη Σαντορίνη μετατρέπεται σε κατοικία

Η Amphora Villa είναι μια τυπική υπόσκαφη κατοικία στην καρδιά του παραδοσιακού οικισμού της Φοινικιάς, στην Οία, στη Σαντορίνη, που ξεχωρίζει για την ανεπιτήδευτη ομορφιά στα σοκάκια του και τη μοναδική αρχιτεκτονική των σπιτιών. 

Η αρχική χρήση του υπόσκαφου κτίσματος ήταν ως κάναβα. Οι κάναβες ήταν τα οινοποιεία, όπου οι αμπελουργοί και οι παλιοί οινοποιοί μετέφεραν τα σταφύλια μετά τον τρύγο, τα πατούσαν στα πατητήρια και αποθήκευαν τον μούστο για να γίνει κρασί. Είναι θολωτές και λαξευμένες στο ηφαιστειακό υλικό «άσπα». 

Το interior design εδώ έχει την υπογραφή του Lime Deco της Μαρίας Χατζησταύρου, και κύριο μέλημα τη συμβολική απόδοση της ταπεινής αλλά σημαντικής ιστορίας του χώρου κατά την εμπειρία φιλοξενίας των επισκεπτών του.

Το κέλυφος της κάναβας παρέμεινε ανέπαφο, ενώ εσωτερικά μετατράπηκε σε μια μικρή κατοικία με εννιαίο χώρο διημέρευσης, όπου οι εσοχές, τα πατητήρια και όλες οι ιδιαίτερες λεπτομέρειες του κτίσματος αξιοποιήθηκαν είτε λειτουργικά είτε εικαστικά. 

Χρωματικά, κυριαρχεί το εκρού ως βασικό φόντο, ενώ για κάποια έπιπλα ή μικρότερα στοιχεία έχει επιλεγεί το μαύρο. Τα υφάσματα είναι σε έντονους μπλε τόνους.

Οι διάφορες εσοχές έχουν διακοσμηθεί με αμφορείς φταγμένους από Κρητικά χέρια στο εργαστήριο Pottery art του κου Μιχάλη Χουλάκη στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης. Τα χρηστικά κεραμικά όπως τα πιάτα και οι κούπες, είναι από τους Σιφνιούς κεραμίστες Γιώργο και Νίκο Μαμίδα (Mamidas Ceramics).

Ειδική μελέτη έγινε στον φωτισμό ώστε να αποδοθεί στο μέγιστο το ανάγλυφο των χώρων με φωτιστικά σώματα έμμεσου φωτισμού.

Ο χώρος του λουτρού διαμορφώθηκε στο εσωτερικό, καθώς  η αρχική του θέση ήταν στην αυλή, όπως άλλωστε σε όλα τα παλαιότερα κτίσματα. 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το γραφείο εδώ

POPAGANDA