DESIGN

Τα απολύτως απαραίτητα δημιουργούν ελευθερία, σε ένα ρετιρέ 42τ.μ. στου Γκύζη

Με εργαλεία έναν καμπύλο λευκό τοίχο, σαν αγκαλιά, μια μπλε κουρτίνα ως κινητό όριο, μια γραμμική κόκκινη κουζίνα στον ρόλο του πυκνωτή και ένα χυτό γαλάζιο πάτωμα στη θέση του σκηνικού καμβά, η αρχιτέκτονας Federica Scalise μετέτρεψε έναν πρώην γραφειακό χώρο στου Γκύζη σ’ ένα φωτεινό ρετιρέ, 42 τ.μ. που υπόσχεται μια ανοιχτή και ευφάνταστη εμπειρία κατοίκησης – ικανή να φιλοξενήσει τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Στον τελευταίο όροφο μιας τυπικής αθηναϊκής πολυκατοικίας της δεκαετίας του ’70, το μικροσκοπικό ρετιρέ με το μεγάλο περιμετρικό μπαλκόνι επανασχεδιάστηκε με στόχο τη δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου διαβίωσης.

Όλα τα χτιστά εσωτερικά χωρίσματα της αρχικής σύνθεσης καταργήθηκαν, αποκαλύπτοντας, γυμνή, τη στατική δομή: την οριζόντια δοκό, από εμφανές σκυρόδεμα, που πλέον, με την προσθήκη της κουρτίνας, μοιράζει τον χώρο στα δύο.

Σημείο-κλειδί του νέου σχεδιασμού, η δυναμική χρωματική παλέτα που σηματοδοτεί τις επιμέρους οικιακές λειτουργίες, ενισχύει τη φωτεινότητα του χώρου και δημιουργεί μια σύγχρονη και παιγνιώδη ατμόσφαιρα καθημερινής δράσης. Το ψυχρό σκούρο μπλε της διαχωριστικής κουρτίνας συναντά το θερμό και φωτεινό κόκκινο του επίπλου της κουζίνας, διαφυλάσσοντας τις ισορροπίες του χώρου.

Η κουζίνα αναπτύσσεται γραμμικά, ως το μοναδικό χτιστό έπιπλο της σύνθεσης, λειτουργώντας, ταυτόχρονα, ως μονάδα παραγωγής φαγητού και χώρος αποθήκευσης.

Το ενιαίο χυτό δάπεδο, σε ένα ανοιχτό γαλάζιο χρώμα, διευρύνει με την ομοιομορφία του τη σύνθεση, συμβάλλοντας στη φωτεινότητα και την ηρεμία.

Η κουρτίνα, ως ένας αιθέριος πτυχωτός τοίχος από ύφασμα, χωρίζει και ταυτόχρονα ενώνει τον χώρο του ύπνου με το καθημερινό, κατά βούληση.

Η γλυπτική καμπυλότητα του τοίχου που περικλείει το μπάνιο διασταυρώνεται με την απόλυτη γραμμικότητα της οριζόντιας στατικής δοκού, προσδίδοντας ενδιαφέρον και αιχμηρό χαρακτήρα στη σύνθεση.

H καμπύλη, κατακόρυφη επιφάνεια οριοθετεί το υγρό στοιχείο, το λουτρό, αγκαλιάζοντας την ευαλωτότητα του γυμνού σώματος.

Το λευκό, ορθογώνιο πλακάκι επένδυσης του λουτρού προσθέτει στη καθαρότητα της σύνθεσης και τονίζει την πλαστικότητα του καμπύλου τοίχου που ορίζει το χώρο υγιεινής.

Τίτλος έργου: Paraschou Studio Apartment
Αρχιτεκτονική μελέτη Federica Scalise

POPAGANDA