Categories: DIGITAL STORIES

Αυτές είναι οι καλύτερες σειρές για έναν geek!

Το καλοκαίρι πέρασε (επιτέλους…) και ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η νέα σεζόν. Όχι η σχολική, η ακαδημαϊκή ή η ποδοσφαιρική ή τουλάχιστον όχι μόνο αυτές: για την τηλεοπτική μιλούσαμε και όλες εκείνες τις σειρές που παίζουν στα διάφορα αμερικάνικα και ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι επιλογές του τηλεθεατή είναι πραγματικά άπλετες αφού μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πραγματικά πολλά σήριαλ κάθε είδους, παρακολουθώντας on demand ό,τι τον ενδιαφέρει. Ως προς τη θεματολογία τους δε, οι διαθέσιμες σειρές δίνουν πραγματικά ρεσιτάλ: δράσης, περιπέτειας, μυστηρίου, ίντριγκας, με ζόμπι, χωρίς ζόμπι, κοινωνικά, κοριτσίστικα, κωμωδίες, τα πάντα!

Μια ξεχωριστή κατηγορία είναι οι σειρές που άπτονται της Τεχνολογίας, αυτές που περιγράφουν με τον δικό τους, ξεχωριστό τρόπο τον κόσμο των geeks, των social media, του διαδικτύου και των startups. Για ένα «τέκνο της ψηφιακής εποχής», έναν κοινωνό της κουλτούρας της Τεχνολογίας, τέτοιες σειρές είναι ό,τι πρέπει για να περάσει την ώρα του μπροστά σε μία οθόνη διαφορετική από αυτή του PC, του tablet ή του smartphone του: αυτή της τηλεόρασης. Με τη νέα σεζόν να ξεκινά σιγά-σιγά, τι λέτε, πάμε να δούμε μερικές προτάσεις για τους geeks ανάμεσά μας;

Mr. Robot

Με το σλόγκαν Our Democracy has been hacked”, το Mr. Robot ασχολείται με τον Malek, έναν νεαρό προγραμματιστή ο οποίος πάσχει από διαταραχή κοινωνικού άγχους, με αποτέλεσμα να κοινωνικοποιείται μέσω δικτύων και forums που εστιάζουν στο hacking. Έτσι γνωρίζει έναν μυστηριώδη «κυβερνοαναρχικό» που του συστήνεται ως Mr. Robot, μέσω του οποίου αποκτά πρόσβαση σε μια ομάδα “hacktivists” ξεκινώντας μια τελείως διαφορετική καριέρα. Η σειρά σημείωσε με το «καλημέρα» τέτοια επιτυχία που πήρε το πράσινο φως και για δεύτερη σεζόν χωρίς καν να έχει κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ!

Πρωταγωνιστούν: Ράμι Μάλεκ, Κάρλι Τσάικιν, Πόρσια Ντάμπλντεϊ, Κρίστιαν Σλέιτερ

Τελευταία σεζόν: 1η (24 Ιουνίου – 2 Σεπτεμβρίου 2015)

Halt & Catch Fire

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, το Halt & Catch Fire αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση «κομπιουτεροσειράς». Τα γεγονότα της διαδραματίζονται στα προάστια του Ντάλας, στο Τέξας των ΗΠΑ και πραγματεύονται την «έκρηξη» στην αγορά των υπολογιστών στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ένας οραματιστής, ένας μηχανικός και ένας πολλά υποσχόμενος ταλαντούχος νέος αποφασίζουν να κάνουν πράξη τις ιδέες τους, βάζοντάς τα με τους κολοσσούς της εποχής και όπως πολύ εύστοχα λέει και το AMC, “the battle for Ctrl begins”!

Πρωταγωνιστούν: Λι Πέις, Σκουτ ΜακΝέιρι, Μακένζι Ντέιβις, Κέρι Μπισέ

Τελευταία σεζόν: 2η (31 Μαΐου – 2 Αυγούστου 2015)

The IT Crowd

Σειρές δεν βγάζουν όμως μόνο οι Αμερικάνοι αλλά και οι Βρετανοί και μάλιστα πολύ καλές ποιοτικά. To IT Crowd εστίαζε στο τμήμα IT μιας εταιρείας στο κεντρικό Λονδίνο και τα τρία άτομα που το αποτελούσαν: μία δυναμική υπερκινητική γυναίκα, μια ιδιοφυία και έναν Ιρλανδό. Η σειρά αποτέλεσε «ύμνο» στην κουλτούρα των geeks με πανέξυπνες αναφορές σε καθετί την απαρτίζει και μία σε γενικές εξαιρετική προσέγγιση, με σεβασμό αλλά και χιούμορ. Η σειρά έπαιξε για τέσσερις σεζόν και μολονότι ολοκληρώθηκε το 2010, τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ένα πρόσθετο, «σπέσιαλ» επεισόδιο.

Πρωταγωνιστούν: Κρις Ο’Ντοντ, Ρίτσαρντ Αγιόντ, Κάθριν Πάρκινσον

Τελευταία σεζόν: 4η (25 Ιουνίου – 30 Ιουλίου 2010)

Silicon Valley

Το Silicon Valley καταπιάνεται με τη «μόδα» της εποχής, τα startups, ακολουθώντας έξι νεαρούς καθώς εκείνοι ιδρύουν μια νεοφυή εταιρεία στη Σίλικον Βάλεϊ του Σαν Φρανσίσκο. Παραγωγής HBO, η σειρά φέρει σαφείς επιρροές από τις ιστορίες όλων εκείνων των σημαντικών προσώπων της σύγχρονης βιομηχανίας της Τεχνολογίας, περιγράφοντας αρκετά επιτυχημένα όλο το οικοσύστημα των startups, των incubators και του επιχειρείν στην ψηφιακή εποχή. Όλοι όσοι ασχολούνται με το κόνσεπτ, σίγουρα θα δουν στις οθόνες τους αρκετές οικείες καταστάσεις.

Πρωταγωνιστούν: Τόμας Μίντλντιτς, Τ. Ζ. Μίλερ, Τζος Μπρένερ, Μάρτιν Σταρ, Κουμάλι Νανιάνι, Ζακ Γουντς

Τελευταία σεζόν: 2η (12 Απριλίου – 14 Ιουνίου 2015)

Υπάρχουν ακόμα…

Εκτός από τις σειρές πάντως, διότι καμία από τις προαναφερθείσες δεν ξεκινά τώρα άμεσα, υπάρχουν και ταινίες με τις οποίες μπορείτε να ψυχαγωγηθείτε, περιμένοντας υπομονετικά να ξεκινήσουν τα σήριαλ.

Μερικές που μπορούμε να σας προτείνουμε, πάντα στο ίδιο στυλ (τεχνολογία, hacking κλπ) είναι οι ακόλουθες: The Fifth Estate (Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ντάνιελ Μπρουλ), Antitrust (Ράιαν Φίλιπ, Τιμ Ρόμπινς, Ρέιτσελ Λέι Κουκ), The Thirteenth Floor (Κρεγκ Μπιέρκο, Γκρέιτσεν Μολ, Άρμιν Μέλερ-Σταλ), Takedown (Σκιτ Ούλριχ, Ράσελ Ουόνγκ, Άντζελα Φίδερστοουν), Nirvana (Κρίστοφερ Λάμπερτ, Ντιέγο Αμπαταντουόνο, Σέρτζιο Ρουμπίνι), eXistenZ (Τζουντ Λο, Τζένιφερ Τζέισον-Λέι, Ίαν Χολμ), WarGames (Μάθιου Μπρόντερικ, Άλι Σίντι, Τζον Γουντ) και Her (Γιοακίν Φίνιξ, Ολίβια Γουάιλντ, Σκάρλετ Γιόχανσον).

Μια κατηγορία μόνο του, το Tron του 1982 (Τζεφ Μπρίτζες, Μπρους Μποξλάιτνερ, Ντέιβιντ Ουόρνερ, Σίντι Μόργκαν).

Πέτρος Κηπουρόπουλος

Share
Published by
Πέτρος Κηπουρόπουλος