Categories: ΜΟΔΑ

Κι όμως το πιο δημοφιλές κούρεμα του 2021 θα είναι η χαίτη. Το περίφημο «μουλέτι», δηλαδή.

Η πανδημία άφησε τα κομμωτήρια κλειστά για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς που πέρασε, κάτι που έκανε το 2020 μια τελείως αναπάντεχη χρονιά για τα μαλλιά μας με πολλές απροσδόκητες τάσεις. Για παράδειγμα, χάρην ευκολίας κι άνεσης (ίσως και στυλ) πολλά κεφάλια ξυρίστηκαν γουλί, ανδρικά και γυναικεία.

Με την αυγή του 2021, όμως, παρατηρούμε την επιστροφή του πιο απρόσμενου ίσως χτενίσματος. Ή τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει ο Guardian που βιάστηκε να χαρακτηρίσει το “mullet” ως το “hairstyle του 2021”. Η χαίτη την οποία έχουν «φορέσει» με μεγάλη επιτυχία τόσα και τόσα icons όπως ο Little Richard κι ο David Bowie (πριν την ολοκληρωτική επικράτησή της στα 80s), είναι και πάλι στη μόδα, σε μια πιο μοντέρνα ίσως εκδοχή της. 

Μάλιστα, όλο και περισσότερες εταιρείες με προϊόντα περιποίησης μαλλιών κυκλοφορούν προϊόντα που απευθύνονται αποκλειστικά σε όσους έχουν χαίτη. Στο Tik Tok δε πολλά βίντεο με ανθρώπους να κάνουν μόνοι τους τα μαλλιά τους χαίτη, έγιναν γρήγορα viral τους τελευταίους μήνες. 

Σε αντίθεση όμως με την δεκαετία του 1980 που η χαίτη ήταν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρικών κεφαλιών, φαίνεται πως το 2020 την προτίμησαν περισσότερο οι γυναίκες. Την αρχή έκανε η Miley Cyrus και σιγά-σιγά άρχισαν να τη μιμούνται και άλλοι σελέμπριτις. Η Maisie Williams του GoT, η  Leigh Ann Pinnock των Little Mix, ο τραγουδιστής Troye Sivan, αλλά και πολλοί άλλοι. Μέχρι και η Rihanna έκανε τα μαλλιά της χαίτη για το show  Savage X Fenty. 

Το βραβείο της πιο διάσημης χαίτης για το 2020 όμως ανήκει δικαιωματικά στον Joe Exotic του Tiger King. Μάλιστα, η πλατινέ κώμη του Joe Exotic, λέγεται πως έκανε χιλιάδες ανθρώπους να γκουγκλάρουν την φράση «πώς μπορώ να κάνω χαίτη τα μαλλιά μου».

H Suzi Ronson, η κομμώτρια που δημιούργησε την πορφυρή χαίτη του Bowie ως Ziggy Stardust, διηγείται στο βιβλίο The Moth: All These Wonders, πώς οι δυο τους δημιούργησαν το iconic αυτό χτένισμα το 1972. «Ο Bowie μου έδειξε μια φωτογραφία σε ένα περιοδικό. Ήταν ένα μοντέλο του σχεδιαστή μόδας Kansai Yamamoto με κοντά, κόκκινα, μυτερά μαλλιά. Είπε: “Μπορείς να το κάνεις αυτό;” Είπα ναι αλλά σκεφτόμουν πως είναι λίγο περίεργο, αφού ήταν ένα γυναικείο χτένισμα».

Οι ουδέτερες ως προς το φύλο ρίζες της χαίτης του Bowie ολοκληρώνουν τον κύκλο τους με τις χαίτες του 2020. «Η ιδέα πως μια χαίτη δεν έχει σχήμα, είναι ξεπερασμένη αισθητικά, αλλά και καθόλου καλαίσθητη εξακολουθεί και σήμερα να κυριαρχεί», λέει η Willa Paskin, οικοδέσποινα του podcast The History of the Mullet«Αυτό το γεγονός όμως είναι που έχει κάνει τις διάφορες υποκουλτούρες να έχουν αγκαλιάσει την χαίτη – τα παιδιά του electropunk, οι rednecks των ΗΠΑ, οι fashionistas, οι queer άνθρωποι. Όλοι αυτοί επιλέγουν την χαίτη ως χτένισμα γιατί δεν μπαίνει σε κοινωνικά καλούπια και δεν υπακούει στους κοινωνικούς καθωσπρεπισμούς».

Μουλέτια όλου του κόσμου, λοιπόν, ενωθείτε! Το 2021 μάλλον είναι η χρονιά σας…

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι