Αυτό είναι το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό της Google

Το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό φαίνεται πως θα έχει τη σφραγίδα της Google, ως ολοκληρωμένο προϊόν τουλάχιστον. Γιατί και στο παρελθόν υπήρξαν σχέδια, υπάρχουν αρκετά οχήματα που μπορείς να αφήσεις τον έλεγχο στο «αυτόματο» κατά μια έννοια, χωρίς ωστόσο να εξαλείφεις τελείως το ρόλο του οδηγού. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία τα χρησιμοποιούν για να μετακινούνται στα αχανή αρχηγεία τους. Η βασική διαφορά ωστόσο έχει να κάνει με το πόσο κοντά βρίσκονται αυτή τη φορά στην υλοποίηση του στόχου. Ήδη το πρωτότυπο είναι έτοιμο και βγαίνει για δοκιμές, οι οποίες σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα είναι μπόλικες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του όλου εγχειρήματος, προτού βγει για κυκλοφορία. Το αρχικό σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία 100 οχημάτων.

Ιδού το νέο «παιδί» της Google.

Το αυτοκινούμενο όχημα (το οποίο ακόμη δεν έχει επίσημη ονομασία), θα καταργεί ουσιαστικά τα παραδοσιακά στοιχεία ενός τυπικού αυτοκινήτου, δηλαδή τιμόνι, λεβιέ, φρένο, γκάζι και τα συναφή, αντικαθιστώντας τα με σένσορες και έναν οδηγό πλοήγησης που θα αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο. Το καλείς μέσω smartphone και υπάρχουν στο διθέσιο μόνο ένα κουμπί ξεκινήματος και ένα κουμπί για έκτακτο κίνδυνο που σταματάει το όχημα. Οι σένσορες θα δουλεύουν προς όλες τις κατευθύνσεις για περίπου 200 μέτρα. Και το μπροστινό μέρος θα είναι από μαλακό υλικό σε περίπτωση που υπάρξει κάποια βλάβη στο σύστημα για να μην πάρει αμπάριζα κάποιον περαστικό. Ακόμη ένα δείγμα του νηπιακού σταδίου στο οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη τεχνολογία.

Βέβαια, στα πρώτα 100, το manual δεν θα λείπει, δίνοντας τη δυνατότητα να αναλάβει και ο επιβάτης τον έλεγχο του οχήματος. Και όσο για την ταχύτητα, στην αρχή θα είναι απελπιστικά αργά, με το περισσότερο να είναι τα 40 χλμ./ώρα. Η βασική διαφορά, θα είναι η κατάργηση του ελέγχου, γιατί αυτό που δεν άρεσε στις δοκιμές, είναι η χαλάρωση του εκάστοτε επιβάτη, όταν χρειάστηκε να αναλάβει να σταματήσει το όχημα σε εξομοιωμένες καταστάσεις. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Google σκέφτεται την ολική αφαίρεση του χειρισμού από ανθρώπινο χέρι, πέραν των δυο κουμπιών που προαναφέραμε.

Ο πιο σημαντικός προβληματισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι, μέχρι τώρα όλα τα αυτοκινούμενα δοκιμάζονταν στον περιβάλλοντα χώρο της Google στην Καλιφόρνια. Πέραν του προβλήματος ότι σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ, απαγορεύεται ρητά από το νόμο να υπάρχουν οχήματα χωρίς οδηγό, εγείρεται βέβαια και το ερώτημα του πώς θα εφαρμοστεί σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφοριακού χάους. Αλλά, όπως και να ‘χει αυτό είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τους υπευθύνους στο μέλλον (εγγύς ή μακρινό, ακόμη άγνωστο).

Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά μοιάζει με κουβά (φανταστείτε κάτι σαν άσχημο Smart, αν είναι δυνατό), αλλά δεν το θέλουμε για την εξωτερική εμφάνιση, μάλλον για τον εσωτερικό του κόσμο. Που κι αυτός με τη σειρά του θα αναβαθμίζεται σιγά σιγά μετά τις πρώτες εκδόσεις και τα πρώτα προβλήματα που λογικά θα προκύψουν. Το σημείο που πρέπει να εστιάσουμε είναι το γεγονός ότι έχουμε τη δυνατότητα για τέτοιες σκέψεις και δεν είναι κάτι βγαλμένο από το Blade Runner ή το Total Recall. Και βέβαια, στο ότι θα μπορούμε να φωνάξουμε το κλασικό «Look, no hands», με το που θα ξεκινήσει η αυτόματη πορεία μας.

Κώστας Χανδρινός

Share
Published by
Κώστας Χανδρινός