Categories: ΤΑΞΙΔΙ

48 ώρες στο Μέτσοβο

Δεν είναι ότι έφυγε ποτέ από το προσκήνιο. Το απαράμιλλο φυσικό τοπίο, τα προϊόντα που παράγονται εκεί και η φήμη τους που έχει προ πολλού ξεπεράσει όχι απλώς τα σύνορα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας (με πρώτα και πιο χαρακτηριστικά τα ασύλληπτα τυριά που αποτελούν ένα ολόκληρο εθνικό, γευστικό κεφάλαιο), αλλά και η δραστηριοποίηση φορέων, εμβληματικών «τζακιών» και εν γένει κατοίκων που επιμένουν να αγαπούν τον τόπο τους, έχουν αποδειχθεί αρκετά ώστε το Μέτσοβο να κερδίζει σταθερά μία από τις πιο ψηλές θέσεις (αν όχι την πιο ψηλή) ανάμεσα στους πιο εμβληματικούς, χειμερινούς (αλλά με το πέρασμα των χρόνων, όχι μόνο χειμερινούς) προορισμούς, με έναν τρόπο απόλυτα συνειρμικό, σαν συνεπαγωγή μιας αυτοματοποιημένης νοητικής μαθηματικής πράξης με λέξεις κλειδιά όπως «βουνό», «χαλάρωση», «φύση», «χειμώνας» (κυρίως) 

Σε λίγο καιρό, κάπως έτσι θα είναι το τοπίο.

Η κατασκευή, όμως, της Εγνατίας Οδού μπόλιασε τον αέρα του Μετσόβου με ένα αίσθημα ίσως και δικαίωσης (εδώ κολλάει το «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»), και τους κατοίκους με μία αναζωογονητική διάθεση ώστε να εκμεταλλευτούν (με την καλή έννοια, εννοείται) αυτή τη μεγάλη ευκαιρία – γιατί ναι, περί ευκαιρίας πρόκειται. Μιας μεγάλης ευκαιρίας να μάθουν ακόμη περισσότεροι, αυτό που γνωρίζαμε όλοι όσοι είχαμε την τύχη να επισκεφτούμε κάποια στιγμή στη ζωή μας τούτο το κεφαλοχώρι. Ότι σαν το Μέτσοβο, δεν έχει.

Όσα μπορείτε να κάνετε στο Μέτσοβο σε δύο εικοσιτετράωρα

Ski και snowboard στο νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας

Με πίστες για σκιέρ όλων των επιπέδων (οι έμπειροι θα πετάξουν το σκούφο τους για την κόκκινη, ζόρικη πίστα των 800 μέτρων), για aficionados του snowboard, αλλά και για την πιτσιρικαρία, το Anilio Ski Resort σε απόσταση μόλις 6 χλμ από το Μέτσοβο (στο πανέμορφο βλαχόφωνο χωριό Ανήλιο) και σε υψόμετρο 1850 μέτρων, μπορεί να είναι ο νεότερος παίκτης στο «χιονοδρομικό γήπεδο» της χώρας, αλλά είναι μάλλον και ο πιο πολλά υποσχόμενος για το μέλλον. Εγώ, πάντως, που δεν έχω κάνει σκι από τα 20 μου, οπότε και έφαγα τα μούτρα μου στο Πήλιο (αυτά παθαίνεις αν είσαι αρχάριος και κάνεις μαγκιές στη δύσκολη πίστα), μια χαρά πέρασα και στο σαλέ. (anilio-ski.gr)

Το εστιατόριο Metsovo 1350m, του πεντάστερου Grand Forest Metsovo.

Να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα (αλλά και τη νεωτεριστική εκδοχή της)

Την πρώτη στο παραδοσιακό εστιατόριο Γαλαξίας, στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πήγα με σκοπό να επαληθεύσω τα διθυραμβικά σχόλια που άκουγα (και διάβαζα online) για τα ψητά, και ομολογώ ότι ως γνήσιος «σαρκολάγνος», μόνο τα καλύτερα έχω να πω για το ξεροψημένο κοντοσούβλι, το τραγανό εκτός και ζουμερό εντός κοκορέτσι, και τα μυρωδάτα μπιφτεκάκια. Αυτό όμως που με αποσβόλωσε ήταν τα φασόλια-γίγαντες με τα (όσο πρέπει βρασμένα ώστε να κρατάνε τη γεύση τους) χόρτα, ένα πιάτο που στον Γαλαξία σερβίρεται ως ορεκτικό, αλλά εγώ σκέφτηκα να το ξαναπάρω και ως επιδόρπιο. Και στο εστιατόριο Metsovo 1350m, του Grand Forest Metsovo, οι πρώτες ύλες έχουν τη σφραγίδα της περιοχής. Στα χέρια του σεφ, όμως, αποκτούν τον γαστρονομικό χαρακτήρα που υπαγορεύουν τα 5 αστέρια αυτού του απίθανου ξενοδοχείου. Διόλου τυχαία, τόσο ο Γαλαξίας όσο και το (για τους fans σκέτο) Grand Forest αποτελούν κομμάτια της ίδιας, οικογενειακής επιχείρησης.

Γαλαξίας (Κεντρική Πλατεία Μετσόβου. Τηλ: 2656041202, restaurant-galaxias-metsovo.gr)

Metsovo 1350m (Grand Forest Metsovo. Εγνατία Οδός – Κόμβος 7Α Ανηλίου, Μέτσοβο. Τηλ: 26560 29001-4, grand-forest.gr)

Στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

Τι κάνουν τα μπουκάλια κρασιού όταν αδειάσουν; Μετατρέπονται σε έργο τέχνης στο Κατώγι Αβέρωφ.

Μαθήματα Ιστορίας στο Κατώγι Αβέρωφ

Μπορεί η πεμπτουσία του να είναι – τι άλλο; – το κρασί, αλλά στο Κατώγι Αβέρωφ η επίσκεψη ενέχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Αφού επιλέξετε έναν από τους τρεις τύπους γευστικών δοκιμών (ανάλογα με το πόσα κρασιά θέλετε να τσεκάρετε και από το αν θα τα συνοδεύσετε με απλά ή πιο σύνθετα πιάτα) η οινολόγος θα σας εξηγήσει όχι μόνο τη διαδικασία παραγωγής της κάθε διαφορετικής ετικέτας (κάτι πολύ συναρπαστικό από μόνο του), αλλά και τη μεγάλη ιστορία πίσω από το Κατώγι, και μάλιστα μέσω ειδικών video προβολών, μέσα στα κελάρια του οινοποιείου, ανάμεσα στα βαρέλια. Όταν έρθει μετά η ώρα του winetasting, να είστε βέβαιοι ότι το κρασί που θα πιείτε θα έχει «άλλη» γεύση. 

Τηλ. 26560 42505, katogihotel.gr

Ωδή στην τυροκομία

Μπορεί να είναι «εθνικό σπορ», και πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα να έχουν «πατεντάρει» τα δικά τους τυροκομικά προϊόντα, δε νομίζω όμως ότι υπάρχουν πολλά locations που μόλις ακούς το όνομά τους, ξυπνάνε τόσο έντονα τη μνήμη της γεύσης, όπως συμβαίνει εδώ. Ακούς Μέτσοβο, σκέφτεσαι «μετσοβόνε». Ο συνειρμός είναι αβίαστος. Σημαιοφόρος αυτής της συνεχιζόμενης γευστικής παρέλασης είναι φυσικά το Τυροκομείο Ιδρύματος Τοσίτσα-Αβέρωφ, που απέχει λίγα χρόνια από τη συμπλήρωση έξι δεκαετιών έγκριτου βίου. Ας το πω απλά: τα μόνα σουβενίρ που αξίζει να πάρετε μαζί σας φεύγοντας από το Μέτσοβο, είναι το μετσοβόνε (σε διάφορες παραλλαγές, στο Κατώγι Αβέρωφ για παράδειγμα, το ωριμάζουν μέσα σε κόκκινο κρασί), η μετσοβέλλα, το συγκλονιστικό γιδίσιο τύπου Σεβρ και – τελευταία μα σε καμία περίπτωση έσχατη – την τοπική παρμεζάνα, που παράγεται σε μόλις 100 κεφάλια κάθε χρόνο.

Τέχνη στο βουνό

Μπορεί στη μόνιμη συλλογή της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ να περιλαμβάνονται έργα καλλιτεχνών με τεράστιο ειδικό βάρος (Τέτσης, Μόραλης, Παρθένης, Χατζηκυριάκος Γκίκας μεταξύ πολλών άλλων), ίσως όμως το πιο σημαντικό να είναι ότι οι ιθύνοντές της δεν αρκούνται σε αυτά, διοργανώνοντας κατά καιρούς θεματικά συνέδρια, εκθέσεις και εν γένει εικαστικά δρώμενα. Αυτό τον καιρό «τρέχει» η δράση «Εικαστικές παρεμβάσεις στο μονοπάτι της αρκούδας», που φέρει την υπογραφεί του διακεκριμένου γλύπτη Γιώργου Χουλιαρά, που μαζί με μία ομάδα αποφοίτων της ΑΣΚΤ δημιούργησαν μία σειρά έργων κατά μήκος της μικρής χαρτογραφημένης διαδρομής στο βιότοπο της αρκούδας.

Τηλ.: 26560 41210, averoffmuseum.gr

Για τους αφοσιωμένους στις παραδόσεις, όλα τα μονοπάτια οδηγούν στο Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό-κόσμημα της οικογένειας Τοσίτσα. Στη συλλογή του (παραδοσιακές φορεσιές, υφαντά, έπιπλα, κ.α.) «ζωντανεύει» το Μέτσοβο κατά βάση του 18ου αιώνα.

Τηλ.:26560 41084

Κυνηγός και τρουφόσκυλα εν ώρα εργασίας (και χαράς).

Κυνηγώντας τρούφα ανάμεσα στα έλατα

Τα πάντα στο κυνήγι αυτού του gourmet θησαυρού δεν εξαρτώνται μόνο από τα τρουφόσκυλα, αλλά και από τα αφεντικά τους, τους κυνηγούς τρούφας. Τα δυο φουντωτά Λαγκότο (περίφημη ιταλική ράτσα) και το σαφέστατα πιο καλοκάγαθο Λαμπραντόρ, για παράδειγμα, πίσω από τα οποία έτρεχα μέσα στο δάσος του Ανατολικού Ζαγορίου (τύφλα να ‘χει η Μέση Γη του Τόλκιν), παρόλο που μεγάλωσαν και εκπαιδεύτηκαν στην εντέλεια για αυτό το σκοπό, αμφιβάλλω αν θα ολοκλήρωναν την αναζήτησή τους με επιτυχία, χωρίς τη συνεχή αλληλεπίδραση «επί το έργον», από τη «μαμά» τους, την τρουφοκυνηγό (ή αλλιώς εμπειρογνώμονα τρούφας) Κατερίνα Νόλα. Η τρούφα αρέσει πραγματικά σε λιγότερους από όσους λένε ότι τρελαίνονται γι’ αυτό το πολύτιμο (υπόγειο) μανιτάρι, αλλά το κυνήγι της είναι μία εμπειρία που αξίζει να τη ζήσει ακόμη και κάποιος που ακριβώς επειδή δεν μπορεί να…συμφιλιωθεί με την ιδιοσυγκρασιακή της γεύση, δεν μπορεί να αντιληφθεί και τη μεγάλη της αξία στο χρηματιστήριο της γεύσης (sic). Έχοντας, πάντως, δει διά ζώσης τον κόπο και τον τρόπο που απαιτούνται για να μπορέσω εγώ να φτιάξω μια ομελέτα με τρούφα ή για να την τρίψω, μαζί με την παρμεζάνα, πάνω από φρέσκα ζυμαρικά, δηλώνω ακόμη μεγαλύτερος φαν. Τρου-φαν, σαν να λέμε.

«Ντουζ πουάν» για το πεντάστερο Grand Forest Metsovo.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Grand Forest Metsovo

Την πρώτη φορά που θα το αντικρύσεις, θα σου δημιουργήσει την αίσθηση ότι υπήρχε εκεί από πάντα και σίγουρα θα δυσκολευτείς να πιστέψεις ότι μόλις χρόνισε – είναι τέτοια η εναρμόνισή του με τη φύση, που θα δυσκολευτείς να πιστέψεις ότι στην «Ελλάδα της μπαγαμποντιάς», βρέθηκε κάποιος που αποφάσισε να υλοποιήσει το όραμά του, χωρίς την παραμικρή έκπτωση και με απόλυτο σεβασμό στη «μητέρα φύση», ακριβώς γιατί το όραμά του δεν αφορούσε μόνο τον ίδιο και την οικογένειά του, αλλά και τον τόπο του. Ο Θέμης Μπαρμπαγιάννης, έχοντας χτίσει χαμηλόφωνα και βήμα βήμα τη φήμη του ως άψογος οικοδεσπότης μέσω της ξακουστής ταβέρνας «Γαλαξίας» (βλ. παραπάνω) και του ομώνυμου ξενώνα, αποτελεί και τον εμπνευστή του Grand Forest. Αλλά εδώ φυσικά δεν πρόκειται για ξενώνα, ούτε για «απλό» ξενοδοχείο. Πρόκειται για resort που φιλοδοξεί να γίνει ο «Πάπας της πεντάστερης διαμονής» αν όχι εν γένει της Βόρειας Ελλάδας, τότε σίγουρα του ορεινού κομματιού αυτής.

Υπάρχουν φυσικά αντικειμενικοί τρόποι αξιολόγησης που δικαιολογούν τα αστέρια, που εν προκειμένω είναι 5 και πολύ «φωτεινά», τα ισάριθμα παράσημα, όμως, από εμένα που είχα την ευκαιρία να κοιμηθώ δύο βράδια και να ξυπνήσω άλλα δύο πρωινά εκεί, το Grand Forest  τα κερδίζει επάξια για:

-τη μπάρα-ποίημα (αυτό ακριβώς το σχόλιο έγραψα στο instagram όταν ανέβασα τη σχετική φωτογραφία) στην κεντρική σάλα, βγαλμένη, θαρρείς, από το υποσυνείδητο του Don Draper.

-το ινδικό μασάζ, που είναι μεν μόνο ένα από τα clues του Fontus Spa, αλλά για όποιον περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας του «καθηλωμένος» μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, είναι αρκετό για να σε κάνει να ξεχάσεις για μισή ώρα (είναι αρκετή) το όνομά σου.

-την Good Life Experience, ήτοι ένα event που θα επαναλαμβάνεται κατά διαστήματα στο Pines, το δεύτερο μπαρ του Grand Forest, και περιλαμβάνει τη δοκιμή πέντε (όσα και τα αστέρια, σαν να λέμε…) παλαιωμένων, σπάνιων αποσταγμάτων (μπέρμπον, ουίσκι, τεκίλα, ρούμι, κονιάκ). Άντε μετά να ξαναπιείς ένα «κανονικό» ποτό…

-τα στρώματα Simmons. Για να γίνω πιο σαφής, αν ήταν μοτοσικλέτα, θα ήταν μία ακριβοπληρωμένη μηχανή ταξιδιού, και όλα τα υπόλοιπα στρώματα θα ήταν βεσπάκια 50 κυβικών. Το ‘πιασες;

-τη θέα. Αχ αυτή η θέα. Όλο το Μέτσοβο απέναντι (το resort απλώνεται σε μια πλαγιά σχεδόν απέναντι από το χωριό. Μη φανταστείς, για 10 λεπτά απόσταση μιλάμε), η χαρά του instagram, το βλέπεις να αλλάζει χρώματα όσο ο ήλιος ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη πορεία του ανάμεσα στα σύννεφα, και νιώθεις σαν όλα αυτά να είναι εν εξελίξει έργο ζωγραφικής.

Εγνατία Οδός – Κόμβος 7Α Ανηλίου, Μέτσοβο. Τηλ: 26560 29001-4, grand-forest.gr)

Θεοδόσης Μίχος

Ο Θεοδόσης Μίχος γεννήθηκε στον Βόλο το 1979. Ζει στο κέντρο της Αθήνας από το 1998. Εργάζεται ως δημοσιογράφος (είναι συνιδρυτής της Popaganda) και ραδιοφωνικός παραγωγός (καθημερινά 8-10πμ στον Best 92.6). Είναι συγγραφέας των βιβλίων Κράτα το σόου (2016) και Η Αλκμήνη και οι άλλοι (2020).

Share
Published by
Θεοδόσης Μίχος