Categories: ΠΟΛΗ

Γνώριζες πως στην Ιερά Οδό ανθίζουν μανόλιες και γιγαντιαία νούφαρα;

Μια νέα όμως εφαρμογή από τη WWF ήρθε για να αποδείξει πως όχι μόνο υπάρχουν πράσινες διέξοδοι στις ελληνικές πόλεις αλλά και για να μας παρακινήσει προκειμένου να φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι για την βελτίωσή τους. Αν και ο αριθμός των χώρων αυτών μπορεί να μη βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ανάγκες μιας πυκνοκατοικημένης περιοχής ή να μην συναγωνίζονται εύκολα τις πράσινες οάσεις του Βερολίνου, τους άκρως περιποιημένους κήπους του Παρισιού, τα μεγάλα πάρκα που απλώνονται λίγο πιο έξω από το κέντρο του Άμστερνταμ, συχνά η παραμέλησή τους οφείλεται στην δική μας αδιαφορία.

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1975, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του καλλωπιστικού του τμήματος.

Αποτελεί χώρο διατήρησης και προστασίας σπάνιων και απειλούμενων φυτικών ειδών.

Γι’ αυτό οφείλουμε να τον προστατεύουμε και να τον διατηρούμε καθαρό.

Ακόμα, η παραμέληση των χώρων αυτών οφείλεται στην άγνοιά μας για το πόσο σημαντικοί είναι τόσο για το περιβάλλον όσο και για την προσωπική μας σωματική και ψυχική υγεία. Γι΄αυτό, η εφαρμογή WWF GreenSpaces αποτελεί έναν καινοτόμο και εύχρηστο μηχανισμό που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να πάρουμε το πράσινο στα χέρια μας.

Θα συναντήσετε πολλά είδη πτηνών, όπως έναν γύπα που βρίσκεται υπό εκπαίδευση.

Ίσως να δείτε χελώνες κοντά στις τεχνητές λίμνες του κήπου.

Τα 200 περίπου στρέμματά του καλλιεργούνται ενώ τα υπόλοιπα 1500 αποτελούνται από φυσική βλάστηση.

Κατεβάζοντας στο κινητό σου την εφαρμογή μπορείς να γνωρίσεις χώρους πρασίνου που βρίσκονται κοντά σου, να διαβάσεις σχόλια άλλων χρηστών, να αξιολογήσεις και να βαθμολογήσεις με τη σειρά σου τον χώρο που θα επιλέξεις να επισκεφτείς, να δικτυωθείς με τη γειτονιά σου ή με άλλους «εθελοντές» που στοχεύουν σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής και ώστε να αναλάβετε από κοινού πρωτοβουλίες για έναν πράσινο χώρο που αξίζει να προφυλαχθεί.

Ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους λειτουργεί σαν κοινωφελές ίδρυμα και εποπτεύεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις βόρειες πλαγιές του όρους Αιγάλεω, ένας ανεξερεύνητος για πολλούς πράσινος παράδεισος δίνει ανάσα στην περιοχή του Χαϊδαρίου, στον κεντρικό μάλιστα και εύκολα προσβάσιμο δρόμο της Ιεράς οδού. Στον αριθμό 403 και σε απόσταση 8 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους είναι ο μεγαλύτερος της χώρας μας αλλά και ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, αφού έχει έκταση 1700 στρεμμάτων. Άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1975, όταν δηλαδή ολοκληρώθηκε η διαμόρφωση του καλλωπιστικού του τμήματος.

Ο ανθώνας που βρίσκεται στα δεξία της εισόδου αποτελεί ένα από τα πιο ωραία σημεία της έκτασής του.

Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε μέσα στις λίμνες του.

Σε μια περιοχή βεβαρημένη από ρύπους, ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου.

Τα μονοπάτια του οδηγούν σε περίπου 4.000 είδη φυτών.

Ο Κήπος που λειτουργεί σαν κοινωφελές ίδρυμα και εποπτεύεται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκτός από πρότυπο ποικιλότητας της αυτοφυούς και καλλιεργούμενης χλωρίδας και φυσικό καταφύγιο της πανίδας – αφού στα μονοπάτια του μπορείς να συναντήσεις χελώνες, λαγούς, σκαντζόχοιρους- αποτελεί παράλληλα έναν χώρο αναψυχής χάρις τους μεγάλους ξύλινους πάγκους που διαθέτει, το αναψυκτήριο, τις κούνιες που βρίσκονται στη διάθεση των λιλιπούτειων επισκεπτών του καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά περιόδους εντός του.

Οι ενημερωτικές πινακίδες που κρύβονται συχνά κάτω από τις φυλλωσιές και παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα, την επιστημονική ονομασία και τη γεωγραφική εξάπλωση των σπάνιων φυτών του .

Καθώς το καλλιεργημένο του τμήμα είναι χωρισμένο αναλογικά με τα είδη φυτών που τον αποτελούν, μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους μπορεί να εξελιχθεί σαν ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού. Οι ενημερωτικές πινακίδες που κρύβονται συχνά κάτω από τις φυλλωσιές και παρέχουν πληροφορίες για την ταυτότητα, την επιστημονική ονομασία και τη γεωγραφική εξάπλωση των σπάνιων φυτών του (φτάνουν τα 4000 είδη εντός της περίφραξής του) δημιουργούν μια ενδιαφέρουσα διαδρομή που μας οδηγεί να ανακαλύψουμε πως μοιάζει από κοντά μια ντάλια ή μια μανόλια και να συναντήσουμε όχι μία, ούτε δύο, αλλά πάνω από 100 αρωματικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς.

Μπλεγμένη με τη φυσική του βλάστηση, η καλλιεργημένη του έκταση βρίσκεται ανάμεσα σε τεχνητές λίμνες με εντυπωσιακού μεγέθους νούφαρα και περιλαμβάνει το τμήμα ιστορικών φυτών, εκεί όπου φιλοξενούνται είδη τα οποία αναφέρονται στην αρχαία ελληνική μυθολογία ως εμπλεκόμενα σε διάφορους μύθους, φαρμακευτικά φυτά που συμβάλλουν στην ευεξία μας καθώς και τα λεγόμενα «οικονομικά» που είναι χρήσιμα σε διάφορους  τομείς της βιομηχανίας για τους εδώδιμους καρπούς τους. Εκτός όμως από την επιστημονική, εκπαιδευτική, και περιβαλλοντική του αξία ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους είναι ένα καταπράσινο και καλοδιατηρημένο περιβάλλον, μια επιλογή για τον περίπατο εκείνο που συνέχεια αμελείς να χαρίσεις στον εαυτό σου.

Εκτός όμως από την επιστημονική, εκπαιδευτική, και περιβαλλοντική του αξία ο Βοτανικός Κήπος Διομήδους είναι ένα καταπράσινο και καλοδιατηρημένο περιβάλλον που αξίζει να γνωρίσει κανείς.

Βοτανικός Κήπος Διομήδους, Ιερά Οδός 403. Τηλ: 210-5811557, 210-5812582, 210-5813049.
Περισσότερες πληροφορίες για την εφαρμογή WWF GreenSpaces θα βρείτε εδώ.
Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.