Categories: GADGETS

Αναβαθμιστήκατε; Αυτές είναι οι σημαντικότερες προσθήκες του iOS 8.

To iOS 8 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού της Apple για iPhoneiPad και iPod Touch. Έκανε την εμφάνισή του σε beta μορφή στις 2 Ιουνίου και διατέθηκε στο κοινό μερικούς μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 17 Σεπτεμβρίου. Μερικές μέρες νωρίτερα, ανήμερα του event κατά το οποίο παρουσιάστηκαν τα Apple Watch και iPhone 6/6 Plus, η Apple είχε διαθέσει τη «golden master» εκδοχή του στους developers.

Αν και συνοδεύει τα νέα iPhone, το iOS 8 είναι συμβατό με μια ευρεία γκάμα από τις iΣυσκευές της Apple: οι κάτοχοι iPhone 4s / 5 / 5c / 5s, iPod Touch 5ης γενιάς και iPad 2 / 3ης & 4ης γενιάς / Air / Mini 1ης & 2ης γενιάς, είναι σε θέση να κατεβάσουν το λειτουργικό και να το τρέξουν στη συσκευή τους. Μολονότι εμφανισιακά αυτό δεν διαφέρει ιδιαίτερα από το iOS 7, φέρνει μαζί του μια σειρά από πολύ χρήσιμες λειτουργίες και εφαρμογές τις οποίες θα δούμε ευθύς αμέσως. Όχι τίποτε άλλο αλλά να ξέρουμε τι παίζει με δαύτο:

Health

Η Apple κάνει στροφή στην υγεία, εστιάζοντας γενικά στο ευ ζειν των πελατών της. Αποτέλεσμα; Η εφαρμογή Health η οποία αναλαμβάνει να συγκεντρώσει τα στοιχεία που δίνουν όλες οι fitness & health εφαρμογές τρίτων σε ένα εύχρηστο περιβάλλον, δίνοντάς μας μια πλήρη εικόνα για τον οργανισμό, τη φυσική μας κατάσταση, την άσκηση και τις καύσεις μας κάθε μέρα. Με την προσθήκη του Apple Watch, το Health θα γίνει ακόμα πιο μπάνικο.

Siri

Η Siri έγινε… εξυπνότερη και πλέον είναι σε θέση να αλληλεπιδρά μαζί μας με πολύ φυσικότερο τρόπο. Γράφει τα όσα της λέμε σε πραγματικό χρόνο (μηνύματα κι έτσι) ενώ μέσα στις νέες της «αρμοδιότητες» συγκαταλέγεται και το κατέβασμα εφαρμογών και παιχνιδιών κατ’ ευθείαν από το App Store! Ε, αυτή δεν είναι άλλωστε η δουλειά ενός αξιόπιστου βοηθού;

Camera

Η κάμερα της iΣυσκευής μας γίνεται καλύτερη χάρη στη νέα λειτουργία της σχετικής εφαρμογής του iOS 8. Πλέον δεν εστιάζουμε απλά στις λήψεις μας αλλά ορίζουμε οι ίδιοι το επίπεδο της φωτεινότητας (έκθεση, σαν να λέμε) στις φωτογραφίες μας, μια λειτουργία που παρεμφερείς εφαρμογές είχαν καιρό τώρα αλλά που εν τέλει μόλις πριν λίγες μέρες αποφάσισε να προσφέρει και η Apple. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

App Store

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρετούς έχει υποστεί και το App Store με το όλο περιβάλλον να «καθαρίζει» σημαντικά, βοηθώντας τόσο τους χρήστες όσο και τους δημιουργούς: οι μεν πρώτοι μπορούν πλέον να βρουν τις εφαρμογές που ψάχνουν πολύ πιο εύκολα (νέα κατηγοριοποίηση, βελτιωμένη scrolling λειτουργία κλπ) , οι δε δεύτεροι μπορούν να προωθούν πολύ αποτελεσματικότερο τη δουλειά τους με νέες μεθόδους προεπισκόπησης (video previews κανείς;) και δοκιμαστικές εκδόσεις.

Πληκτρολόγιο

To πληκτρολόγιο του iOS 8 έχει υποστεί ολική αναπροσαρμογή αφού το σύστημα QuickType αφ’ ενός πέφτει αρκετά πιο μέσα στις προβλέψεις του, αφ’ ετέρου είναι πιο βολικό στη χρήση –πρακτικά ομιλώντας. Ακόμα κι αν δεν μας αρέσει μία όμως το «μαμίσιο» πληκτρολόγιο του iOS 8, μπορούμε να το αλλάξουμε με ένα custom (!), κατεβάζοντας απλά τη σχετική εφαρμογή από το App Store. Ω ναι, μετά από πόσα χρόνια και άπειρο παρακαλετό, η Apple αποφάσισε να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο και στα third party πληκτρολόγια. Ακόμα ψάχνουμε να βρούμε τον φούρνο που γκρεμίστηκε…

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος