DESIGN

Ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι, εμπνευσμένο από την mid-century αισθητική

Στην καρδιά της Αθήνας, λίγα μέτρα μακριά από το μουσείο Κυκλαδικής τέχνης, βρίσκεται ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ’50, την ανακαίνιση του οποίου υλοποίησε το Babatchas Design Studio. Η εκλεπτυσμένη γοητεία του Κολωνακίου συναντά το midcentury design στο έργο των designers Νεφέλη Γκύζη και Χρύσα Μακρή.

Η αρχιτεκτονική γλώσσα και κυρίως η art deco αισθητική του κτιρίου αποτέλεσαν την έμπνευση της σχεδιαστικής ομάδας, η οποία κλήθηκε να συνδυάσει την κτιριακή εικόνα με την αγάπη των ιδιοκτητών για το midcentury design.

Ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως τα δρύινα πατώματα με την τεχνική του ψαροκόκαλου και τις προσεγμένες μπορντούρες, διατηρήθηκαν κατά την ανακαίνιση.

Με τον ίδιο τρόπο ενσωματώθηκαν στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και οι εντυπωσιακές πόρτες με καΐτια που χώριζαν το χολ της εισόδου από το σαλόνι και τον παλιό χώρο του γραφείου.

Το έπιπλο της τηλεόρασης είναι κατασκευασμένο από Πορτογάλο τεχνίτη και πρόκειται για πιστή αναπαραγωγή από 60s design.

Στην επιλογή των επίπλων και των σχεδιαστικών αντικειμένων για το χώρο, κεντρική πυξίδα αποτέλεσε η λατρεία των ιδιοκτητών για τα κλασικά 50s κομμάτια. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν επιλεγμένα υλικά όπως το φυσικό κουρασάνι στους τοίχους, στοιχείο που δίνει ιδιαίτερο βάθος στις ανοιχτόχρωμες επιφάνειες.

Στο τελικό αποτέλεσμα συναντά κανείς κομμάτια από διαφορετικές χώρες: το κλασικό τραπέζι της Eero Saarinen από μάρμαρο Arabesquato συνδυάστηκε με αυθεντικές καρέκλες Henry W. Klein από παλαιοπωλείο της Ολλανδίας.

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό έχει διαδραματίσει η λειτουργική χρήση του χώρου καθώς το φυσικό φως ήταν περιορισμένο για τα περισσότερα δωμάτια του διαμερίσματος.

Η κουζίνα σχεδιάστηκε σε κονστρουβιστική αισθητική γραμμή ώστε να ταιριάζει με τον ενιαίο χώρο σαλονιού-τραπεζαρίας.

Για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες μίας πολυμελούς οικογένειας, επιχειρήθηκε η εκμετάλλευση του φυσικού φωτός στο έπακρο και ειδικά στους χώρους διάδρασης. Έτσι, οι χώροι ύπνου και τα λουτρά τοποθετήθηκαν στα πιο σκοτεινά σημεία του σπιτιού, ενώ εσωτερικοί φεγγίτες αξιοποιήθηκαν ώστε να διοχετεύεται το φυσικό φως σε όλους τους χώρους.

Kρυμμένοι αποθηκευτικοί χώροι και κρυφά περάσματα όπως walk through ντουλάπες με ψάθα που οδηγούν σε ένα «μυστικό» μπάνιο, συνθέτουν, σε συνδυασμό με τον αρχιτεκτονικό φωτισμό, μια μυστηριακή θεατρική ατμόσφαιρα.

Υλικά όπως το ηφαιστειακό μάρμαρο, το ξύλο δρυ, οι μαύρες λαμαρίνες, οι βιεννέζικες ψάθες και τα τσαλακωμένα λινά Yutes σε συνδυασμό με επιλεγμένα έργα τέχνης και κεραμικά γλυπτά, ολοκληρώνουν το άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το έργο εδώ

POPAGANDA