Τα ακουστικά είναι το αξεσουάρ με το οποίο περνά κανείς το μεγαλύτερο κομμάτι της καθημερινότητάς του: από τον δρόμο, τις συγκοινωνίες και το ατελείωτο «περίμενε» σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, μέχρι το γραφείο, τις στιγμές απομόνωσης στο σπίτι, το χαλαρό τζόκινγκ το απόγευμα και τη βραδινή χαλάρωση, τα ακουστικά μας είναι εκεί για να υψώσουν με τον δικό τους, μοναδικό τρόπο τείχη αδιαπέραστα, αποκόβοντάς μας από τον «έξω κόσμο» και χαρίζοντάς μας πολύτιμες στιγμές χαλάρωσης και… εσωτερικών αναζητήσεων.
Με μια ματιά στα καταστήματα, ψηφιακά και φυσικά, θα έρθει κανείς αντιμέτωπος με πολλές επιλογές ακουστικών που δεν διαφέρουν, κατά βάση, μόνο ως προς τη μάρκα αλλά και ως προς τον τύπο. Τα διαφορετικά designs που θα βρείτε δεν έχουν να κάνουν μόνο με την αισθητική των προϊόντων αλλά καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα τα χρησιμοποιήσει ο κάτοχός τους. Εμείς, σε μια προσπάθεια να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή, βάλαμε κάτω τους διαφορετικούς τύπους ακουστικών και τους αναλύουμε έναν προς έναν για να ξέρετε τι ψωνίζετε –από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι καθαρά θέμα προτιμήσεων και μπάτζετ.
Ψείρες
Με τον όρο ψείρες χαρακτηρίζουμε όλα εκείνα τα ακουστικά με απολήξεις τέτοιου μεγέθους που να χωρούν στο εσωτερικό του πτερυγίου, καλύπτοντας τον έξω ακουστικό πόρο. Έχουν μικρό βάρος και μέγεθος και άρα μεταφέρονται εύκολα ενώ κατηγοριοποιούνται περαιτέρω στα earbuds και τα in ear: τα πρώτα είναι εκείνα που απλά «στερεώνονται» στο πτερύγιο του αυτιού ενώ τα δεύτερα εφαρμόζουν ακριβώς στο εσωτερικό του, προσφέροντας και καλύτερη απομόνωση εξωτερικών θορύβων –παίρνουν εναλλάξιμα ελαστικά καλύμματα για ακόμα καλύτερη εφαρμογή. Είναι κατάλληλα για κάθε χρήση με ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική.
Κεφαλής
Τα ακουστικά κεφαλής είναι μεγάλα και ογκώδη καθώς διαθέτουν προσαρμόσιμη «στέκα» η οποία συγκρατεί τα δύο ακουστικά. Και εδώ έχουμε δύο υποκατηγορίες αφού μιλάμε για τα on ear και τα over ear: τα πρώτα έχουν μαξιλαράκια περίπου στο μέγεθος του αυτιού καλύπτοντάς το απλώς, ενώ τα δεύτερα είναι κατά τι μεγαλύτερα, «αγκαλιάζοντας» πλήρως το αυτί. Το μεγάλο μειονέκτημα των ακουστικών κεφαλής είναι πως μετά από πολύωρη χρήση προκαλούν εφίδρωση, ενίοτε και μούδιασμα, ωστόσο η ποιότητα ήχου που είναι σε θέση να προσφέρουν είναι ασύγκριτη –ανάλογα και το μοντέλο φυσικά.
Headsets
Τα headsets είναι η κατηγορία των ακουστικών κεφαλής, ως επί το πλείστον, που διαθέτουν και μικρόφωνο ενσωματωμένο. Αυτό μπορεί να είναι είτε πτυσσόμενο/αναδιπλούμενο, είτε επάνω στο καλώδιό τους, αν και προτιμάται το πρώτο καθώς προσφέρει καθαρότερο ήχο. Συστήνονται για εσωτερική χρήση και δη με υπολογιστή έτσι ώστε να επικοινωνείτε άνετα είτε μέσω κάποιας VoIP/messaging πλατφόρμας, είτε ενόσω παίζετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια. Θεωρητικά μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και ως handsfree όμως τα ακουστικά της εν λόγω κατηγορίας παραείναι μεγάλα για να τα πάρετε μαζί σας βγαίνοντας από το σπίτι…
Ασύρματα
Εδώ αρχίζουν οι μεγάλες αποφάσεις… Τα ασύρματα ακουστικά δεν είναι παρά ακουστικά κεφαλής τα οποία όμως λειτουργούν άνευ καλωδίου! Πρακτικά, έτσι έχετε μεγαλύτερη ευελιξία, ωστόσο δέσμευση εξακολουθεί να υπάρχει, αυτή τη φορά με τη μορφή μπαταριών. Χάρη στη Bluetooth τεχνολογία δε, θα είσαι πάντως σε θέση να συνδέσεις τα ακουστικά σου με περισσότερες από μία συσκευές. Ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην εμπειρία που θα απολαύσετε, θα παίξει η εμβέλεια του σετ που θα επιλέξετε, όπως επίσης και η ισχύς του σήματος: επειδή δεν θέλετε λοιπόν παράσιτα στις συνομιλίες ή τα αγαπημένα σας κομμάτια, δώστε βάση στα τεχνικά χαρακτηριστικά.
Με μικρόφωνο ή χωρίς;
Μέχρι στιγμής, έχουμε μιλήσει για ακουστικά με μικρόφωνο και ακουστικά χωρίς μικρόφωνο. Το ερώτημα που προκύπτει λοιπόν, είναι ένα και ξεκάθαρο: σας χρειάζεται ένα τέτοιο; Στην περίπτωση που προορίζετε το σετ ακουστικών σας για handsfree, messaging ή/και gaming, τότε η απάντηση είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρη. Αν πάλι δεν έχετε καμία τέτοια πρόθεση, προσπαθήστε να σκεφτείτε αν υπάρχει περίπτωση να σας φανεί χρήσιμο ένα μικρόφωνο στο μέλλον. Ειδικά στα σετ που αυτό βρίσκεται στο καλώδιο, δεν ενοχλεί να υπάρχει, οπότε αν δεν υπερβαίνετε τον προϋπολογισμό σας, προτιμήστε ένα τέτοιο. Πολλά headset δε, έρχονται με αποσπώμενο μικρόφωνο για ακόμα μεγαλύτερη άνεση.
Και για άθληση;
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εκείνων που αθλούνται υπό τους ήχους των αγαπημένων τους μουσικών κομματιών (ή podcasts ή τέλος πάντων ό,τι τους κάνει κέφι), είναι όταν τα ακουστικά τους… επαναστατούν και φεύγουν από τη θέση τους. Μάλιστα τις περισσότερες περιπτώσεις, η πτώση του ενός ακουστικού (αν μιλάμε για ψείρες) συμπαρασύρει και το άλλο, ενώ στην περίπτωση των headsets, δεν είναι και ότι καλύτερο με τον ιδρώτα να τρέχει ποτάμι. Για τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, θα πρέπει να επιλέξετε ψείρες με ειδικά “clips” (κλιπσάκια, στα Ελληνικά) που περιβάλλουν το πτερύγιο και το λοβίο του αυτιού, διασφαλίζοντας πως αυτά θα παραμείνουν στη θέση τους.
Χρήσιμο tip: επιλέξτε σετ ακουστικών με «πλακουτσωτό» (επίπεδο, πλακέ) καλώδιο για να γλιτώσετε μια για πάντα το ξεμπέρδεμα.