DESIGN

Ένα διαμέρισμα μπορεί να μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο ανά πάσα στιγμή

Ο Ελληνοκαναδός αρχιτέκτονας Θανάσης Οικονόμου ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανακαίνιση ενός τυπικού αθηναϊκού διαμερίσματος 88 τ.μ., προσθέτοντας σύγχρονα στοιχεία που αγκαλιάζουν το παρελθόν.

Το διαμέρισμα είχε υποστεί διάφορες μετατροπές στα 75 χρόνια ζωής του. Αυτό το έργο είναι μια προσπάθεια να μεταφερθεί τόσο μπροστά όσο και πίσω στον χρόνο, αποκαλύπτοντας στρώματα από το παρελθόν και γιορτάζοντας το μέλλον του. Έγινε ένας καμβάς πειραματισμού, ένα κολάζ από χώρους με διαφορετικό χαρακτήρα.

Την ολοκλήρωση του έργου ακολούθησε η έκθεση “σπίτι μες στο σπίτι” με έργα της καλλιτέχνιδας Κλεοπάτρας Τσάλη, που παρουσιάστηκε στο Open House Athens 2023. Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση.

Το όνομα του έργου «σπίτι μες στο σπίτι», προήλθε από την κουζίνα στο κέντρο του σπιτιού, η οποία αρχικά αποτελούσε μια μικρή κατοικία από μόνη της, περιλαμβάνοντας την επίσημη κουζίνα, ένα πρόχειρο κουζινάκι και το δωμάτιο για το προσωπικό.

Μετά την ανακαίνιση, η κουζίνα διατηρεί τον πολυμορφικό της χαρακτήρα στο κέντρο του σπιτιού, φιλοξενώντας έναν πάγκο από μάρμαρο Διονύσου, μια μικρή τραπεζαρία και μια σειρά από ψηλές ντουλάπες που κρύβουν την τροφοθήκη, την καφετιέρα και το ψυγείο.

Ο χώρος είναι σχεδιασμένος για να δημιουργεί στιγμιότυπα μέσα και έξω από το διαμέρισμα.

 Οι τοίχο κράτησαν τις υφές που αποκαλύφθηκαν κατα την διάρκεια της ανακαίνισης. Η πόρτα εισόδου είναι ειδικής κατασκευής, ξύλινη, με ενσωματωμένο παράθυρο.

Τα υπνοδωμάτια στρέφουν την προσοχή τους στον ακάλυπτο με τα μεγάλα δέντρα και στο κοινό μπαλκόνι. 

Την ολοκλήρωση του έργου ακολούθησε η έκθεση “σπίτι μες στο σπίτι” με έργα της καλλιτέχνιδας Κλεοπάτρας Τσάλη, που παρουσιάστηκε στο Open House Athens 2023.
Οι φωτογραφίες είναι από την έκθεση.

Ταυτότητα έργου:
Αρχιτέκτων Μηχανικός: Θανάσης Οικονόμου
Ξυλουργικά: Κωνσταντίνος Κατσαδούρας
Εργολάβος: Δημήτρης Μανουσάκης

POPAGANDA