Categories: GADGETS

Γιατί έχει νόημα η αγορά μιας κυρτής οθόνης;

Τα τελευταία χρόνια, οι κυρτές τηλεοράσεις (“curved”) έχουν γίνει αρκετά της μόδας. H βιομηχανία τεχνολογίας έχει βρει τον τρόπο μέσα από αυτά τα μοντέλα να προσφέρει το «κάτι παραπάνω» που αναζητούν αρκετοί χρήστες –οι οποίοι βέβαια είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν κιόλας. Οι κυρτές τηλεοράσεις εξ άλλου είναι σε θέση να προσφέρουν καλύτερη αντίθεση χρωμάτων, μεγαλύτερο βάθος εικόνας και ευρύτερο οπτικό πεδίο και γωνία θέασης, αναβαθμίζοντας τη γενικότερη εμπειρία θέασης καθώς εξασφαλίζουν αποτελεσματικότερη «εμβάπτιση» (το λεγόμενο “immersion”) του θεατή.

Καλά όλα αυτά αλλά τι παραπάνω από μια κυρτή τηλεόραση έχει να προσφέρει μια κυρτή οθόνη υπολογιστή και γιατί η αγορά της δεύτερης μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματική απ’ αυτή της πρώτης; Όλα έχουν να κάνουν με την απόσταση θέασης, το διάστημα που μεσολαβεί δηλαδή από την οθόνη μέχρι τα μάτια του θεατή το οποίο στην περίπτωση μιας οθόνης υπολογιστή είναι μικρότερο συγκριτικά με μία τηλεόραση –λογικό αφού στην πρώτη έχουμε να κάνουμε με εκατοστά και στη δεύτερη με μέτρα. Οι εποχές που οι οθόνες γραφείου έφταναν τις 19” και τις 21” έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Πλέον δεν χρειάζεται να είναι κανείς γραφίστας για να εξοπλιστεί με μια οθόνη 27” ή και 31,5”, όμως το ερώτημα είναι ένα: πώς ακριβώς θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, όποια κι αν είναι αυτή, μπροστά σε μία τόσο μεγάλη οθόνη;

Εδώ είναι λοιπόν που αποκτά νόημα η αγορά μιας κυρτής οθόνης υπολογιστή η οποία αντί να κάθεται απέναντι από τον χρήστη, «αγκαλιάζει» το οπτικό του πεδίο, προσφέροντάς του μια πληρέστερη και πιο «γεμάτη» εμπειρία θέασης η οποία, όπως είναι φυσικό, απογειώνεται στο gaming αλλά και κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ταινιών. Η εικόνα ενός χρήστη αραγμένου στην καρέκλα του ενώ παρακολουθεί την αγαπημένη του σειρά, εκπομπή ή ταινία είναι ενδεικτική της ξεκούραστης εμπειρίας που μπορεί να προσφέρει μια κυρτή οθόνη, ακόμα κι όταν μιλάμε για ίντσες τόσο μεγάλες σαν τα προαναφερθέντα μεγέθη. Προσθέστε και τα πλεονεκτήματα των “curved” τηλεοράσεων που διατηρούνται αυτούσια και εδώ και έχετε την ιδανική λύση για το γραφείο σας.

Τι λύσεις υπάρχουν στην αγορά;

Αν η αγορά μιας κυρτής οθόνης υπολογιστή δεν σας αφήνει ασυγκίνητους, τότε ευτυχώς για εσάς οι επιλογές σας είναι κάμποσες. Θα πρέπει να γνωρίζετε εκ προοιμίου βέβαια ότι το μπάτζετ σας θα πρέπει να είναι «γενναίο» αφού μιλάμε ως επί το πλείστον για “high end” προτάσεις που ξεπερνούν τον μέσο όρο και σε κόστος αλλά και σε επιδόσεις.

Μια συμπαθητική “all around” πρόταση είναι η Philips Brilliance BDM3490UC στις 34” η οποία με ανάλυση 3440×1440, φωτεινότητα 340 cd/m2 και αντίθεση 1000:1 είναι μια πολύ καλή λύση γύρω στα 1.000€ -στο εξωτερικό πωλείται σε χαμηλότερη τιμή. Για τους gamers ανάμεσά μας, η Acer Predator X34 επίσης στις 34” είναι η οθόνη που θα δοξάσει το PC gaming! Ανάλυση 3440×1440, χρόνος απόκρισης 4 ms και τέλεια αντίθεση 100.000.000:1 συνθέτουν το προφίλ ενός εξαιρετικού περιφερειακού που όμως για να γίνει δικό σας θα πρέπει να «ξηλωθείτε» καθώς μιλάμε για κόστος 1.400€ (το βρίσκουμε και στα 1.200€ στο εξωτερικό).

Γνωστή για τον “value for money” χαρακτήρα των προϊόντων της, η LG προκαλεί αίσθηση με την UltraWide 34UC97, ένα μοντέλο στις 34” με ανάλυση 3440×1440, αντίθεση 1.000.000:1 και υποστήριξη χρωματικής παλέτας SRGB 99%. Το κόστος των 830€ σίγουρα δεν κρίνεται απαγορευτικό για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Η Samsung S34E790C πάντως είναι πιθανότατα ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην αγορά των curved monitors αφού με ανάλυση 3440×1440 στις 34”, ζωηρά χρώματα, βαθύ μαύρο, άπλετες επιλογές συνδεσιμότητας και κόστος λίγο πάνω από τα 800€, συνθέτει μία απόλυτα ποιοτική πρόταση.

Μένοντας στη Samsung, στην έκθεση CES που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λας Βέγκας, παρουσίασε δύο νέες οθόνες της σειράς CH711 στις 27” και τις 31,5” με ανάλυση 2560×1440 και εντυπωσιακή κυρτότητα 1800R αμφότερες. Η εταιρεία θα ενισχύσει τη γκάμα των κυρτών οθονών της εντός του 2017 και με δύο ακόμα μοντέλα, ένα για gaming (CFG70) και ένα για business (CF791) χρήση, όμως τα δύο πρώτα αναμένεται να είναι αρκετά πιο προσιτά από πλευράς τιμής. Και αυτό δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου: μέσα στη χρονιά που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες, θα δούμε μπόλικες κυρτές οθόνες καθώς το “trend” αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Μοιραία λοιπόν οι τιμές θα πέσουν, η κατηγορία θα γίνει περισσότερο προσβάσιμη και με το κοινό να εμπιστεύεται πλέον τις “curved” προτάσεις σε μεγαλύτερο βαθμό, οι εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν ακόμα πιο έντονα.

Όλα θέμα timing και υπομονής είναι. Εσείς, πόση μπορείτε να κάνετε;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος