Η γειτονιά που ζω είναι η Κυψέλη. Αν κάτι έχει παραμείνει ενδιαφέρον εκεί είναι το πολυπολιτισμικό κοκτέιλ. Έτσι συμβαίνουν διάφορα οξύμωρα πράγματα. Όπως ότι σε ένα σκοτεινό υπόγειο στεγάζεται μία πολύβουη και «χρωματιστή» εκκλησία, αυτή των Πεντηκοστιανών. Κάθε Κυριακή πρωί, Αφρικανοί και Αφρικανές, καλοντυμένοι, πληθωρικοί και καθόλου ήσυχοι, μαζεύονται, με τη Βίβλο τους ανά χείρας, έτοιμοι να αλληλεπιδράσουν με το Άγιο Πνεύμα.
Η πρώτη μου επαφή, έγινε με τον πάστορα Emmanuel. Τον βρήκα στο πεζοδρόμιο, να συνομιλεί με άλλους πιστούς και τόλμησα να τον ρωτήσω αν θα μπορούσα να φωτογραφήσω τη λειτουργία. Μου το επέτρεψε και έτσι βρέθηκα στο υπόγειο. Στάθηκα για λίγο να πάρω μία πρώτη γεύση και το πρώτο που παρατήρησα, είναι ότι οι άνθρωποι εκεί, δρούσαν μέσα σε ένα πολύ πιο ελεύθερο πλαίσιο απ’αυτό που συνηθίζεται στις ορθόδοξες εκκλησίες. Χόρευαν και τραγουδούσαν, παρουσία μουσικών οργάνων. Παιδάκια έτρεχαν εδώ κι εκεί. Καθόλου δεν έδειχναν να καταπιέζουν τα «άγρια» τους ένστικτα.
Άλλοι κάθονταν, κάποιοι έτρωγαν, κάποιοι συνομιλούσαν παραμερισμένοι από τη γιορτή. Κυκλοφορούσε ένα αίσθημα ελεύθερης βούλησης που «αγκάλιασε» και εμένα και έδιωξε τον αρχικό μου φόβο ότι μπαίνω σε ένα βαρύ τελετουργικό. Ύστερα η μουσική σταμάτησε. Ο πάστορας πήρε το μικρόφωνο και ενημέρωσε τους πιστούς για τον λόγο της παρουσίας μου ώστε να διώξει κάθε καχυποψία, αν και ήδη φαίνονταν άνετοι. Και το κήρυγμα ξεκίνησε. Την Κυριακή εκείνη, ο βασικός άξονας του κηρύγματος, είχε να κάνει με το Πάσχα. Πώς το γιορτάζουν οι διάφορες θρησκείες, κυρίως όμως, πώς το περιγράφει η Αγία Γραφή και ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος των πεντηκοστιανών πιστών απέναντι στο Πάσχα, το Passover για την ακρίβεια. Για τους πεντηκοστιανούς, όπως εξηγεί και ο ίδιος ο πάστορας στο βίντεο, η γιορτή πρέπει να έχει να κάνει με την προετοιμασία των πιστών για το «πέρασμα».
Όταν η μουσική ξανάρχισε, πιο έντονη, πιο αλέγρα και πιο δυνατή αυτή τη φορά, συναντήθηκα με τον πάστορα στο γραφείο του. Ήθελα να μάθω περισσότερα για τον πεντηκοστιανισμό. Μου εξήγησε, ότι είναι ένα χριστιανικό κίνημα που ανήκει στο ευρύτερο δόγμα του προτεσταντισμού. Δεν είναι μία συγκεκριμένη εκκλησία, αλλά αποτελεί μέρος του κινήματος της ανανέωσης-αναγέννησης. Πολύ βασικό χαρακτηριστικό του δόγματος, είναι ότι βασίζεται περισσότερο στην εμπειρία παρά στη θεολογία. Μοναδική του βάση είναι η Αγία Γραφή, που θεωρείται συνολικά αλάθητη. Τα τελευταία που είπαμε, είχαν να κάνουν με τις δράσεις της εκκλησίας απέναντι στους φτωχούς. Κάθε Κυριακή μεσημέρι, μοιράζουν τρόφιμα στη γειτονιά, σε άστεγους και ανήμπορους και τα σχέδια τους μεγαλώνουν, ώστε να βοηθούν ακόμη περισσότερους που το έχουν ανάγκη.
Η Κυριακή στην εκκλησία των Πεντηκοστιανών με έκανε να γνωρίσω ακόμη περισσότερους ανθρώπους που μένουν γύρω μου. Δεν με έπεισε να ακολουθήσω ούτε αυτό, ούτε κανένα άλλο θρησκευτικό δόγμα, εκείνοι όμως έδειχναν χαρούμενοι και τελικά αυτό είναι που έχει σημασία.