Categories: DIGITAL STORIES

Χάκερ έκοβαν βόλτες ανενόχλητοι για χρόνια στο NASDAQ

Έρευνα που διεξήγαγαν από κοινού CIA, NSA και άλλοι οργανισμοί ασφαλείας των ΗΠΑ και έφερε στο φως το Bloomberg Businessweek, αποκάλυψε ότι χάκερ είχαν καταφέρει να εισβάλλουν στα συστήματα και τα δίκτυα της NASDAQ QMX Group, της εταιρείας που διαχειρίζεται το NASDAQ, το ένα από τα δύο μεγαλύτερα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Οι ιθύνοντες της NASDAQ φέρονται να γνώριζαν για την εισβολή αλλά να είχαν «αμελήσει» να ενημερώσουν τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες με αποτέλεσμα οι τελευταίες, κατά τη διάρκεια έρευνάς τους να βρουν στα δίκτυα της εταιρείας τα μύρια όσα.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν ίχνη από χάκερ οι οποίοι πιστεύεται ότι είχαν την υποστήριξη κάποιας κυβέρνησης. Σκοπός τους δεν ήταν απλά η υποκλοπή δεδομένων αλλά η τοποθέτηση μιας κάποιου είδους «ψηφιακής βόμβας» στο όλο σύστημα η οποία φυσικά, εφ’ όσον εκρήγνυτο θα ήταν σε θέση να προκαλέσει τινάξει το χρηματιστήριο στον αέρα! Οι υποψίες πέφτουν στους συνήθεις υπόπτους για τους Αμερικάνους, τουτέστιν τις κυβερνήσεις και μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και Κίνας. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι στα αρχεία της NASDAQ δεν υπήρχε η παραμικρή καταγραφή των κινήσεων που γίνονταν εντός των συστημάτων της, με αποτέλεσμα η εξεύρεση στοιχείων σχετικών με την ταυτότητα των χάκερ να είναι σχεδόν αδύνατη. Εικάζεται δε πως στα δίκτυα της NASDAQ ορισμένοι εισβολείς είχαν ελεύθερη πρόσβαση για χρόνια, ωστόσο υπογραμμίζεται πως δεν επηρέασαν κατ’ ελάχιστο τη λειτουργία του χρηματιστηρίου.

Το ερώτημα που προκύπτει απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ένα: με την Τεχνολογία να έχει «εισβάλλει» σε τέτοιο βαθμό -και- στην Οικονομία, την εποχή που παίζονται τρομακτικά ποσά ηλεκτρονικά (το χρηματιστήριο του NASDAQ, εξ’ άλλου, ήταν το πρώτο που λειτούργησε ηλεκτρονικά στον πλανήτη), οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συναλλαγών; Οι χάκερ υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε που να «μη σπάει», ούτε σύστημα, ούτε πλατφόρμα, ούτε προστατευτικό μέσο. Με την παγκόσμια οικονομία όμως να πατά στο internet ωστόσο, η ανάγκη για την ανάπτυξη συστημάτων που θα εγγυώνται υψηλότερα στάνταρ ασφαλείας είναι επιτακτική.

Στην περίπτωση της NASDAQ βέβαια δεν πληρούνταν ούτε τα απολύτως στοιχειώδη μέτρα, γεγονός που πλαισιώθηκε και από την πλήρως ανεύθυνη συμπεριφορά του ομίλου όταν ήρθε η ώρα της καταστολής. Όταν διακινούνται τεράστιες ποσότητες μεταξύ ιδιωτών και τραπεζών αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου, οι πρώτοι θεωρούν de facto πως οι δεύτερες έχουν πράξει τα δέοντα ώστε να προστατευτούν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη μιας συναλλαγής. Τα έχουν πράξει όμως;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος