Categories: DIGITAL STORIES

Ήρθε η ώρα για αυτοκίνητα χωρίς κλειδιά;

Η Volvo, λέει, δοκιμάζει εδώ και καιρό ένα νέο κόνσεπτ. Πρόκειται για το λεγόμενο “keyless car”, το αυτοκίνητο δηλαδή που εν αντιθέσει με ό,τι γνωρίζουμε, δεν θα χρειάζεται κλειδί για να λειτουργήσει! Ήδη σε ορισμένα high-end μοντέλα συγκεκριμένων εταιρειών οι κλειδαριές απουσιάζουν καθώς οι πόρτες κλειδώνουν και ξεκλειδώνουν αυτόματα, ενώ για την εκκίνηση της μηχανής απαιτείται απλά μια επαφή του κλειδιού με την ειδική οπή στη θέση του οδηγού. Αυτοκίνητο όμως χωρίς καθόλου κλειδί, ε, αυτό πάει πολύ!
Αντί κλειδιού, η Volvo προσανατολίζεται στη χρήση ενός ειδικού app, μιας εφαρμογής που θα κλειδώνει και θα ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο, θα ενεργοποιεί και θα απενεργοποιεί τη μηχανή και μάλιστα, θα επιτρέπει στους κατόχους του οχήματος, να μοιράζονται τα «κλειδιά» τους και με άλλους. Σύμφωνα με τη σουηδική εταιρεία βέβαια, τα μοντέλα που θα υποστηρίζουν αυτού του είδους τα «κλειδιά», θα διαθέτουν και επιπρόσθετους μηχανισμούς ασφαλείας στο εσωτερικό τους για λόγους ασφαλείας. Οι εμπνευστές της ιδέας υποστηρίζουν ότι το app μέσω του οποίου θα γίνεται ο έλεγχος του οχήματος θα καταναλώνει ελάχιστη μπαταρία ενώ ακόμα κι αν χαθεί η συσκευή στην οποία είναι εγκατεστημένο αυτό, ο κάτοχος του αυτοκινήτου θα μπορεί να το κατεβάσει και να το χρησιμοποιήσει από μία άλλη.


Η Volvo θα δοκιμάσει στην πράξη το κόνσεπτ της σε συνεργασία με εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο του Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Αν δε η ιδέα της προχωρήσει, ξεκαθάρισε πως θα εξακολουθήσει να παρέχει κλειδιά σε φυσική μορφή σε όσους τα ζητούν. Όσο για το app της, θα επικοινωνεί με τα οχήματα μέσω Bluetooth ενώ θα είναι σε θέση να εντοπίζει τη θέση τους μέσω GPS. Βέβαια κάπου εδώ εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλεια του όλου συστήματος. Η Volvo δεν έχει παρουσιάσει πλήρως το πλάνο της για να γνωρίζουμε κάθε λεπτομέρεια και η λογική λέει πως θα έχουν προβλεφθεί «περίεργες» περιπτώσεις όπως ενδεχόμενη απώλεια συσκευής –θεωρητικά θα υπάρχει σε κάθε περίπτωση και χειροκίνητος τρόπος ξεκλειδώματος και εκκίνησης του αυτοκινήτου ως backup.
Με τον τρόπο αυτό βέβαια, η Volvo μας απελευθερώνει από ακόμα ένα απαραίτητο ως τώρα αξεσουάρ και όπως όλα δείχνουν, σε λίγα χρόνια θα είμαστε σε θέση να βγούμε απ’ το σπίτι κρατώντας απλά το smartphone μας. Με τον… φόρτο εργασίας που το περιμένει βέβαια και εφ’ όσον οι κατασκευαστές δεν φροντίσουν να αναβαθμίσουν τις μπαταρίες που χρησιμοποιούν, δεν θα αργήσει η ώρα που μαζί με το hands-free, θα παίρνουμε φεύγοντας και το powerbank μέχρι να έρθει κι εκείνου η ώρα να ενσωματωθεί στο smartphone (με την προσθήκη π.χ. μιας μεγαλύτερης μπαταρίας). Το εγχείρημα της Volvo είναι ενδιαφέρον και αξίζει να το παρακολουθεί κανείς εκ του σύνεγγυς, ωστόσο εγείρει ένα βασικό ερώτημα που δεν είναι άλλο από την καταλληλότητα του Bluetooth: με τις νέες τεχνολογίες όπως αυτή στην οποία αναφερόμαστε να «ανθούν», πόσο σώφρον είναι να επιμένουμε να στηριζόμαστε σε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε ως εναλλακτική λύση για τα καλώδια μικρού μήκους;

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος