Categories: ΜΟΔΑ

Τα adidas Gazelle είναι τα δικά μας 90s

Αυτές τις μέρες στο γραφείο συζητάμε πολύ για τη Γουαϊνόνα Ράιντερ. Κάνει το comeback της, πρωταγωνιστώντας σε μια από τις τηλεοπτικές σειρές του καλοκαιριού, το Strangest Things, και φυσικά αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για νοσταλγικά προφίλ στα μεγαλύτερα μίντια όλου του κόσμου που την παρουσιάζουν ως το «κουλ έμβλημα της δεκαετίας του ’90 που τώρα μεγαλώνει». Στο γραφείο την συζητάμε γιατί η παλιά φρουρά της Popaganda είμαστε, θέλοντας και μη, παιδιά αυτής της δεκαετίας. Και κάπου στη Γουαϊνόνα (εγώ λέω πάντα μια ιστορία για έναν φίλο που έγραφε φανταστικά σενάρια με εκείνη πρωταγωνίστρια, δεν ξέρω αν της τα έστειλε ποτέ) υπάρχει το Reality Bites. Και κάπου πιο δίπλα οι slackers και ο Ντάγκλας Κόπλαντ με την Generation X. Και μοιραία ο Κομπέιν. Και πάμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το πανηγύρι της Britpop, το ηλεκτρονικό ροκ (ή η ροκ ελεκτρόνικα;) των Chemical Brothers και των Prodigy, ο Μαρκ Ρέντον στο Trainspotting να φοράει τα μωβ ξεθωριασμένα adidas Samba, οι Oasis στο απόγειο της δόξας τους να έχουν τα δικά τους λευκά Gazelle, ειδικά σχεδιασμένα, με τα πρόσωπά τους στη γλώσσα. Και η βαλίτσα – με αυτές τις αναμνήσεις όσων, ας πούμε, διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους και βάλε – μπορεί να πάει πολύ μακριά.

Δεν τα νοσταλγώ πάντως τα 90s. Κυρίως γιατί η ελληνική εκδοχή τους έμοιαζε με το hangover της υπερβολής που βασάνισε τον υπόλοιπο κόσμο στα αμαρτωλά 80s. Όμως αν κάτι μου λείπει απ’ αυτά, τώρα που προσπαθώ να καταλάβω γιατί να με ενδιαφέρει που κρύβεται ο σπάνιος Πίκατσου στο PokemonGo και τι θα προσθέσει στη σοσιαλμιντιακή μου εξάρτηση το SnapChat, είναι τα style wars που σιγά σιγά εξέπνευσαν μετά το μιλένιουμ.

Μπορεί αυτά να μην έχουν πολλή σημασία, όμως για όποιον κάποια στιγμή πίστεψε (ή ακόμα πιστεύει) στο “I speak though my clothes” (πόσο μάλλον “through my shoes”) ήταν ένα αναγνωριστικό σημάδι την πρώτη μέρα στο Πανεπιστήμιο να εντόπιζες κάποιον-αν με «γκαζελλάκια». Κι αν ήταν φθαρμένα ακόμα καλύτερα. Κι αν τα συνδύαζε με κάποιο έξυπνο/μουσικό t-shirt ή ακόμα και με μια adidas Originals ζακέτα, ο κώδικας σπάνια έκανε λάθος. Ήταν πιθανότατα μέλος αυτής της φυλής που ενηλικιώθηκε στο εναλλακτικό κρατίδιο εκεί κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Πιθανώς είχε προλάβει το Plan B ενώ λεγόταν Avant Garde και σίγουρα θα τον έβλεπες κάποιο βράδυ στο Mad της Συγγρού. Θα ήξερε την αλφαβήτα της βρετανικής σκηνής από το πανκ κι έπειτα, θα μέλωνε με Belle & Sebastian, αλλά οι τρεις ρίγες στο πλαϊνό των ποδιών του πιθανότατα έδειχναν ότι δεν αντιστεκόταν και σε κανένα καλό rave party (ή τέλος πάντων καμιά Πέμπτη θα τον έβλεπες και στο Zoo κάθετα στη Μιχαλακοπούλου).

Κι όλα αυτά με πρώτο, και συνήθως αλάνθαστο σήμα, ένα από τα πιο θρυλικά sneakers όλων των εποχών. Λανσαρίστηκε τη δεκαετία του ’60, επιβίωσε κι εξελίχθηκε, γνώρισε μάλλον το αποκορύφωμά του στα 90s που αποτέλεσε βασικό στιλιστικό σημείο αναφοράς (μην ξεχνάμε και τη φάση των Beastie Boys) και παραμένει διαχρονικό έμβλημα της νεανικής κουλτούρας, στενά συνδεδεμένο με ότι συμβαίνει στο «δρόμο» και στη μουσική.

Πριν λίγες μέρες, έγινε στην Αθήνα (στον χώρο του «Μεταλλουργείου» στον Κεραμεικό) το prelaunch event της επιστροφής των Gazelle. Ανάμεσα στα «πρόσωπά τους», η frontwoman των Puta Volcano, Luna Stoner, και το νέο τρομερό παιδί της αθηναϊκής urban σκηνής Kareem Kalokoh. Τα Gazelle παραμένουν, όπως βλέπουμε επιδραστικά και πολυσυλλεκτικά, εντάσσονται στην κατεύθυνση του νεανικού στυλ να είναι ένα αδιάκοπο κολάζ αναφορών, σκηνών και χρωμάτων του παρελθόντος. Πια όλα επιτρέπονται, οι διαχωριστικές στιλιστικές γραμμές έχουν πέσει, το σύνθημα της καμπάνιας είναι σαφές:

“Steal From History. Nothing Is Sacred” («Κλέψε Από Την Ιστορία. Τίποτα Δεν Είναι Ιερό»).

Όμως εμείς, τα –καλώς ή κακώς- παιδιά των 90s που ντυνόμασταν γιατί θέλαμε να δείξουμε ότι ανήκουμε κάπου χαμογελάμε με νόημα μαθαίνοντας ότι το επαναλανσάρισμα των Gazelle έχει αναλάβει ο σχεδιαστής Doug Abraham με κεντρικό πρόσωπο την Kate Moss. Γιατί ξέρουμε καλύτερα αν είναι ή όχι ιερό icon των 90s αυτό το κορίτσι με τα κόκκινα Gazelle στην παρακάτω φωτογραφία…

Παναγιώτης Μένεγος

Share
Published by
Παναγιώτης Μένεγος