Categories: ΤΑΞΙΔΙ

Buenos Aires, η πρωτεύουσα του Νότου

Παρίσι του Νότου, Νέα Υόρκη του Νότου, μέχρι και Αθήνα του Νότου. Οι παραπάνω πόλεις συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν το ΒΑ. Το μόνο σίγουρο είναι πως βρίσκεται στο Νότο.

Οι κάτοικοι του –μαζί τους και η ίδια η πόλη- συνδυάζουν την παριζιάνικη υπεροψία, την νεοϋορκέζικη ανωτερότητα και την αθηναϊκή αλητεία. Δεν λείπουν επίσης ο ιταλικός σεξισμός και το μεσοανατολίτικο χάος. Επειδή εξάντλησα τα στερεότυπα και το άρθρο θυμίζει ταξιδιωτική οδηγία του State Department, θα ακολουθήσουν θετικότερα σχόλια.

Το χαοτικό κέντρο της πόλης

Το ΒΑ είναι μορφολογικά επίπεδο –με ψηλότερη κορυφή στα 38 μέτρα- μεταφορικά όμως δεν το λες flat. Οι επιλογές είναι αμέτρητες και μεταξύ τους τόσο διαφορετικές που δύσκολα σε κουράζουν. Αμέτρητες γιατί πρέπει να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες 15 εκατομμυρίων ανθρώπων, διαφορετικές γιατί αυτοί οι άνθρωποι κουβαλάνε πολύ ξεχωριστό παρελθόν.

Οι porteños (κάτοικοι του ΒΑ) θεωρούν τους εαυτούς τους Ιταλούς που για κάποιο ανεξήγητο λόγο μεταφέρθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το ΒΑ ωστόσο συνδυάζει στοιχεία από πολλές ευρωπαϊκές και ασιατικές κουλτούρες.

Στο hip Palermo πριν αρκετά χρόνια εγκαταστάθηκαν Αρμένιοι· στην Villa Crespo Τούρκοι, Έλληνες και λαοί από την Μέση Ανατολή, στο Once Εβραίοι. Στην Boca έφταναν οι ταλαιπωρημένοι Ιταλοί ενώ πιο νότια, στην Avellaneda, Ισπανοί από την Γαλικία. Μακριά από το κέντρο, το καταπράσινο Hurlingham ήταν Αγγλική και Γερμανική αποικία. Πιο πρόσφατα, Κινέζοι μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο Barrio Chino, Βολιβιανοί και Παραγουανοί στην περιφέρεια της πόλης. Υπάρχουν ακόμα πολλοί φοιτητές από την Βραζιλία, την Κολομβία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην Boca έμεναν οι Ιταλοί μετανάστες.

Οι porteños κρατάνε ζωντανές τις παραδόσεις των προγόνων τους γι αυτό και η πόλη έχει πολλά στοιχεία από τις κουλτούρες των παραπάνω λαών (γεύσεις, μουσική, αρχιτεκτονική). Δεν το κάνουν από νοσταλγία ή επειδή θέλουν να επιστρέψουν. Γι’αυτούς το ΒΑ είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο. Ακόμα και οι αταξίδευτοι θα σου πουν με μεγάλη δόση αλαζονείας ότι σαν το ΒΑ δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Το χειρότερο είναι πως μάλλον έχουν δίκιο. Το δυσκολότερο είναι να εξηγήσεις γιατί.

Ίσως γιατί νιώθεις σαν στο σπίτι σου ενώ βρίσκεσαι σε μια απο τις 20 μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Ίσως γιατί κάνεις τα πάντα σε ξέφρενους ρυθμούς αλλά ταυτόχρονα με μια ιδιαίτερη χαλαρότητα. Τελικά, ο μοναδικός τρόπος να καταλάβεις γιατί είναι να το γνωρίσεις.

Οι porteños πιστεύουν ότι ζουν στην καλύτερη πόλη του κόσμου.

Palermo: H γειτονιά του Borges. Πριν μερικά χρόνια δεν ήταν παρά μια μεσοαστική και βαρετή περιοχή. Σήμερα είναι η πιο ζωντανή γειτονιά της πόλης. Όπως το υπόλοιπο ΒΑ, το Palermo δεν έχει συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό στυλ. Χαμηλά αποικιοκρατικά σπίτια, γιγαντιαίοι ουρανοξύστες και πολυκατοικίες του ‘50 συνυπάρχουν κάθε άλλο παρά αρμονικά.

Μιας και τα περισσότερα βράδια εκεί θα καταλήξεις, μπορείς να το επιλέξεις και για να μείνεις. Την ημέρα μπορείς να πας για ψώνια ή brunch σε ένα από τα νεουορκέζικου στυλ καφέ στο Palermo Soho ενώ τη νύχτα θα πιεις το Fernet-Cola σου στην Plaza Armenia, την Plaza Serrano και το Palermo Hollywood. Το Palermo έχει επίσης αρκετά club και πολλές gay-friendly επιλογές.

Στο Palermo ήταν το σπίτι του Borges.

Στην Plaza Armenia θα βρεις πολλά καφέ.

Το Palermo είναι γεμάτο ακριβά μαγαζιά με ρούχα και έπιπλα.

San Telmo: Είναι η γνωστή συνοικία που συναντάς και σε άλλες πόλεις η οποία από εργατική φτωχογειτονιά έγινε εναλλακτικό μέρος διασκέδασης. Το San Telmo είναι πιο παραδοσιακό από το Palermo με βρώμικα, απρόσεκτα αλλά όμορφα σπίτια, λίγα παλιά μαγαζιά, κάποια μπαρ και εστιατόρια.

Τον 19ο αιώνα ήταν η αριστοκρατική συνοικία του ΒΑ αλλά ο κίτρινος πυρετός ανάγκασε τους μεγαλοαστούς κατοίκους του να φύγουν. Την θέση τους πήραν μετανάστες και εργάτες από το λιμάνι και το San Telmo μετατράπηκε σε μια κακόφημη γειτονιά γεμάτη λέσχες, μπαρ και μπουρδέλα. Πριν μερικά χρόνια τα προσιτά ενοίκια άρχισαν να ελκύουν νέους καλλιτέχνες που βοήθησαν να αποκτήσει τον σημερινό μποέμ χαρακτήρα του.

Ένα από τα παλιά μαγαζιά του San Telmo.

Αν είσαι νέος και ο βασικός λόγος που είσαι στην Αργεντινή είναι ότι εκεί γεννήθηκε ο Guevara, τότε το San Telmo είναι η κατάλληλη επιλογή για διαμονή. Αλλιώς, μπορείς να πας κάποιο βράδυ για ποτό ή τις Κυριακές στο flea market της Plaza Dorrego. Εκεί θα βρεις ένα σωρό μεταχειρισμένα αντικείμενα από τα χρυσά χρόνια του ΒΑ (1920-60). Το San Telmo δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αλλά είναι προτιμότερο να μην δείξεις τα first-world-gadget σου σε όλους.

Τα καφέ του San Telmo είναι γεμάτα καλλιτέχνες και expats.

La Boca: Στο παλιό λιμάνι του ΒΑ υπάρχουν δύο απο τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Το Caminito και η Bombonera. Το Caminito είναι η αναπαράσταση μιας τενεκεδούπολης κατασκευασμένη με τα περίσσια υλικά του λιμανιού από Ιταλούς μετανάστες στις αρχές του 20ου αιώνα. Μοιάζει δύσκολο να καταλάβεις γιατί το πιο τουριστικό σημείο μιας πόλης είναι μια παλιά favela. Οι Ιταλοί όμως μέχρι και favela να χτίσουν όμορφη θα είναι και το Caminito σε ταξιδεύει λίγο σ’εκείνη την εποχή. Αν σου αρέσει το ποδόσφαιρο ξέρεις τι είναι η Bombonera. Αν όχι, δεν υπάρχει λόγος να πας. Με εξαίρεση τα δύο παραπάνω μέρη η Boca είναι επικίνδυνη περιοχή γι’ αυτό πρέπει να φτάσεις και να φύγεις με ταξί.

Almagro: Η γειτονιά του tango. Στο Almagro θα δεις μια πιο ρεαλιστική εικόνα του σημερινού BA με λίγους τουρίστες αλλά εξίσου πολλές επιλογές. Μπορείς να δοκιμάσεις περουβιανή ή κολομβιανή κουζίνα και αργότερα να δεις αυθεντικό live tango σε κάποιο από τα σκοτεινά μπαρ της calle Sarmiento. Εκεί κοντά, το Abasto είναι μια παλιά αγορά χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνα που τώρα έχει μετατραπεί σε mall. Τα μαγαζιά δεν προσφέρουν κάτι ξεχωριστό αλλά το κτίριο είναι εντυπωσιακό.

Το εντυπωσιακό Abasto Shopping χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Recoleta: Η αριστοκρατική γειτονιά του κέντρου έχει μονάχα μερικά όμορφα καφέ και το νεκροταφείο που βρίσκεται η Evita. Στην κοντινή Plaza San Martín θα βρείς ακριβά εστιατόρια και ξενοδοχεία.

Στην Recoleta έχει πολλά καφέ με ελαφρύ φαγητό και υγιεινούς χυμούς.

Microcentro: Στην Plaza de Mayo μπορείς να δεις την Casa Rosada (προεδρικό μέγαρο) και να γευματίσεις σε ένα από τα παλιά καφέ. Το βράδυ κάποια από αυτά προσφέρουν τουριστικά tango show ενώ τα κοντινά μπαρ μαζεύουν τους σκληρά εργαζόμενους. Το διπλανό Puerto Madero είναι προϊόν του φιλελευθερισμού δίχως μέτρο που εφαρμόστηκε την δεκαετία του ’90. Εκεί θα βρεθείς αντιμέτωπος με ουρανοξύστες, την μαρίνα και ακριβά εστιατόρια με πρόσωπα που θυμίζουν περισσότερο ΕΚΤ παρά Λατινική Αμερική.

Τι να φας; Μοσχαρίσιο κρέας, ceviche απ’ το Περού, empanadas, choripan και facturas.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ

Στο Palermo

La Cabrera:  για την καλύτερη και ακριβότερη μπριζόλα στην πόλη. Κλείσε τραπέζι αρετές μέρες πριν.

Social la lechuza: για φτηνό και παραδοσιακό αργεντίνικο barbeque.

Osaka: για better-than-orgasm περουβιανό-ιαπωνικό fusion.

Sarkis: είσαι από τους ταξιδιώτες που όπου και να είναι ψάχνουν μελιτζανοσαλάτα, φέτα και γιαουρτλού; Κανένα πρόβλημα. Το Sarkis έχει καταπληκτική και φτηνή λιβανέζικη κουζίνα. Παρά το μέγεθος του γεμίζει γρήγορα και μπορεί να περιμένεις πολύ. Αν ο δεύτερης γενιάς Έλληνας στην πόρτα καταλάβει από που είσαι, ίσως να περιμένεις λιγότερο.

Astrid y Gastón: για ένα από τα καλύτερα fusion περουβιανής με γαλλική, ιταλική ή ασιατική κουζίνα. Η Astrid (Γερμανία) γνώρισε τον Gastón (Περού) ενώ σπούδαζαν μαγειρική στο Παρίσι. Το 1994 άνοιξαν το πρώτο fusion περουβιανής κουζίνας στην Λίμα. Σήμερα έχουν μια γαστρονομική αυτοκρατορία σε δεκάδες πόλεις του κόσμου. Για τους περισσότερους porteños οι τιμές του να είναι απλησίαστες, ωστόσο η ισοτιμία ευρώ/πέσο στην μαύρη αγορά θα σου επιτρέψει ένα δείπνο εκεί.

Στο San Telmo

Desnivel: για καλό κρέας.

Pirillo (Defensa 821): μόλις βγει ένα από τα τρία είδη πίτσας πρέπει να παλέψεις με τους υπόλοιπους για πάρεις ένα κομμάτι από την Silvia. Αν δεν προλάβεις, θα χρειαστεί να περιμένεις το επόμενο ταψί. Όταν χορτάσεις πρέπει να της πεις πόσα κομμάτια έφαγες για να πληρώσεις. Η ίδια δεν έχει ιδέα.

Στο Almagro

Mamani: για καλή περουβιανή κουζίνα σε ένα παραδοσιακό αλλά όχι τόσο ελκυστικό μέρος.

Cenas clandestinas: μία μόδα που υπάρχει εδώ και καιρό στο ΒΑ. Κάποιος chef –επαγγελματίας ή ερασιτέχνης- μαγειρεύει στο σπίτι του για σένα και μερικά ακόμα άτομα. Για να μάθεις που και πότε πρέπει να ρωτήσεις κάποιον που έχει ήδη πάει. Αν τα καταφέρεις, πρέπει να κλείσεις μια από τις περιορισμένες θέσεις το συντομότερο. Συνήθως, το φαγητό είναι πολύ καλό, οι τιμές χαμηλές και οι άγνωστοι με τους οποίους τρως έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Οι empanadas μοιάζουν με τυρόπιτες.

ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΦΕ

Στο Palermo  

Café Malvón:  για καταπληκτικό brunch σε ένα vintage περιβάλλον. Είναι στην διπλανή Villa Crespo αλλά το Malvón ανήκει στο Palermo λόγω στιλ και τιμών.

Στο San Telmo

Bar el Federal:  για καφέ και φαγητό μετά την αγορά της Plaza Dorrego.

Στη Recoleta

Tea Connection:  για τσάι και υγιεινό φαγητό.

Στο Microcentro

Café Tortoni: το πιο παλιό καφέ στην πόλη, είναι εκεί από το 1858. Σήμερα μοιάζει λίγο πιο μοντέρνο, σαν να σταμάτησε ο χρόνος στο 1920.

Το Εl Federal στο San Telmo.

Τι να πιεις; Malbec απ’ τη Mendoza, Fernet Cola (το ποτό του ΒΑ) και Pisco Sour (cocktail από το Περού).

ΠΟΥ ΝΑ ΠΙΕΙΣ

Στο Palermo

878: για πολλές επιλογές σε ποτά και καταπληκτικά cocktail.

La fabrica del taco: καλύτερα τα cocktail του παρά το μεξικάνικο φαγητό του.

Στο Carnal

Palermo Hollywood

Frank’s Bar: γίνε φίλος στο FB, μάθε ισπανικά, μάντεψε το password και θα βρεθείς σ’ ένα μπαρ βγαλμένο απο το boardwalk empire.

Στο San Telmo

Gibraltar: για μια αγγλική pub γεμάτη τουρίστες, expats και ζόρικους κάτοικους του San Telmo. Παρά τους πολλούς ξένους είναι καλή επιλογή για καθημερινή.

Puerta Roja: για να συνεχίσεις μέχρι αργά μετά το Gibraltar. Και πάλι θα είσαι ανάμεσα σε πολλούς ξένους αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το ΒΑ άλλωστε δημιουργήθηκε από ξένους και ξέρει να τους κάνει να νιώθουν άνετα.

Στη Recoleta:

Milion: για ακριβά ποτά σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα με μεγάλο κήπο.

Στο Almagro

La Catedral: για ζωντανό tango και μαθήματα σε ένα industrial χώρο με καλό vegetarian φαγητό.

Στο Microcentro

La Cigale: για after-office τις καθημερινές, γαλλικές βραδιές τις Πέμπτες και indie-club το ΣΚ.

Η Catedral ειναι το ομορφότερο σημείο για να δεις tango.

Club 

Palermo: Niceto: για κάποια καλά live και χορό.

Kika:  για αποφυγή αν είσαι αγοραφοβικός και άνω των 30.

Recoleta: Living: για rock.

Fiestas Clandestinas: Κάτι σαν τις cenas clandestinas του clubbing. Μαθαίνεις που γίνεται, στέλνεις mail για να μπεις στην λίστα και χτυπάς την πόρτα. Μετά είναι σαν να βρίσκεσαι σε σπιτικό πάρτι με πολλούς άγνωστους. Η διαφορά είναι ότι πληρώνεις την είσοδο και τα ποτά. Πολύ καλύτερη επιλογή από τα απρόσωπα club.

After Hours

Palermo: Levitar:  για μετά τις 6 πμ μέχρι το μεσημέρι.

Άλλα

Palermo: Σίγουρα δεν είναι η Tate Modern ή το MoMA αλλά το MALBA είναι το πληρέστερο μουσείο σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης στην Λατινική Αμερική. Εκεί κοντά, τα πάρκα κάτω από την Plaza Italia είναι από τα λίγα πράσινα μέρη στο κέντρο.

Microcentro: Το Teatro Colón είναι η όπερα του ΒΑ. Η ακουστική της είναι τόσο καλή που σαν χώρος θεωρείται μια από τις πέντε καλύτερες όπερες του κόσμου. Από πλευράς show όμως σπάνια θα δεις κάτι καλό. Αξίζει να κάνεις μια από τις πρωινές περιηγήσεις.

Μετακίνηση

Μετρό: Ο πιο εύκολος τρόπος να μετακινηθείς την ημέρα.

Ταξί: Καλό είναι να προτιμήσεις ραδιοταξί ακόμα κι αν το πάρεις στον δρόμο.

Λεωφορείο: Πάνε παντού και λειτουργούν όλο το 24ωρο. Αν βρεις ποια διαδρομή σε εξυπηρετεί μην ξεχάσεις τα κέρματα για το εισιτήριο.

Κωνσταντίνος Περιστεράς