Η φωτογραφία είναι το κύριο μέσο έκφρασης των σκέψεων και των ιδεών μου για τον κόσμο. Αυτό που με κινεί και με συναρπάζει καθημερινά είναι η υποσυνείδητη επιρροή που μπορεί να επιβληθεί στην ανθρώπινη ψυχολογία με τη φωτογραφία ως μέσο. Η όραση μπορεί να αποτελέσει μια συνειρμική πλατφόρμα πνευματικών και υλικών συσχετισμών. Κάθε αντικείμενο και ιδέα που μας περιβάλλει συγκροτείται από τη δική του ξεχωριστή φύση. Το μεγαλύτερο προτέρημα της φωτογραφίας είναι ότι μπορεί κάποιος, αφού κατανοήσει, να διεισδύσει στην φύση ενός αντικειμένου ή μιας ιδέας ώστε να εκφράσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ένταση αυτό που αποτυπώνει, ασκώντας τη μέγιστη υποβολή στο ψυχισμό αυτού που απευθύνεται.
Τον περασμένο Ιανουάριο ταξίδεψα στο Omo Valley της Αιθιοπίας. Ο κύριος σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν, μαζί με τον συνάδελφό μου, Τrupal Pandya, να καταγράψουμε τον χαρακτήρα κάποιων φυλών προς εξαφάνιση. Αφού ταξιδέψαμε δέκα ημέρες μέσα στην κοιλάδα, επισκεφθήκαμε τις φυλές Benna, Moursi, Hamar, Arbore και Ari. Μετά την προσγείωση στην πρωτεύουσα Addis Abeba διανυσαμε 588 χλμ ως την πόλη Jinka, που αποτέλεσε τη βάση μας για ανεφοδιασμό καύσιμων, τροφίμων και ενέργειας του φωτογραφικού μας εξοπλισμού. Η επιστροφή στην Jinka επαναλαμβανόταν ανά δυο ή τρεις ημέρες ώστε να διαθέτουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για την επαφή μας με τις φυλές. Στόχος του προγραμματισμού αυτού, ήταν να εξοικειωθούμε μαζί τους ώστε το αποτέλεσμα της έκθεσης να είναι πιο ολοκληρωμένο. Για το λόγο αυτό διανυκτερεύαμε σε σκηνές στα χωριά των φυλών.
Βασικό στοιχειό που βελτίωσε την ποιότητα αυτού του προτζεκτ ήταν η διαφορετική προσέγγιση του ίδιου αντικειμένου από τους δυο φωτογράφους. Θέλοντας να αποτυπώσει με ένα μοντέρνο τρόπο το παραδοσιακό αυτό περιβάλλον, ο Τrupal χρησιμοποίησε ψηφιακή μορφή φωτογραφίας δημιουργώντας παραστατικά πολύχρωμα πορτραίτα. Αντίθετα, η προσωπική μου επιλογή ήταν η χρήση ασπρόμαυρου 35mm φιλμ, με στόχο να φωτογραφίσω με έναν πιο ρεαλιστικό χαρακτήρα το περιβάλλον και την καθημερινότητα των ανθρώπων εκεί. Ανθρώπων που ζούσαν μια απλοϊκή, ξέγνοιαστη ζωή μακριά από την εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ και οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί. Ανθρώπων που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και ενηλικιώθηκαν σε ένα κόσμο τελείως διαφορετικό από τον δικό μας.
Ο Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου σπούδασε φωτογραφία στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης. Σήμερα ζει και εργάζεται εκεί.