Categories: DIGITAL STORIES

Πόσα εκατομμύρια μπορεί να κοστίζει ένα app που λέει τυχαία «δεξιά» ή «αριστερά»;

Η προσγείωση σε ένα αμερικάνικο αεροδρόμιο δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για τους μη κατέχοντες το διαβατήριο με το γεράκι αφού οι έλεγχοι τους οποίους καλούνται να περάσουν ώστε να τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, είναι σε πολλές περιπτώσεις εξαντλητικοί. Το πρόβλημα βέβαια δεν έχει να κάνει τόσο με τον έλεγχο όσο με την αναμονή στις ουρές που δημιουργούνται –οφείλουμε βέβαια να παρατηρήσουμε πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί αλλά και πάλι, το δράμα συνεχίζεται. Στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, που λέτε, όπως και σε πολλά άλλα ανά τον κόσμο, κάποιοι επιβάτες υποχρεούνται να περάσουν από πιο ενδελεχείς ελέγχους. Η επιλογή αυτών των επιβατών γίνεται στην τύχη και εδώ είναι που, προκειμένου να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα της διαδικασίας, υπεισέρχεται η Τεχνολογία.

Συνήθως λοιπόν οι ταξιδιώτες λίγο πριν τον έλεγχο διαβατηρίων, φτάνουν σε ένα «σταυροδρόμι» όπου τους περιμένει ένας υπάλληλος με ένα iPad: όσοι πάνε από τη μία μεριά συνεχίζουν για την κανονική διαδικασία, όσοι πάνε από την άλλη, ετοιμάζονται για έναν πιο «επιμελή» έλεγχο. Η επιλογή γίνεται εντελώς στην τύχη, αφού φροντίζει γι’ αυτό το app που τρέχει στο προαναφερθέν iPad, δείχνοντας πότε προς τα δεξιά και πότε προς τα αριστερά. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο κόστισε το app που κάνει αυτή τη δουλειά; Ένας προγραμματιστής ονόματι Κέβιν Μπερκ είχε την ίδια απορία, οπότε κατέθεσε μία αίτηση Ελεύθερης Πρόσβασης σε Πληροφορίες (το λεγόμενο Freedom of Information Request) για να πάρει μία απάντηση που τον άφησε άφωνο!

Το όλο πρότζεκτ ανατέθηκε στην IBM έναντι του ποσού των $1,4 εκατ.! Από αυτά, τα $336.413,59 ήταν το κόστος της εφαρμογής, με την κατάληξη των υπόλοιπων χρημάτων να παραμένει άγνωστη! Για να μην προτρέχουμε, ενδεχομένως η IBM να έχει προμηθεύσει τα αεροδρόμια των ΗΠΑ με τα iPad που απαιτούνται για τη λειτουργία της εφαρμογής και να έχει αναλάβει και την τεχνική τους υποστήριξη για κάποια χρόνια. Το θέμα όμως δεν είναι τα $1,4 εκατ. αλλά τα $336 χιλιάρικα που κόστισε ένα app, η μοναδική δουλειά του οποίου είναι να διαλέγει πότε «δεξιά» και πότε «αριστερά»! Μιλάμε για κάτι που ένας προγραμματιστής μαθαίνει να φτιάχνει μετά από μαθήματα μίας εβδομάδας, για ένα app που σαν κι αυτό, στο App Store της Apple προσφέρονται δεκάδες και μάλιστα δωρεάν! Ακόμα κι αν η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ ήθελε μία εφαρμογή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της, θα μπορούσε να βρει έναν προγραμματιστή, μία εταιρεία, να της δώσει 5-10 χιλιάρικα (και πάλι θα μιλούσαμε για εξωπραγματικό ποσό) και να πάρει αυτό που θέλει.

Το θέμα δεν ξέρουμε αν θα έχει συνέχεια –δεν μας κόφτει και ιδιαίτερα. Οι Αμερικάνοι ωστόσο, για άλλη μια φορά, έδειξαν στον υπόλοιπο πλανήτη πώς γίνεται η μπίζνα η σωστή. Άξιοι!

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος