Categories: GAMING

Dead Rising 4 review (Xbox One)

Η σειρά Dead Rising ανέκαθεν έδινε βάση σε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο: τον αριθμό των ζόμπι που είχε μπροστά του (ούτως ειπείν στην οθόνη/τηλεόρασή του) ο παίκτης. Ούτε σενάρια, ούτε levelling κι XP, ούτε ερμηνείες και λοιπές ιστορίες γι’ αγρίους. Ο στόχος ήταν πάντοτε ο ίδιος: να καταφέρει ο παίκτης να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ζόμπι με τον πιο ευφάνταστο τρόπο που θα μπορούσε να συλλάβει. Τόσο απλά. Το Dead Rising 4 βαδίζει στα ίδια γνώριμα μονοπάτια, υλοποιώντας το κόνσεπτ που καθιέρωσε τη σειρά στις συνειδήσεις των παικτών εδώ και μια δεκαετία ως το απόλυτο “splatter” ανεξαρτήτως πλατφόρμας. Είναι όμως αυτό αρκετό;

Ειλικρινά, όταν λέμε ότι στο Dead Rising 4 δεν θα πρέπει να σας απασχολήσει τίποτα το θεωρητικό, το εννοούμε. Παιχνίδι με ζόμπι είναι δηλαδή, τι περιμένετε; Για κάποιον λόγο που δεν μας ενδιαφέρει, ο κόσμος γεμίζει με τους συμπαθέστατους κατά τα άλλα απέθαντους κι εσείς, ο Frank West, καλείστε να βρείτε όσο το δυνατόν περισσότερους επιζώντες και βέβαια να τους οδηγήσετε στη σωτηρία. Για να τα καταφέρετε βέβαια, θα πρέπει να πατήσετε επί πτωμάτων, κυριολεκτικά. Στο διάβα σας θα βρεθούν μερικές χιλιάδες ζόμπι (πραγματικός αριθμός) τα οποία και θα διαμελίσετε όπως τραβά η όρεξή σας. Το σενάριο και η πλοκή μπορεί να είναι τελείως αδιάφορα, όμως από την άλλη δεν είναι και ο λόγος που θα προσθέσει κανείς τον τίτλο της Capcom στη συλλογή του.

Το Dead Rising 4 είναι ένα παιχνίδι επιστροφών. Αφού οι δημιουργοί της σειράς πειραματίστηκαν στα προηγούμενα επεισόδια, σε αυτό αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ρίζες της σειράς. Έτσι, βλέπουμε τον αντιήρωα που όλοι αγαπήσαμε, Frank West, να επιστρέφει δυναμικά στην ενεργό δράση, ενώ και το σκηνικό μεταφέρεται σε ένα mall –με τους απαραίτητους εξωτερικούς χώρους φυσικά- κάτι που έχει ως αποτέλεσμα έναν κόσμο πιο γεμάτο και «ζωντανό» (pun intended) από κάθε άποψη –ιδίως σε σχέση με την αδιάφορη πόλη που μας είχε συστήσει σε προηγούμενο επεισόδιο η σειρά. Οι χώροι στους οποίους θα περιπλανηθείτε θα είναι συχνά ασφυκτικά γεμάτοι με ζόμπι: το Dead Rising 4 εκμεταλλεύεται την ισχύ του Xbox One και εμφανίζει ορδές αντιπάλων κατά κύματα, ξεπερνώντας έτσι κατά πολύ τους προκατόχους του.

Τα εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες κεφάλια που θα δείτε να περνούν από μπροστά σας είναι το διαβατήριο για την ψυχαγωγία σας. Στο Dead Rising 4, βλέπετε, έχετε τη δυνατότητα να σφάξετε ζόμπι με όποιον τρόπο θέλετε: δεν είναι μόνο τα δεκάδες –αν όχι εκατοντάδες- αντικείμενα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν όπλα (κι ας μην είναι) αλλά και οι συνδυασμοί που μπορείτε να κάνετε, εφ’ όσον ανακαλύψετε τα απαραίτητα σχέδια. Το παιχνίδι θα σας εξηγεί τι “combos” μπορείτε να δημιουργήσετε με βάση τα υλικά και τα αντικείμενα που διαθέτετε. Το πραγματικά ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι πως αυτό ισχύει τόσο με τα όπλα, όσο και με τα οχήματα που θα οδηγήσετε –μέχρι και mech θα πιλοτάρετε! Το Dead Rising 4 σας χαρίζει μεγάλη ελευθερία κινήσεων στο συγκεκριμένο κομμάτι και πώς να μην το κάνει άλλωστε όταν αυτή αποτελεί το σήμα κατατεθέν του –μαζί με τις selfies και τις εναλλάξιμες στολές που κάνουν το αποτέλεσμα πιο γελοίο κι από ατάκα του Γιάννη Καπετάνιου σε παράσταση του Σεφερλή. Οι «βετεράνοι» της σειράς, θα χαρείτε να μάθετε ότι έχουν προστεθεί έξτρα συνδυασμοί ενώ έχει αφαιρεθεί εντελώς ο χρονικός περιορισμός στις αποστολές.

Το Dead Rising 4 λειτουργεί και ως αγχολυτικό. Δεν σας θα προβληματίσει, δεν θα σας δυσκολέψει, δεν θα σας πονοκεφαλιάσει. Υπάρχει για έναν και μόνο λόγο: να γεμίζει την οθόνη σας με ζόμπι προκειμένου εσείς να τα στείλετε –οριστικά αυτή τη φορά- στον άλλο κόσμο με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Το ιδανικό παιχνιδάκι για να ξελαμπικάρετε ένα μισαωράκι μετά τη δουλειά ή να «λιώσετε» ένα Κυριακάτικο πρωινό –ό,τι προτιμά ο καθείς. Μπορεί να του λείπει το “wow factor” όμως τον μισθό του τον βγάζει.

#instareview: το “splatter” της χρονιάς. Όχι ότι είχαμε και πολλά δηλαδή, όμως αν μη τι άλλο το Dead Rising 4 κάνει εξαιρετικά ακριβώς ό,τι και οι προκάτοχοί του.

Βαθμός δυσκολίας

Η απόλυτη “brainless” ψυχαγωγία. Κανένα Dead Rising δεν ήταν απαιτητικό –τουναντίον- οπότε γιατί να συμβεί κάτι τέτοιο με το φετινό; Απολαύστε ελεύθερα.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος