Categories: DESIGN

Οι Cluster Architects δημιούργησαν έναν χώρο για διαφορετικούς θαμώνες

Ανεξάρτητα από την κλίμακα, ο στόχος της ομάδας Cluster Architects είναι να αναδείξει την αξία κάθε έργου από το συνολικό σχέδιο μέχρι τις ελάχιστες λεπτομέρειες. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα αρχιτεκτονικό γραφείο καταπιάνεται με έναν χώρο που δεν κατοικείται αλλά έχει επισκέπτες και θαμώνες;

Ένα πρόσφατο έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου έχει τίτλο “People, The house Project”, βρίσκεται στη Λαμία και διερευνά τη δημιουργία ενός κομψού αλλά παράλληλα οικείου χώρου στον οποίο κυριαρχεί η επιθυμία για αστική πολυτέλεια. «Οι διαφορετικές ποιότητες χώρων δημιουργούνται για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των διαφορετικών θαμώνων», εξηγούν οι αρχιτέκτονες.

Ο χώρος 256 τετραγωνικών μέτρων οργανώνεται σε δύο κυρίως επίπεδα. Το πρώτο είναι σχεδιασμένο για να φιλοξενήσει τις λειτουργίες του μπαρ, ενώ το δεύτερο προσφέρεται για χαλάρωση και φαγητό. Στο «σαλόνι» του δεύτερου επιπέδου και στο μπαρ του πρώτου χρησιμοποιούνται κομψά υλικά όπως μάρμαρα, μπρούτζος και ξύλο.

Παράλληλα, «μια παλέτα από ζεστά χρώματα, υφάσματα και δερμάτινες επιφάνειες στοχεύουν σε μια ζεστή και εκλεπτυσμένη αστική ατμόσφαιρα». Στο επάνω επίπεδο δημιουργήθηκε ένα κεντρικό τζάκι κι ένα φωτεινό λογότυπο “Be here” προκειμένου ο χώρος να εκπέμπει οικειότητα και ιδιωτικότητα.

Ο επισκέπτης του έργου οδηγείται στο δεύτερο επίπεδο μέσω μιας σκάλας ενώ στην πλαϊνή επιφάνειά της εξελίσσεται ένα διαδραστικό παιχνίδι τύπου «μάντεψε ποιος». Εδώ, δύο όψεων πορτραίτα -διάσημων και μη- καλύπτουν τον τοίχο ενώ ο επισκέπτης προσπαθεί να βρουν το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από κάθε φράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τοποθέτηση των καθισμάτων σε συνδυασμό με το σχεδιασμό των καναπέδων και των υπόλοιπων επίπλων «διαμερισματοποιούν» τον χώρο δημιουργώντας  διαφορετικές ζώνες, ιδιωτικές και μη.

Στόχος της αρχιτεκτονικής ομάδας ήταν όλα τα διαφορετικά στοιχεία να δημιουργούν ένα σκηνικό που συμβάλλει στη μετάβαση των ανθρώπων από την καθημερινότητά τους σε ένα περιβάλλον «σχεδόν παραμυθένιο. Η εκτεταμένη χρήση καθρεπτών δημιουργεί μια ποικιλία οπτικών φυγών σε όλες τις αίθουσες ενώ η απεριόριστη χρήση της εσωτερικής φύτευσης αποτελεί ένα μοναδικό και οικείο περιβάλλον. Ο σχεδιασμός φωτισμού συμβάλλει  στη δημιουργία ενός ατμοσφαιρικού χώρου που ενδείκνυται για ποιοτικό ελεύθερο χρόνο. Εδώ, μακριά από κάθε συνηθισμένη αναφορά, οι άνθρωποι μπορούν να χαλαρώσουν, να απολαύσουν, να διασκεδάσουν».

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, του interior and stage design.

Η Λώρα Ζαμπάρα και ο Μιχάλης Σαπλαούρας μαζί με τη Σοφία Ζουρνατζήδου και τον Andrius Raguotis ίδρυσαν τους Cluster Architects αφού πρώτα δούλεψαν κάτω από την ίδια στέγη ως δύο διαφορετικές ομάδες. Ενώ οι επαγγελματίες που συνθέτουν την ομάδα διαφέρουν όσον αφορά την εμπειρία και το υπόβαθρο, αυτό παρέχει στο γραφείο μια πολύπλευρη γνώση προκειμένου να παραδώσει μοναδικές λύσεις στους πελάτες του.

Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.