Categories: FOTORAMA

Κόσοβο: 15 χρόνια πριν στην μπαρουταποθήκη των Βαλκανίων

Τα όσα συνέβησαν χθες στον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας, με τον κυματισμό της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» και τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του ματς, ξέθαψαν μια κόντρα που έχει βαθιές ρίζες και χάνεται στα κιτάπια της ιστορίας. Το όνομα του Κοσόβου, ή Κοσσυφοπέδιο αν προτιμάτε, βρίσκεται πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά το 1389 και τη μάχη ανάμεσα σε Σέρβους και Τούρκους, μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη Μεσαιωνική ιστορία των Σέρβων, λόγω της ήττας που υπέστησαν. 

Το ζήτημα ωστόσο της έχθρας ανάμεσα σε Σέρβους κι Αλβανούς βρίσκεται σε όλο τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του εθνικισμού στην περιοχή στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι(1912-1913), ο επακόλουθος Α’Παγκόσμιος Πόλεμος(1914-1918) και βέβαια ο Β’Παγκόσμιος(1939-1945), όξυναν την κατάσταση και ειδικά μετά την προσπάθεια του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Τίτο, για συστηματική εξαφάνιση του εθνικισμού στην περιοχή. Μετά το θάνατο του Τίτο το 1980, τη σταδιακή άνοδο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην ηγεσία, είχαμε την έκρηξη μιας νέας πολεμικής διαμάχης, τη δεκαετία του ’90, με την παρέμβαση του Ο.Η.Ε, του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών, με τον βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1999, τη διάσπασή της και την ανακήρυξη του Κοσόβου ως ανεξάρτητου κράτους, υπό την ηγεσία του Ο.Η.Ε, αν και το τελευταίο όπως αντιλαμβάνεστε παραμένει αμφισβητούμενη και διεκδικούμενη περιοχή.

Από το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο έχει να επισκεφθεί Αλβανός Πρωθυπουργός τη Σερβία, κάτι που αναμένεται να γίνει σε μερικές ημέρες -22 Οκτώβρη, όταν ο Έντι Ράμα θα βρεθεί στο Βελιγράδι, με απώτερο σκοπό να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δυο χωρών, αν και τα χθεσινά γεγονότα σε έναν απλό ποδοσφαιρικό αγώνα μάλλον δείχνουν ότι το τσεκούρι του πολέμου είναι απλώς θαμμένο και όχι ξεχασμένο. 

FOSPHOTOS