Ασύρματη φόρτιση. Όχι, δεν πρόκειται για κόνσεπτ που «ξεσηκώσαμε» από κάποια φουτουριστική ταινία αλλά για πραγματικότητα, μια λειτουργία που ο καθένας μπορεί να απολαύσει, προσθέτοντας έτσι μια… sci-fi νότα στην καθημερινότητά του. Το λεγόμενο “Qi charging” έχει πάρει το όνομά του από το Τσι, την περίφημη φυσική/ζωτική ενέργεια στην κινέζικη φιλοσοφία (ω ναι, το “Qi” προφέρεται «Τσι») και αποτελεί το πρότυπο πάνω στο οποίο βασίζεται ολόκληρη η τεχνολογία επαγωγικής φόρτισης –λειτουργώντας ασύρματα σε αποστάσεις έως και 4 εκατ..
Πώς δουλεύει όμως η ασύρματη φόρτιση; Στην ουσία δημιουργώντας ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, μέσω του οποίου μεταφέρει την απαιτούμενη ενέργεια. Τα μόνα που απαιτούνται είναι ένας φορτιστής και μία συμβατή συσκευή. Ο πρώτος είναι κατά βάση μία επιφάνεια με δυνατότητα φόρτισης συμβατών συσκευών που είτε έρχονται σε επαφή μαζί της, είτε τοποθετούνται εντός της απόστασης που αναφέραμε πιο πάνω. Όσο για τις συσκευές, υπάρχει περίπτωση αυτές να υποστηρίζουν έτσι κι αλλιώς το πρότυπο –οπότε όλα καλά- αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση ο χρήστης καλείται να αλλάξει το καπάκι τους με ένα συμβατό ή να τις «ντύσει» με μία θήκη ικανή να τις καταστήσει συμβατές.
Αρκετός κόσμος όμως παρουσιάζεται αρκετά δύσπιστος απέναντι στην ασύρματη φόρτιση, με τη δυσπιστία του να πηγάζει κυρίως από την παραπληροφόρησή του. Το Qi charging, βλέπετε, πλαισιώνεται από μια σειρά «μύθων» που το ταλαιπωρούν ακόμα και σήμερα, αποθαρρύνοντας παράλληλα τον κόσμο από την υιοθέτησή του. Πάμε να τους δούμε και να εξετάσουμε εν τάχει το κατά πόσο ισχύουν.
Εκπέμπει ακτινοβολία
Τα στάνταρ που χρησιμοποιούνται στην επαγωγική φόρτιση είναι τέτοια που τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλά και απέχουν κατά πολύ από το να χαρακτηριστούν «επικίνδυνα». Εξίσου χαμηλή είναι και η ποσότητα της ενέργειας που μεταφέρεται –γι’ αυτό και η ασύρματη φόρτιση παίρνει πιο πολύ χρόνο. Πιστοποιημένοι φορτιστές και θήκες/συσκευές εξ άλλου είναι κατάλληλα μονωμένοι οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Καταστρέφει τις μπαταρίες
Αν φροντίσετε να προμηθευτείτε έναν φορτιστή της προκοπής και όχι κάποια φθηνή λύση αμφιβόλου προελεύσεως, δεν θα έχετε το παραμικρό πρόβλημα. Ο μοναδικός εχθρός των μπαταριών ιόντων ή πολυμερών λιθίου που χρησιμοποιούνται πια στα smartphones, είναι η υπερβολική θερμότητα. Αν λοιπόν ο φορτιστής και η θήκη ή το κάλυμμα που έχετε προμηθευτεί, έχει όντως ελεγχθεί επαρκώς και φέρει τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφαλείας και καλής λειτουργίας, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα.
Καταστρέφει τις συσκευές
Ισχύει ό,τι και για τις μπαταρίες. Οι συσκευές σας δεν διατρέχουν τον παραμικρό κίνδυνο αν φορτιστής και θήκη/κάλυμμα είναι της προκοπής. Επαναλαμβάνουμε πως αν υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξετε, είναι να μην υπερθερμαίνονται οι επιφάνειες: τότε μόνο θα βάλετε δύσκολα στη συσκευή σας –και δεν το θέλετε, αφού αν δεν γίνεται σωστά η απαγωγή θερμότητας, κίνδυνο καταστροφής διατρέχουν και η μπαταρία αλλά και η συσκευή.
Προκαλεί εκρήξεις
Χα. Χα. Χα. Αν καταφέρετε να βρείτε ένα smartphone εντελώς του πεταματού και να το συνδυάσετε και με μία επιφάνεια ασύρματης φόρτισης πραγματικά απαράδεκτης ποιότητας, αφήνοντάς το εκεί για κάνα πενθήμερο, τότε ίσως και να καταφέρετε κάτι. Πραγματικά όμως, θα πρέπει να προσπαθήσετε πολύ (σε φάση να φύγετε για διακοπές και να το ξεχάσετε να φορτίζει, έχοντας στην κατοχή σας το τραγικότερο smartphone και τη χειρότερη ποιοτικά επιφάνεια της ιστορίας).
Οι φορτιστές είναι κακής ποιότητας και χαλάνε εύκολα
Όπως και με καθετί τεχνολογικό, ό,τι πληρώσετε, παίρνετε αγαπητοί μας. Με μια γρήγορη ματιά στο βρετανικό Amazon, θα εντοπίσετε επί παραδείγματι φορτιστές που ξεκινούν από τη £1,29 και φτάνουν ακόμα και τις £128,99: λέτε να κάνουν την ίδια δουλειά με την ίδια ακριβώς ποιότητα; Προφανώς και όχι. Δεν χρειάζεται να φτάσετε στα άκρα, όμως αν επενδύσετε σε μία λύση μίας άλφα ποιότητας (θα βρείτε άνετα στα 20-40€), δεν έχετε τίποτε να φοβάστε.
Δεν υποστηρίζονται παλιά smartphones
Υπάρχουν smartphones όπως τα Google Nexus, LG G5 και Samsung Galaxy S6/S7/S8 που υποστηρίζουν ασύρματη φόρτιση χωρίς να απαιτούν κάτι επιπρόσθετο. Για όλα τα υπόλοιπα απαιτείται είτε συμβατό καπάκι, είτε αντίστοιχη θήκη –συνήθως η τελευταία είναι λίγο πιο ογκώδης απ’ ό,τι οι υπόλοιπες. Όπως και να ‘χει, ψάχνετε, βρίσκετε αν υπάρχει κάτι για τη συσκευή σας και τη μπαταρία της, της το προσθέτετε και αυτό ήταν όλο!