LIFE

Γιατί οι σπουδές ψυχολογίας παρουσιάζουν άνοδο τα τελευταία χρόνια;

 Προσφέρει μια ευρύτερη οπτική της ανθρώπινης φύσης καθώς εξερευνά ποικίλες συμπεριφορές, σκέψεις, συναισθήματα και τις  σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Στη σημερινή εποχή η ψυχολογία αγγίζει την πλειονότητα των επιστημών, από τις ιατρικές και τις κοινωνικές μέχρι την εκπαίδευση. Άλλωστε, δεν υπάρχει πλέον πτυχή της ζωής μας που να μην συνδέεται με κάποιον τρόπο με την ψυχολογία. Η λειτουργία μας μέσα στο κοινωνικό σύνολο, οι σχέσεις μας με τους άλλους, φιλικές και συναισθηματικές, η εργασία, η εκπαίδευση, είναι όλα πεδία των οποίων άπτεται η ψυχολογία, υπό το πρίσμα της οποίας αποκαλύπτονται αθέατες πτυχές και μονοπάτια τα οποία μπορούμε να βαδίσουμε με στόχο μια καλύτερη ζωή. Ποιος καλύτερος τρόπος για να κατανοήσουμε τους λόγους που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά μας, να ερμηνεύσουμε τη σύνδεση με τη βιολογία μας, το περιβάλλον, τις εμπειρίες της παιδικής μας ηλικίας που καθορίζουν ποιοι είμαστε και πώς συμπεριφερόμαστε, με όποιες προεκτάσεις έχουν όλα αυτά στην πορεία μας.

 Η ψυχολογία είναι παντού

Η επιστήμη της ψυχολογίας βρίσκεται κυριολεκτικά παντού. Βοηθά τους ανθρώπους να κάνουν επιλογές που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και θα εξασφαλίσουν την ευεξία τους. Γίνεται πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση γνωστικών διαταραχών και στην καλύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς των ανθρώπων. Βοηθά στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μπορεί να αποτελέσει στήριγμα απέναντι στα ολοένα και συχνότερα φαινόμενα του σχολικού εκφοβισμού, ενώ έχει κάνει την εμφάνισή της και στο εργασιακό περιβάλλον, όπου το άτομο και η ομάδα αλληλοεπιδρούν συνεχώς μέσα από ένα πλέγμα πολύπλοκων σχέσεων.

Η διείσδυσή της σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα καθιστά το επιστημονικό αυτό πεδίο μια εξαιρετική επιλογή σπουδών, με σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές. Ένα πτυχίο στην ψυχολογία προσφέρει ένα πολύτιμο γνωστικό υπόβαθρο για επαγγελματική ανέλιξη σε μια σειρά διαφορετικών πεδίων, όπως Ψυχικής Υγείας, Εκπαιδευτική Ψυχολογία, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Κλινική Ψυχολογία κ.α.. Οι ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα αυξάνονται διεθνώς, καθώς όλο και περισσότεροι κλάδοι στηρίζονται στις υπηρεσίες των ψυχολόγων. Ένα από τα πλέον αναπτυσσόμενα πεδία μάλιστα είναι αυτό της ψυχομετρίας που μετρά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, όπως τις ικανότητες και τα ενδιάφεροντα, αναγκαίας για τη δημιουργία ενός υγιούς και δημιουργικού εργασιακού περιβάλλοντος

Οι σπουδές ψυχολογίας στο EUC και η επαγγελματική αποκατάσταση

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (European University Cyprus-EUC)προσφέρει δια ζώσης και online πτυχιακά, μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, τα οποία αποτελούν το πλέον αποτελεσματικό εφαλτήριο γνώσης και επαγγελματικής αποκατάστασης στον τομέα της ψυχολογίας

Στο EUC το Πτυχίο ψυχολογίας , βασισμένο στη θεωρία και την πρακτική, επικεντρώνεται στην κατανόηση του τρόπου σκέψης, ανάπτυξης και αλληλεπίδρασης των ανθρώπων. Παρέχεται η δυνατότητα απόκτησης υψηλού επιπέδου βασικής κατάρτισης στο αντικείμενο της Ψυχολογίας και προετοιμασία για εξειδίκευση σε συναφή γνωστικά αντικείμενα. Ενώ πραγματοποιείται πρακτική άσκηση σε εφαρμοσμένο πλαίσιο εργασίας ή σε πλαίσιο έρευνας, υπό την επίβλεψη επόπτη και καθηγητή του τμήματος.

Συγκριτικό πλεονέκτημα του πτυχίου Ψυχολογίας είναι η πρακτική εμπειρία και η τεχνογνωσία που βιώνουν οι φοιτητές καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, εντός του Πανεπιστημίου στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (Κ.Ε.ΨΥ.Π.Α.) και εκτός των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων σε διάφορες υπηρεσίες, οργανώσεις και οργανισμούς. Πρωτοπορούμε και στην πρακτική εμπειρία που δίνουμε στους φοιτητές μας μέσω εικονικών πειραμάτων. Ο εθελοντισμός, η επιτόπια εργασία, τα συνέδρια, shadowing, observations και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, βοηθούν τους φοιτητές να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους στην ψυχολογία και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ή να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές.

Το μεταπτυχιακό στο EUC στις κατευθύνσεις Κλινικής Ψυχολογίας και Συμβουλευτικής, αναπτύσσει και ενισχύει τις δεξιότητες των φοιτητών, σε θέματα ψυχολογικής εκτίμησης, διαγνωστικών διατυπώσεων και ψυχοθεραπευτικών παρεμβάσεων. Μάλιστα, οι απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού προγράμματος μπορούν να εγγραφούν στο Συμβούλιο Εγγραφής Ψυχολόγων Κύπρου.

Επιπρόσθετα προσφέρει online Μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία Παιδιού και Εφήβου, παρέχει στους επαγγελματίες και σε όσους/ες επιθυμούν να εργαστούν με αυτές τις ηλικίες τις αναλυτικές δεξιότητες, τις πρακτικές εργασίας και τις ερευνητικές μεθόδους που απαιτούνται για την εξέλιξη του τομέα της ψυχολογικής υγείας.

Διδακτορικό Πρόγραμμα του EUC στην Ψυχολογία δημιουργεί ένα περιβάλλον για τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένης έρευνας στον κλάδο της Ψυχολογίας, με επιλογές μεταξύ της Κλινικής, της Συμβουλευτικής, της Αναπτυξιακής, της Σχολικής, της Κοινωνικής Ψυχολογίας ή της Νευροψυχολογίας. Οι κάτοχοι του Διδακτορικού Διπλώματος στην Ψυχολογία μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα Έρευνας στην τόσο Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

Μάθετε περισσότερα στο https://euc.ac.cy/, μέσω email info@euc.ac.cy ή καλώντας το 00357 22 713000.

POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA