Categories: GADGETS

Κι αν σας λέγαμε ότι το δακτυλικό αποτύπωμα αποτελεί τον Δούρειο Ίππο του smartphone σας;

Οι high-end συσκευές τελευταίας τεχνολογίας, είθισται να έρχονται εφοδιασμένες με σαρωτή δακτυλικού αποτυπώματος, έναν αισθητήρα που τους επιτρέπει να ξεκλειδώνουν και να πραγματοποιούν ελέγχους ασφαλείας με ένα άγγιγμα του κατόχου τους. Ο τελευταίος, καλείται να ορίσει τα δάχτυλα που θα δύναται να αναγνωρίσει η συσκευή του και ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό έχει το κεφάλι του ήσυχο πως ό,τι κι αν συμβεί, τα δεδομένα του θα παραμείνουν ασφαλή, ακόμα κι αν το smartphone ή το tablet του πέσει σε χέρια τρίτου. Σωστά; Λάθος!

Έχετε ακουστά την εκτύπωση στις τρεις διαστάσεις, το λεγόμενο 3D printing; Δεν μπορεί, αφού έχουμε μιλήσει γι’ αυτό και στο παρελθόν… Χάρη στην 3D εκτύπωση, που λέτε, κάποιος μπορεί να «εκτυπώσει» κάτι τρισδιάστατα, φτάνει να έχει τα κατάλληλα «σχέδια». Αυτό το κάτι μπορεί να είναι στην κυριολεξία ό,τι τραβά η όρεξή του: από ένα αυτοκίνητο και μια καρέκλα, μέχρι ένα μόσχευμα ή ένα δακτυλικό αποτύπωμα! Το ξέρουμε πως όλα αυτά θα σας φαίνονται τελείως sci-fi αλλά για την οικονομία της κουβέντας, θα εστιάσουμε στο τελευταίο.

3049553-poster-p-1-your-fingerprint-could-be-stolen-remotely-if-your-android-phone-has-a-sensor3049553-poster-p-1-your-fingerprint-could-be-stolen-remotely-if-your-android-phone-has-a-sensor

Δεν είναι κάτι που το βγάλαμε από το μυαλό μας αφού με το θέμα έχουν καταπιαστεί κορυφαίες εταιρείες ασφαλείας στον κόσμο. Το μόνο που χρειάζεται κάποιος, είναι το δακτυλικό σας αποτύπωμα. Πώς μπορεί να το πάρει; Πανεύκολα: φτάνει εσείς να αγγίξετε μια επιφάνεια την οποία θα μπορεί εκείνος να «διαβάσει» με χρήση ειδικού εξοπλισμού κι αν το παράδειγμα αυτό σας φαίνεται τραβηγμένο, να σας πληροφορήσουμε πως ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η… πλαστελίνη! Να αναφέρουμε πάντως κάπου εδώ, για να μη νομίζετε ότι σας έχουμε φλομώσει στη θεωρία, πως το 2014 ένας Γερμανός ονόματι Γιαν Κρίσλερ, κατάφερε πρώτος στον κόσμο να τραβήξει δακτυλικό αποτύπωμα από μπουκάλι μπύρας…

Ακόμα όμως κι αν εσείς είστε προσεκτικοί ή υποψιασμένοι, ας πούμε, και δεν ακουμπήσετε κάπου ή η επιφάνεια του δακτύλου σας παραείναι λεία για να αφήσει το αποτύπωμα της, υπάρχει τρόπος για κάποιον που «καίγεται» να πάρει αυτό που θέλει. Ο ίδιος τύπος που σας λέγαμε πιο πάνω, βρήκε από δημόσιες φωτογραφίες της υπουργού αμύνης της Γερμανίας το δακτυλικό της αποτύπωμα και αφού έφτιαξε τα απαραίτητα 3D σχέδια, την προκάλεσε κατά τη διάρκεια φόρουμ, υποστηρίζοντας πως μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση στο smartphone της. Τη συνέχεια τη φαντάζεστε… Κι όλα αυτά από κοντινά πλάνα της που κυκλοφορούσαν ελεύθερα στο διαδίκτυο. Δεν συζητάμε φυσικά για τις βάσεις δεδομένων με δακτυλικά αποτυπώματα που διατηρούν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο –διαβατήρια, βίζες και δεν συμμαζεύεται. Είμαστε τόσο καλά «φακελωμένοι» που άπαξ και κάποιος θελήσει να ψάξει το smartphone μας, το τελευταίο που θα χρειαστεί είναι η άδειά μας.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Πως θα πρέπει να αρχίσουμε να ανησυχούμε; Να πανικοβληθούμε; Να σβήσουμε μεμιάς ό,τι υπάρχει στο smartphone μας; Όχι, όχι, ψυχραιμία. Απλά αν τα δεδομένα σας έχουν πραγματικά μεγάλη αξία και όντως απαγορεύεται να πέσουν στα χέρια τρίτου χωρίς τη συγκατάθεσή σας (και δεν μιλάμε απαραίτητα για φωτογραφίες και βίντεο αλλά για λογαριασμούς e-banking, emails κλπ), καλό θα ήταν να υιοθετήσετε και μία δευτερεύουσα μέθοδο ελέγχου ταυτότητας. Τελικά ξέρετε κάτι; Όσο κι αν προχωρήσει η Τεχνολογία, αυτό το ρημάδι το PIN θα παραμένει πάντα επίκαιρο…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος