Το όνομα του νέου αρχιτέκτονα από τη Θεσσαλονίκη ακούγεται πολύ. H αφορμή δεν είναι μόνο το «Ήλιος» -το all day café του Δημήτρη Σκαρμούτσου στη στοά Σπυρομήλιου- που ολοκλήρωσε πρόσφατα με το γραφείο του, Urban Soul Project, αλλά κυρίως το Ergon House στην οδό Μητροπόλεως στην Αθήνα.
Το concept ξενοδοχείου, αγοράς εκλεκτών τροφίμων και ενός συνόλου εστιατορίων ιντριγκάρει πλέον και τους foodies που γυρεύουν τη γεύση στα στενάκια της πρωτεύουσας, αφού πρώτα έγινε ξακουστό στη Θεσσαλονίκη, τις Βρυξέλες και, αρχής γενομένης, από το Λονδίνο.
Πράγματι, το design των USP Architects έχει διεθνή αέρα. Κάθε φωτογραφία έργων τους, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, στέκεται αντάξια στις σελίδες των glossy περιοδικών για το design.
«Η σχεδιαστική μας προσέγγιση κυμαίνεται μεταξύ των σύγχρονων τάσεων, των παραδοσιακών τεχνικών, της τοποθεσίας και του σχεδιασμού», εξηγεί καλύτερα ο αρχιτέκτονας. «Η μοναδική μας πρόταση είναι ότι μπορούμε να κινηθούμε με άνεση γύρω και ανάμεσα στις κλίμακες σχεδιασμού, τις έννοιες και τα περιβάλλοντα», συμπληρώνει.
H σύγχρονη οπτική οφείλεται εν μέρει σε μία λιγότερο γνωστή πλευρά του αρχιτέκτονα και της επαγγελματικής του δραστηριότητας. Οι USP Architects είναι από τη φύση τους διεθνείς, με δεύτερη έδρα τους στο Λονδίνο.
Έτσι, όταν ο Τάσος Γεωργαντζής δεν βρίσκεται με την ομάδα του σε ένα από τα ψηλοτάβανα δωμάτια με τις τοιχογραφίες από το 1850 στην έδρα του γραφείου στη Θεσσαλονίκη – εκεί σχεδιάζονται όλα τα έργα – τρέχει τη «διαχείριση» ορισμένων από αυτά στη μεγαλύτερη μητρόπολη της Ευρώπης.
Ανάμεσά τους, η ανακαίνιση και μετατροπή δύο πολυώροφων κτιρίων στο Covent Garden, σε πολυτελή διαμερίσματα.
«Το Λονδίνο είναι ο απόλυτος προορισμός όταν αναφερόμαστε στο εμπορικό design, καθώς η πόλη πάντα εξέλισσε τις πιο εξεζητημένες, ελεύθερες και πνευματώδεις ιδέες σε σχέση με κάθε άλλη – εδώ αναστενάζουμε – Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα», λέει ο Τάσος Γεωργαντζής.
Και μοιράζεται 4 αγαπημένα σημεία του για την αρχιτεκτονική τους, την ατμόσφαιρα, το interior design και τη γεύση, στη δεύτερη πόλη που ξέρει πολύ καλά, αμέσως μετά τη Θεσσαλονίκη και πριν την Αθήνα.
Με την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Regent’s canal και της Granary Square, το King’s Cross είναι ένας τόπος που συνδυάζει εντυπωσιακές δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές. «Στην ομάδα του γραφείου, μας αρέσει πολύ το νέο στέγαστρο του σταθμού από το γραφείο John McAslan + Partners που έχει ήδη γίνει ένα χαρακτηριστικό ορόσημο για το κέντρο του Λονδίνου», λέει ο Τάσος Γεωργαντζης.
Τριπλασιάζοντας το μέγεθος του προηγούμενου χώρου, η ημικυκλική δομή της οροφής του στεγάστρου αναδύεται από δεκαέξι στήλες σαν κορμούς δέντρων, τα «κλαδιά» του οποίου πολλαπλασιάζονται. Το στέγαστρο επεκτείνεται και καλύπτει το πλήρες πλάτος του ιστορικού σταθμού, προσφέροντας περισσότερο χώρο στους Λονδρέζους ή μη επιβάτες, δημιουργώντας περιοχές για εμπορικές χρήσεις αλλά και γραφεία.
Συνολικά το King’s Cross είναι ίσως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να περπατήσεις σήμερα καθώς, πέρα από τις σταθερές προτάσεις του, φιλοξενεί μία ποικιλία από events και φεστιβάλ για την τέχνη, τη μουσική, τον κινηματογράφο και το φαγητό – με οικογενειακό ή πιο νεανικό χαρακτήρα. Περισσότερα για τη γειτονιά θα βρείτε εδώ.
Οι ιστορικές καμάρες που διατρέχουν τις πλευρές ενός στενού, ανοικτού διαδρόμου αποτελούν το πλαίσιο της gourmet αγοράς Maltby street, 20 λεπτά μακριά από την τρομερή Borough Market. Με καταγωγή από τον 12ο κιόλας αιώνα και τα τρία βασικά της κτίρια να χτίζονται το 1850, τότε που απρόσμενα προϊόντα έφταναν από κάθε τόπο του κόσμου για να δώσουν μία γεύση στους Λονδρέζους από τις κατακτήσεις της αυτοκρατορίας τους, η Borough Market έχει υπάρξει για χρόνια η σταρ.
Όμως, η μικρότερη Maltby Street Market «αντεπιτίθεται» εξίσου εύκολα στις αισθήσεις με μεθυστικά αρώματα, γεύσεις και θεάματα στις αισθήσεις, μέσα από τις τούβλινες καμάρες του Bermondsey. Στις μέρες που λειτουργεί η αγορά, συνήθως τα Σαββατοκύριακα, οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πάγκους τροφίμων που σερβίρουν γεύσεις από όλο τον κόσμο, καθώς και να αγοράζουν φρέσκα προϊόντα και ντελικατέσεν νοστιμιές. Από τα απλά ντόνατς και τα σάντουιτς με μπέικον, ως τα πιο προχωρημένα street food – κάθε πάγος είναι μία ιστορία. Όπως και κάθε πρόσωπο μέσα στο πλήθος που συρρέει άφθονο. Περισσότερα θα βρείτε εδώ.
Κάθε αρχιτέκτονας θα παινέψει το μουσείο Design στο Λονδίνο. Πρόσφατα ανακαινισμένο, το εσωτερικό του φέρει την υπογραφή του John Pawson ενώ η νέα οροφή δημιουργήθηκε από τους OMA και τους Allies and Morrison. Το αίθριο τριπλού ύψους ορίζεται από μια μεγάλη σκάλα στο κέντρο, ενώ ο χώρος είναι εξ ολοκλήρου επενδεδυμένος με δρύινο ξύλο, δημιουργώντας μια ήρεμη και ενιαία αίσθηση.
Αυτό συμπληρώνει και παράλληλα εκθέτει την εντυπωσιακή, υπερβολική, παραβολική οροφή από σκυρόδεμα. Ένας καλός λόγος για να το επισκεφθεί κανείς τώρα, είναι η έκθεση «David Adjaye: Making Memory», στην οποία ο αρχιτέκτονας που έχει τιμηθεί ως “Sir” αναφέρεται στο τρόπο που ένα κτίριο μπορεί να διαμορφώσει την αντίληψή μας για γεγονότα – και τον τρόπο που η αρχιτεκτονική, παρά τα λόγια, χρησιμοποιείται για να αφηγηθεί ιστορίες.
«Εδώ ερχόμαστε με την ομάδα για να γιορτάσουμε», λέει ο Τάσος Γεωργαντζής. Tο αδερφάκι του εστιατορίου Pollen Street Social του Jason Atherton διαθέτει την ατμόσφαιρα ενός ζεστού γαλλικού μπιστρό, με interior design από τον Russell Sage.
Τα καθίσματα των δερμάτινων καθισμάτων, η επένδυση από σκούρο ξύλο και ο απαλός φωτισμός στοιχειοθετούν ένα εκλεπτυσμένο χώρο με vintage πινελιές. Ένα πραγματικό σημείο χαλάρωσης με ποιότητα.