Categories: GADGETS

Bye bye desktop

Από καταβολής τους, τα Windows στηρίζονταν στην επιφάνεια εργασίας, desktop αγγλιστί, έναν χώρο, μια επιφάνεια, την οποία ο χρήστης μπορούσε να διαμορφώσει όπως εκείνος ήθελε, αλλάζοντάς της ταπετσαρία, προσθέτοντας εικονίδια και αφήνοντας εκεί αρχεία και φακέλους προς διευκόλυνσή του. Η φιλοσοφία αυτή ήρθε να αλλάξει μόλις το 2012 με το λανσάρισμα των Windows 8 τα οποία βασίζονταν στο περίφημο περιβάλλον «tiles» το οποίο και αντικαθιστούσε, στην ουσία, τα εικονίδια με τα πλακίδια, προσφέροντας ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον εργασίας.

Οι τελευταίες φήμες όσον αφορά την επόμενη έκδοση των Windows, τα Windows 9, θέλουν τη Microsoft να παρουσιάζει δύο διαφορετικές εκδοχές του συστήματος με τη βασική διαφορά τους να εντοπίζεται στο περιβάλλον εργασίας. Για τις φορητές συσκευές (smartphones και tablets) που βασίζονται στην οθόνη αφής, η εταιρεία θα διαθέσει Windows που θα προσφέρουν μόνο το «tiles» περιβάλλον, την ώρα που για desktops και laptops, η κλασσική επιφάνεια εργασίας θα είναι η μόνη δυνατή επιλογή. Να θυμίσουμε ότι μέχρι και την τρέχουσα έκδοση των Windows, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το είδος της επιφάνειας εργασίας -και κατ’ επέκταση τη φιλοσοφία- που τον διευκολύνει.

Ας μην κρυβόμαστε όμως. Ποιος χρήστης Windows σε smartphone και tablet χρησιμοποίησε έστω και μία φορά το κλασσικό μενού «Έναρξη»; Πέραν της πρώτης δοκιμής, πότε άλλοτε κάτοχος laptop ή πολύ περισσότερο desktop χωρίς οθόνη αφής αποφάσισε να βασιστεί στο «tiles» περιβάλλον για να δουλέψει; Αν δεν διακατέχεται από τάσεις σχιζοφρένειας, ποτέ. Η Microsoft φρόντισε να εναρμονιστεί άμεσα με τις επιταγές της τεχνολογίας, προσαρμόζοντας το πιο χαρακτηριστικά κλασσικό στοιχείο του λειτουργικού της συστήματος στις οθόνες αφής που πλέον έχουν κατακλύσει στην αγορά. Σωστά όμως δεν υποτιμά τη δύναμη της επιφάνειας εργασίας και, το κυριότερο, τη δύναμη της συνήθειας, επιτρέποντας στους χρήστες PC να συνεχίσουν τη δουλειά τους με τον τρόπο που ήξεραν -το ότι άκουσε τα σχολιανά της εξ’ αιτίας της έλλειψης του μενού «Έναρξη» στα Windows 8 έπαιξε και αυτό τον ρόλο του.

Οι mobile λύσεις όμως είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία και εκεί απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, μια προσέγγιση που η Microsoft δείχνει ικανή να προσφέρει και μάλιστα με απόλυτα επιτυχημένο τρόπο. Όταν μετά από τόσα χρόνια το Android συνεχίζει να δείχνει κακέκτυπο του iOS, τα Windows τόλμησαν το restart και, για την ώρα, δικαιώνονται.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος