Πριν μερικά χρόνια, η αγορά μιας 4K τηλεόρασης θα κρινόταν υπερβολική. Εν έτει 2016 όμως και με την πρόοδο που έχει διαγράψει η Τεχνολογία, η UHD ανάλυση όχι απλά δεν μοιάζει το ίδιο… εξωπραγματική αλλά έχει κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες οθόνες πέραν αυτής της τηλεόρασης, όπως εκείνες των smartphones και φυσικά των υπολογιστών! Με αφορμή αυτό το τελευταίο, ένα ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν όλοι όσοι εξετάζουν την αγορά ενός υπολογιστή αφορά την ανάλυση της οθόνης που θα επιλέξουν να τον συνοδεύσει: βλέπετε, μια 4K οθόνη δεν είναι πλέον το ίδιο απλησίαστη σε σχέση με το παρελθόν. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο εσείς, ο χρήστης, τη χρειάζεστε.
Με μια λέξη: αξίζει!
Ας πούμε ότι αγοράζετε μια 4K τηλεόραση. Με γεια. Τι θα την κάνετε; Σκεφτείτε λίγο: μια 4K τηλεόραση για να βγάλει τα λεφτά της, θα πρέπει να έχει και περιεχόμενο για να σας προβάλει. Τι ακριβώς λοιπόν θα δείτε στην ελληνική δωρεάν ή συνδρομητική τηλεόραση με ένα 4K μοντέλο που δεν μπορείτε να δείτε με ένα Full HD για να μην πούμε ένα απλό HD/HD Ready; Απάντηση: τίποτα! Μόνο κάνα Netflix τώρα που ‘ρθε και στη χώρα μας κι αυτό πληρώνοντας την ακριβότερη δυνατή συνδρομή. Για βάλτε τώρα στη θέση της τηλεόρασης μια οθόνη υπολογιστή και θα δείτε ότι η κατάσταση είναι απείρως καλύτερη και σαφέστατα περισσότερο συμφέρουσα! Μισό να σας εξηγήσουμε.
Ένας υπολογιστής, είναι σε θέση να προβάλει εύκολα εικόνα σε ανάλυση μεγαλύτερη της Full HD, ήτοι των 1920×1080 pixels. Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε μια περιουσία: μια απλή κάρτα γραφικών είναι σε θέση να τα καταφέρει, φτάνει να μην έχετε κι εσείς εξωφρενικές απαιτήσεις –π.χ. gaming. Εν τοιαύτη περιπτώσει, θα είστε σε θέση να απολαύσετε τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μια γιγαντιαία επιφάνεια εργασίας στην οποία θα μπορείτε να… απλώσετε τα προγράμματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιείτε. Ετοιμαστείτε να βάλετε τέλος στο Alt + Tab και να «ξεδιπλώσετε» browsers, Skype, Word, εξερευνήσεις και οτιδήποτε άλλο χρησιμοποιείτε, μπροστά σας!
Μιας που το αναφέραμε, να πούμε πως το gaming στην 4K ανάλυση δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο θα φαντάζονταν ορισμένοι. Ο λόγος είναι πως η πλειοψηφία των παιχνιδιών δεν έχει αναπτυχθεί για τέτοιες αναλύσεις (σκεφτείτε ότι οι multiplatform τίτλοι δουλεύονται με βάση τα στάνταρ των κονσολών, οπότε μιλάμε για 1080p στην καλύτερη των περιπτώσεων) ενώ και το κόστος είναι υπέρογκο για την εμπειρία που εν τέλει θα ζήσετε. Με άλλα λόγια, το ξεχνάμε για την ώρα.
Προσοχή στο μέγεθος
Κάτι που θα πρέπει να έχετε κατά νου, είναι το μέγεθος της νέας σας οθόνης. Μην πάτε και πάρετε καμιά τόση δα 4Κ διότι ναι μεν αυτή θα είναι σε θέση να αποδίδει τη σούπερ ανάλυση για την οποία σας μιλάμε τόση ώρα τώρα, ωστόσο τα πάντα πάνω της θα φαίνονται τόσο μικρά, που το πρόσωπό σας θα πρέπει να γίνει ένα με το κρύσταλλο για να καταλάβετε τι απεικονίζει. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από την όρασή σας, αλλά σε γενικές γραμμές, αυτό που θα πρέπει να έχετε κατά νου είναι πως όσο πιο μεγάλη είναι η διαγώνιος της οθόνης (σε ίντσες, προφανώς), τόσο ευκολότερη θα είναι η δουλειά σας.
Συν τοις άλλοις, τα Windows δεν φημίζονται για την… ευκολία στην προσαρμογή των εφαρμογών και του περιεχομένου τους σε αναλύσεις μεγαλύτερες της Full HD, εν αντιθέσει με το Mac OS που ένεκα και των οθονών Retina της Apple, έχει «μάθει» να ικανοποιεί τον χρήστη. Με τα Windows 10 βέβαια η κατάσταση είναι καλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πάλι, αν η οθόνη σας είναι μικρή, θα δυσκολευτείτε μέχρι εν τέλει να προσαρμοστείτε –αφήστε που οι πιθανότητες να αποκτήσετε και μυωπία θα είναι μεγαλύτερες απ’ ότι… ο Ολυμπιακός να πάρει πέναλτι στο Καραϊσκάκη στο 90φεύγα και με το σκορ 0-0.
Κάτι τελευταίο που θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά πριν καταλήξετε στην οθόνη που θα κάνετε δικιά σας, είναι ο ρυθμός ανανέωσής, αγγλιστί, το refresh rate. Αυτό σας το λέμε διότι θα δείτε μοντέλα και μοντέλα 4Κ στην αγορά, ορισμένα εκ των οποίων θα σας φανούν αρκετά φθηνά. Προσέξτε ο ρυθμός ανανέωσης εκείνου που θα επιλέξετε να είναι τουλάχιστον 60 Hz, ενώ αν το μπάτζετ σας το επιτρέπει, πηγαίνετε χωρίς δεύτερη κουβέντα στα 120 Hz. Από εκεί και πέρα, εμείς θα σημειώσουμε πως οτιδήποτε μεγαλύτερο του 4K (π.χ. το περίφημο 5K που πρόσφατα είδαμε) είναι απλά υπερβολή και με απαίσια σχέση τιμής/απόδοσης, οπότε ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να σας απασχολεί επί του παρόντος.