Categories: GADGETSFeatured

10 τρόποι να καλυτερέψεις τη μπαταρία στο iOS 7

Έβαλες το iOS 7. Το περίμενες τόσο καιρό. Μετρούσες τα λεπτά. Τα δευτερόλεπτα. Πάταγες μανιωδώς το software update όταν το ρολόι έδειξε 8μ.μ. τη μέρα της κυκλοφορίας του. Αψήφησες το ότι τις πρώτες ώρες οι servers της Apple ψήνονταν και περίμενες υπομονετικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

ios7-iphone-iphone5-iphone5s-iphone5c-apple-ios-ios6-newios7-iphone-iphone5-iphone5s-iphone5c-apple-ios-ios6-new

Μετά το iPhone σου ήταν ένα καινούργιο τηλέφωνο. Τα πάντα ήταν φρέσκα. Πολύχρωμα. Σε σένα άρεσε, σε κάποιους φίλους σου όχι. Ξοδέψατε ώρες αναλύοντας κάθε καινούργιο feature. Ήσουν υπέρ στα περισσότερα, ανησυχούσες όμως για ένα. Κατάλαβες πως κάτι δεν είναι όπως θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή, σκεφτόσουν όμως πως μπορεί να φταίει που δεν αφήνεις την συσκευή από τα χέρια σου. Καθώς όμως οι μέρες πέρασαν συνειδητοποίησες πως δεν έφταιγε αυτό. Αλλά πως η μπαταρία της συσκευής σου και το iOS7 δεν είναι και οι καλύτεροι φίλοι. Και πως δυο φορτίσεις τη μέρα είναι απαραίτητες. Υπάρχει όμως τρόπος να τις μειώσεις σε μια την ημέρα. Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στο iOS 7 αλλά δεν είναι όλα για όλους.  Ειδικά πράγματα που το iOS 7 κάνει χωρίς εσύ να το καταλάβεις και που αν δεν τα θες, απλώς σου τρώνε πολύτιμο χυμό από τη μπαταρία σου. Κλείστα όλα τώρα.

Κλείσε το parallax

Ναι είναι ένα διασκεδαστικό γραφιστικό του iOS 7  που αν και flat, σου δίνει την αίσθηση ενός τρισδιάστατου περιβάλλοντος. Όμως είναι ο ορισμός του «extra». Άσε που μερικούς τους ζαλίζει κιόλας. Το χρειάζεσαι; Όχι. Ακολουθείς λοιπόν τα βήματα: Settings>General>Accessibility>Reduce Motion το οποίο το βάζεις στο on.

Κλείστε το AirDrop/Bluetooth

Το AirDrop είναι τέλειο για την ώρα που θες να μεταφέρεις ένα αρχείο με… airdropping. Όλες τις υπόλοιπες ώρες όμως απλώς καίει τη μπαταρία σου προσπαθώντας να βρει μια άλλη συσκευή με AirDrop για να παίξουν μαζί.  Κάνε ένα swipe προς τα πάνω για να εμφανιστεί το Control Center και από εκεί το κλείνεις.

Μην ψάχνεις WiFi

Φεύγεις από το γραφείο και πηγαίνεις για καφέ ή προς το σπίτι. Σε όλη τη διαδρομή το iPhone σου ψάχνει διαρκώς να βρει WiFi. Γιατί; Διότι δεν του έχεις κλείσει το WiFi, οπότε επειδή διαρκώς είσαι σε κίνηση και τα σήματα εναλλάσσονται, δεν σταματάει να ψάχνει. Έως τώρα το να ανοίγεις και να κλείνεις κάθε φορά το WiFi απαιτούσε πολλά βήματα και κανείς δεν έμπαινε σε αυτή τη διαδικασία. Τώρα όμως κάνεις ένα δάχτυλο προς τα πάνω, εμφανίζεται το Control Center και πατάς το σύμβολο του WiFi. Όταν φτάσεις στον προορισμό σου και χρειαστείς το internet, ακολουθείς ακριβώς την ίδια διαδικασία αλλά με το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα, ανοίγοντας το. Εναλλακτικά μπορείς να πας Settings>WiFi> και εκεί να βάλεις στο off την επιλογή Ask to Join Networks. Έτσι το iPhone σου θα μπαίνει μόνο σε αυτά που γνωρίζει και θα σταματήσει να ψάχνει διαρκώς ένα.

Σβήσε τα location services

Όχι όλα. Όσα χρησιμοποιούνται από apps που στην πραγματικότητα δεν το χρειάζονται. Για παράδειγμα είναι καλό η Camera να ξέρει που τραβάς τις φωτογραφίες για να τις ταξινομεί. Το ίδιο και το Maps ή το Weather. Γιατί όμως πρέπει να ξέρει που βρίσκεται ένα παιχνίδι; Πας Settings>Privacy>Location Services. Εδώ θα δεις μια λίστα με όλα τα apps που έχουν κατά καιρούς ζητήσει να μάθουν την τοποθεσία σου. Βάζω στοίχημα πως πάνω από τα μισά μπορείς να τα κλείσεις χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κλείσε το background app refreshing

Ένα από τα πολύ καλά features του iOS 7 είναι το καινούριο του multitasking. Όπως έλεγε και ο Jobs εδώ και χρόνια όμως, αυτό αδειάζει τη μπαταρία σε χρόνο dt. Ναι είχε δίκιο, όμως αυτή δεν είναι πια η Apple του Steve και αποφάσισαν πως το πραγματικό multitasking είναι πιο σημαντικό από τη μπαταρία. Τι σημαίνει αυτό; Πως πολλά από τα apps που έχεις ανοιχτά κάνουν update όσο είναι στο background, ώστε όταν τα ανοίξεις να είναι ανανεωμένα. Για παράδειγμα το Twitter ανανεώνεται διαρκώς και όταν το ανοίξεις ξανά από το multitasking είναι στο πιο πρόσφατο tweet που έχει γραφτεί. Όπως καταλαβαίνεις αυτό για τη μπαταρία σου είναι ότι χειρότερο μπορούσε να της συμβεί. Οπότε αν τείνεις να συμφωνήσεις με τον Steve, πας Settings>General>Background App Refresh και είτε το κλείνεις εντελώς, είτε επιλέγεις για ποια app θες να γίνεται, όπως έκανες και με τα location services.

Απενεργοποίησε το auto-brightness

To auto-brightness είναι ένα χρήσιμο πραγματάκι. Όμως τις περισσότερες φορές η ρύθμιση που κάνει είναι λίγο πιο δυνατή από αυτή που πραγματικά χρειάζεσαι. Οπότε πας Settings>Wallpapers & Brightness και το ρυθμίζεις να σταματήσει να αυξομειώνει αυτόματα τη φωτεινότητα της οθόνης. Επίσης όσο είσαι σε χώρο με φώτα, όπως το γραφείο, μπορείς να κατεβάσεις τη φωτεινότητα χαμηλά. Πολύ χαμήλά. Όσο πιο χαμηλά γίνεται. Όταν βγεις έξω, ανοίγεις το Control Center και την προσαρμόζεις αναλόγως.

Ρύθμισε τα push notifications

Δεν χρειάζεται όλα σου τα apps να κάνουν χρήση των push notifications, καθώς αυτό είναι κάτι που τρώει μπαταρία, μνήμη, ενέργεια. Πήγαινε Settings>Notification Center και από εκεί πήγαινε στο Include. Τώρα σβήσε τα περισσότερα.

Fetch αντί για Push

Αν το email σου δεν είναι και τόοοοσο σημαντικό, ή αν έχεις περισσότερα από ένα στη συσκευή σου, μπορείς να το ρυθμίσεις στο Fetch αντί για το Push. Αυτό σημαίνει πως το τηλέφωνο σου θα πηγαίνει προκαθορισμένες στιγμές να ψάχνει αν υπάρχει καινούριο mail (π.χ. ανά μισάωρο), αντί να δέχεται διαρκώς ότι καινούριο έρχεται, άρα και να βρίσκεται διαρκώς σε ετοιμότητα καταναλώνοντας μπαταρία. Το αν θα σε βολέψει εξαρτάται από το πόσο συχνά δέχεσαι email καθώς και πόσο σημαντικά είναι αυτά. Settings>Mail, Contacts and Calendar>Fetch New Data.

Ρύθμισε τη Siri

Αν θες ο/η Siri να τρώει λιγότερη από τη μπαταρία σου πρέπει να του/της κλείσεις την ικανότητα να αρχίζει το διάλογο όταν βάζεις τη συσκευή στο αυτί σου. Settings>General>Siri>Raise to Speak.

Κλείσε το 4G

Σε περίπτωση που το έχεις ξέρεις πως η μπαταρία αδειάζει με την ταχύτητα που το 4G κατεβάζει. Settings>Cellular>Enable LTE/Enable 4G

Νικόλας Μπογιόπουλος

Share
Published by
Νικόλας Μπογιόπουλος