Οι εφαρμογές άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αγοράζουμε προϊόντα, παραγγέλνουμε φαγητό, παίρνουμε ταξί, βλέπουμε ταινίες. Έτσι, πλέον έχουν δημιουργηθεί και αντίστοιχες πλατφόρμες που «μπαίνουν» ανάμεσα στις τράπεζες και τους πελάτες, δημιουργώντας μια νέα αγορά «ενδιάμεσων» παικτών που στοχεύουν στην προσφορά παραδοσιακών υπηρεσιών με φιλικότερα προς το χρήστη περιβάλλοντα. Τώρα, οι εφαρμογές βελτιώνουν και τον τρόπο που ελέγχουμε τα οικονομικά μας και εξοικονομούμε χρήματα.
Μέχρι τώρα, μόνο οι εφαρμογές των τραπεζών μας έδιναν τη δυνατότητα να βλέπουμε το υπόλοιπο των λογαριασμών μας και να παρακολουθούμε τις συναλλαγές μας ανά πάσα στιγμή. Το τελευταίο, όμως, διάστημα, νέες εφαρμογές χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintechs) κάνουν την εμφάνιση τους και έρχονται να γίνουν οι financial coaches μας, αλλάζοντας τα δεδομένα σε κάθε οικονομική δραστηριότητα που πραγματοποιούμε. Ως τέτοιοι «ενδιάμεσοι», νέες εφαρμογές που βασίζονται στην ανάλυση και προσωποποίηση δεδομένων, έρχονται για να βελτιώσουν τον τρόπο που διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας κάνοντας την κατανόηση και απεικόνιση των οικονομικών μας απλή και αυτόματη.
Οι εν λόγω εφαρμογές διαχείρισης οικονομικών, μας δίνουν τη δυνατότητα να βλέπουμε μαζεμένους όλους τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, τα υπόλοιπα μας και τις συναλλαγές μας, πατώντας, μόνο ένα κλικ. Μάλιστα, κάποιες από αυτές τις εφαρμογές μας επιτρέπουν να τραβάμε με φωτογραφία τις αποδείξεις και αυτόματα τα ποσά των λογαριασμών εισάγονται στα έξοδα μας, χωρίς εμείς να πληκτρολογούμε αριθμούς.
Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα να συμβουλευόμαστε μια τέτοια εφαρμογή για το πώς θα εξοικονομήσουμε χρήματα, βάσει των εσόδων και εξόδων μας και, έτσι, να καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε πολλά από τα μελλοντικά μας σχέδια, όπως για παράδειγμα ένα ταξίδι ή μια ανακαίνιση, κάτι που πριν δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε από μόνοι μας τόσο άνετα και τόσο διασκεδαστικά. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να δώσουμε την έγκρισή μας για πρόσβαση στα δεδομένα των τραπεζικών μας λογαριασμών.
Αυτά τα δεδομένα προστατεύονται πλήρως. Υπάρχει νόμος από την Ευρωπαϊκή Ένωση (PSD2) που προβλέπει πώς πρέπει να λειτουργούν αυτού του είδους τα applications και πώς διασφαλίζονται τα προσωπικά τραπεζικά στοιχεία των εγγεγραμμένων χρηστών. Η λειτουργία αυτών των apps ελέγχεται και αδειοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ στη χώρα μας, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι τράπεζες βάσει της νέας αυτής οδηγίας που ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα στην τραπεζική αγορά, είναι μάλιστα υποχρεωμένες να παρέχουν τις πληροφορίες και τα στοιχεία των πελατών τους, όταν αυτοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες εφαρμογές.
Με την ευκολία της τεχνολογίας, σταματάμε πλέον να πονοκεφαλιάζουμε για το πού σπαταλήσαμε αυτό τον μήνα λεφτά, σταματάμε τα excel εσόδων-εξόδων και, με το πάτημα μόνο ενός κουμπιού, μπορούμε εύκολα, γρήγορα και με όσες λεπτομέρειες θέλουμε, να παρακολουθήσουμε πού «πάνε τα λεφτά μας» και να εξοικονομήσουμε χρήματα, μέσω των ειδοποιήσεων τέτοιων εφαρμογών.
Ανυπομονούμε για τη στιγμή που αντίστοιχες εφαρμογές θα έρθουν και στην ελληνική αγορά και θα μας «λύσουν τα χέρια».