Categories: GADGETS

Αγοράζοντας λεπτό laptop

Αναμφίβολα ένα laptop είναι πρακτικότερο και βολικότερο ενός desktop: αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ένας φορητός υπολογιστής κοστίζει σημαντικά περισσότερο σε σχέση με έναν επιτραπέζιο των ιδίων τεχνικών χαρακτηριστικών. Από τότε που εμφανίστηκαν τα tablets, ωστόσο, αρκετοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να αμφισβητούν και τη λειτουργικότητα των laptops: ένα tablet, βλέπετε, είναι αρκετά ελαφρύτερο από ένα notebook, καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και χάρη στην οθόνη αφής του είναι αρκετά πιο άμεσο στη χρήση. Θα περίμενε κανείς πως αυτή θα ήταν και η αρχή του τέλους των φορητών υπολογιστών και πράγματι, για ένα χρονικό διάστημα, έτσι έδειχναν τα πράγματα. Τότε ήταν που οι κατασκευαστές υπολογιστών πήραν και πάλι τα πάνω τους, επένδυσαν στις νεότερες λύσεις της τεχνολογίας και άρχισαν να μας προσφέρουν σταδιακά laptops με μέγεθος που μερικά χρόνια πριν, ούτε καν θα φανταζόμασταν.

Σε έναν οδηγό αγοράς που είχαμε ετοιμάσει για εσάς μια διετία πριν, είχαμε αναφερθεί για πρώτη φορά στα λεγόμενα «υβριδικά μηχανήματα», laptops δηλαδή με περιστρεφόμενη ή αποσπώμενη οθόνη αφής που δύνανται να χρησιμοποιηθούν και ως tablets. Αν και η εν λόγω προϊοντική υποκατηγορία κερδίζει διαρκώς έδαφος έναντι των υπολοίπων, δεν θα ασχοληθούμε μαζί της σήμερα και ο λόγος είναι ότι θα προτιμήσουμε να εστιάσουμε στα «ορίτζιναλ» laptops. Ποιος είπε πως ένα τέτοιο θα πρέπει να είναι ογκώδες, άχαρο, βαρύ… κι ασήκωτο; Το καταναλωτικό κοινό «απαίτησε» από τους κατασκευαστές μοντέλα notebooks εύκολα στη μεταφορά και εκείνοι έσπευσαν να τους προσφέρουν ακριβώς αυτό που ήθελαν. Κάπως έτσι λοιπόν η υποκατηγορία των laptops με λεπτό προφίλ πήρε τα πάνω της τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας αυτή τη στιγμή ό,τι πιο «σέξι» υπάρχει στους φορητούς υπολογιστές.

Γιατί «λεπτό» laptop όμως;

Ένα τέτοιο laptop έχει κατά βάση το πλεονέκτημα του μικρού βάρους: τα μοντέλα των 15” δεν ζυγίζουν πάνω από 1,3-1,4 κιλά, τη στιγμή που αυτά των 13” παίζουν οριακά στο κιλό. Το καλό είναι πως καλύπτουν πληθώρα αναγκών και απαιτήσεων αφού κυκλοφορούν σε ένα ικανοποιητικό εύρος ιντσών, ξεκινώντας από τις 11,1” και φτάνοντας στις 15”. Επιπλέον, έχουν και σημαντικά μικρότερες διαστάσεις από τα laptops απλής σχεδίασης, καθώς εκμεταλλεύονται όλη τους την επιφάνεια δίχως να αφήνουν αχρείαστα κενά, συνθέτοντας έτσι ένα αποτέλεσμα κομψό και πρακτικό.

Επιπροσθέτως, στην πλειοψηφία τους έχουν κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και δεν αναφερόμαστε τόσο σε επεξεργαστές και RAM όσο στους SSD δίσκους που προτιμώνται έναντι των κανονικών αφού έχουν μικρότερο μέγεθος και μικρότερη κατανάλωση και τις μπαταρίες οι οποίες και παρουσιάζουν αυξημένη αυτονομία που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει τις 8 και πλέον ώρες! Όσο για τις οθόνες, αυτές είναι πραγματικά έργα τέχνης αφού η Full HD ανάλυση θεωρείται πλέον στάνταρ ενώ σε ορισμένα μοντέλα συναντάμε και λειτουργία αφής που όσο να ‘ναι, κάνει τη χρήση ακόμα πιο εύκολη –ειδικά στις περιπτώσεις που κάποιος θέλει π.χ. να διαβάσει κάτι και όχι να κάνει δουλειά.

Ναι, η τιμή ενδεχομένως να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα σε μια τέτοια αγορά όμως σκεφτείτε προσεκτικά τι παίρνετε, βάλτε κάτω τα πλεονεκτήματά του, δείτε κατά πόσο σας αφορούν και σας ωφελούν και κρίνετε οι ίδιοι αν η περίπτωση είναι καλή.

Προτάσεις

Ποιες προτάσεις όμως θα βρείτε στην αγορά, από ποιους κατασκευαστές και ποια αξίζει να επιλέξετε; Κατά βάση λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσετε την έρευνα αγοράς σας σε τέσσερις σειρές από ισάριθμους διαφορετικούς κατασκευαστές: τα XPS της Dell, τα Zenbook της Asus, τα Spectre της HP και τα Yoga 900 της Lenovo. Τα δύο τελευταία ανήκουν και στην κατηγορία των 2 σε 1, καθώς κυκλοφορούν και με αναδιπλούμενη οθόνη (στα Yoga είναι δεδομένη), χάρη στην οποία χρησιμοποιούνται και ως tablets. Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν έχει νόημα να κάνουμε την οποιαδήποτε ανάλυση: στα καταστήματα θα βρείτε αρκετές διαφορετικές προτάσεις, οπότε κάντε την επιλογή σας με κριτήριο τις ανάγκες και το μπάτζετ σας. Αυτό που αξίζει τον κόπο να προσέξετε, είναι τα δώρα που ενδεχομένως μπορεί να προσφέρονται μαζί με κάποιο απ’ αυτά και βέβαια την εγγύηση που δίνει ο κάθε κατασκευαστής (η Lenovo π.χ. προσφέρει εγγύηση 2 ετών “Pick-up & Return” ενώ η Dell 2 χρόνια “Dell Next Business Day”).

Ό,τι και να κάνετε, μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά σας, έχοντας το κεφάλι σας ήσυχο: παίρνετε ένα σπουδαίο μηχάνημα, ό,τι πιο εξελιγμένο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σε laptop, ένα πανέμορφο αλλά και αξιόπιστο εργαλείο, που θα εκτοξεύσει την παραγωγικότητά σας και θα σας εξοπλίσει με ένα… γραφείο, ικανό να σας ακολουθήσει 24/7.

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος