Το set design και το interior styling είναι νέες μορφές τέχνης, σχετικά άγνωστες στους περισσότερους. Θα θέλατε να μας βάλετε λίγο στον κόσμο τους; Τι ακριβώς περιλαμβάνουν εκτός, υποθέτω, από πολλές ώρες έρευνας και μελέτης;
Στην πραγματικότητα, το set design και το interior styling είναι αλληλένδετα. Το set design είναι η διαδικασία της σύλληψης, του σχεδιασμού και της δημιουργίας ενός χώρου ή ενός σκηνικού. Το interior styling είναι συνήθως η διαδικασία «ένδυσης» εκείνου του σκηνικού δηλαδή η επιλογή των αντικειμένων που θα το διακοσμήσουν και μερικές φορές, αυτό που θα του δώσει το χαρακτήρα του. Το interior styling μπορεί να γίνει βέβαια και σε ένα χώρο που δεν έχει προσχεδιαστεί. Και τα δύο περιλαμβάνουν όπως είπατε πολλή έρευνα, σχεδιασμό, δημιουργία, παραγγελίες, δοκιμές και εξοικείωση με τα διάφορα υλικά. Και τα δύο επίσης, διατηρούν την ίδια αρχή του σχεδιασμού σκηνικού για το Θέατρο, μια μορφή τέχνης γεννημένη στην Ελλάδα, που για την ακρίβεια υπάρχει για πολύ περισσότερα χρόνια εδώ παρά στο εξωτερικό.
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με αυτό το αντικείμενο;
Έχω μια έμφυτη έλξη προς τους χώρους και μεγάλη αγάπη με τις ιστορίες. Τα σκηνικά είναι κι αυτά μικρές ιστορίες που υπάρχουν για λίγες μόνο στιγμές. Οι χαρακτήρες μέσα στις ιστορίες αυτές είναι όμορφα αντικείμενα, χρώματα και σκιές.
Η σύγχρονη μορφή της «νεκρής φύσης» τι δανείζεται από το παρελθόν;
Τις αυθεντικές αρχές των αντικειμένων, του φωτός, της σκιάς, του φόντου. Είναι το ίδιο πράγμα, απλώς λίγο πιο ελεύθερο. Είναι σαν να συγκρίνουμε μια ταινία του βωβού κινηματογράφου με μια ταινία 3D. Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά πολύ πιο ελεύθερο και πειραματικό.
Ποιό είναι το μυστικό ενός επιτυχημένου food stylist;
Το να αγαπά, το να λατρεύει και να ειδωλοποιεί το φαγητό. Το πώς φαίνεται, τί γεύση έχει, πώς μυρίζει και πώς το νιώθεις. Επίσης ένα καλό μαχαίρι!
Υπάρχει πράγματι περίπτωση μερικές φορές τα άψυχα αντικείμενα να ασκούν μεγαλύτερη γοητεία από τους ανθρώπους;
Η γοητεία δεν είναι μεγαλύτερη, απλώς πολύ διαφορετική. Η σχέση που δημιουργείς με το αντικείμενο είναι πιο εγωκεντρική και ναρκισσιστική. Ένα αντικείμενο καθορίζεται από την εντύπωση που έχεις γι’ αυτό. Ο άνθρωπος είναι άνθρωπος, σχετικά ακαθόριστος.
Πώς επιλέγετε τα θέματά σας; Τί είναι αυτό που σας εμπνέει;
Είναι όπως όταν ερωτεύεσαι. Μπορείς να εξηγήσεις τί ακριβώς σε κάνει να ερωτευτείς; Το άλλο άτομο ή η δουλειά, το project, πρέπει να σε κάνουν ευτυχισμένο και να σε εμπνέουν, αλλά αυτό που «ανάβει τη φωτιά» είναι το ένστικτο, η χημεία, και σίγουρα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολο να ερμηνευθούν.
Ποιά διαδικασία ακολουθείτε κατά το στήσιμο; Πρόκειται και εδώ για ένστικτο ή για συγκεκριμένη μεθοδολογία;
Ένα μείγμα και των δύο. Πρώτα έρχεται το ένστικτο και μετά έρχεται να προστεθεί η μεθοδολογία ή οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Πώς βλέπετε την σύγχρονη «μανία» της φωτογραφίας; Το Instagram μας έχει κάνει όλους ερασιτέχνες φωτογράφους. Θετικό ή αρνητικό;
Γενικά πιστεύω πως είναι θετικό. Από τη στιγμή που ξυπνά η δημιουργικότητα στον άνθρωπο, μόνο θετικό μπορεί να είναι. Βρίσκω πως αυτό ανεβάζει τον πήχη για τους επαγγελματίες φωτογράφους και στυλίστες, μεγαλώνει τη ζήτηση για μια όμορφη εικόνα και βεβαίως κάνει μεγαλύτερη την πρόκληση στη δουλειά μας. Το μόνο αρνητικό σε όλο αυτό είναι ίσως η λανθασμένη άποψη ότι το «φίλτρο» κάνει μια φωτογραφία καλή, η οποία απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Αν έπρεπε να δημιουργήσετε ένα set με θέμα την Ελλάδα του 2014, ποιά αντικείμενα θα χρησιμοποιούσατε;
Αυτή είναι όντως μια δύσκολη ερώτηση επειδή πράγματι θα ήθελα πολύ να δημιουργήσω ένα τέτοιο set. Είναι μια καταπληκτική ιδέα για την οποία θα χρειαστεί να κάνω την έρευνά μου. Σίγουρα η εικόνα θα περιλάμβανε το φαγητό, αφού είναι ένα υπέροχο κομμάτι του χαρακτήρα των Ελλήνων.