Categories: ΕΞΟΔΟΣ

Upupa Epops: Όλη η Αθήνα ακόμα μιλάει γι΄αυτή την αυλή

Το έχει καταφέρει να το συζητούν αφού στην όμορφη αυλή του αλλά και στην επτά μέτρων ξύλινη του μπάρα του συχνάζουν όχι μόνο οι εραστές των εναλλακτικών Πετραλώνων αλλά και όσοι θέλουν να πιουν cocktail από τα έμπειρα χέρια της Μάρφης Μπαλή, του κοριτσιού που τα τελευταία 12 χρόνια μας έχει σερβίρει μερικά από τα πιο εμπνευσμένα cocktail που έχουμε γευθεί και την έχουμε χαρεί να εξυπηρετεί πάντα με χαμόγελο και ευγένεια σε πλήθος μαγαζιών όπως το Βabu Αu Rum, το Pere Ubu και το Cinco.

Η Μάρφη Μπαλή, μια εκ των τριών ιδιοκτητών του Upupa Epops.

Ο χώρος είναι δημιούργημα του Αλέξανδρου Πετράκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Το δουλεύουμε, μαζί με τον Ρένο Γραμμένο και τον Πέτρο Μανώχη, εδώ και δύο χρόνια το Upupa Epops και δεν είναι υπερβολή αυτό που λέω. Τα σχέδια του Αλέξανδρου Πετράκη για το πώς θα είναι ο χώρος τότε δημιουργήθηκαν και ο χώρος είναι δικό του δημιούργημα ενώ τα εικαστικά έχουν την υπογραφή της Βίβιαν, που είναι η ζωγράφος-σκηνογράφος μας.  Πέσαμε όμως πάνω σε αντικειμενικές δυσκολίες όπως τα capital controls αλλά και στο περιορισμένο budget μας. Η επιθυμία μας όμως να φτιάξουμε τον χώρο και φυσικά την ποιότητα των ποτών –είμαστε πιστοί στην πρώτη ύλη όπως ακριβώς θέλουμε μας έκανε να μη κινηθούμε βιαστικά αλλά να κάνουμε υπομονή»

Kαι καθώς βραδιάζει για ποτό στην εφτά μέτρων μπάρα του.

Το Upupa Epops φιλοξενείται σε ένα χαμηλό, σύμπλεγμα σπιτιών της δεκαετίας του 1930 που έχει φιλοξενήσει από γανωματζίδικο, «να, εδώ βλέπεις που το πάτωμα είναι μαυρισμένο από τη φωτιά;», μέχρι μπακάλικο που πουλούσε πάγο και φυσικά σπίτια. Οι παρεμβάσεις στον χώρο έχουν γίνει με τόσο έξυπνο τρόπο που καταφέρνουν να επιτυγχάνουν μια δύσκολη ισορροπία: πρόκειται σαφώς για έναν προσεγμένο χώρο, με artistic πινελιές, ζεστά χρώματα, προσεγμένες λεπτομέρειες και παράλληλα είναι ένα μέρος που θα αισθανθείς αμέσως οικεία∙ να φταίει άραγε η γυάλινη βιτρίνα που σίγουρα θα έχεις δει σε κάποιο σπίτι γιαγιάς, το vintage πλακάκι, η αυλίτσα που παραπέμπει σε μια Αθήνα που ίσως δεν προλάβαμε παρά μόνο από τις παλιές ελληνικές ταινίες;

Η Μάρφη δημιουργεί

Moroccan με ίχνη νικοτίνης (παλαιωμένο ρούμι, σιρόπι tobacco, λικέρ μαρασκίνο, γκρέιπφρουτ, bitters)

Όπως και να ‘χει η Μάρφη είναι σαφής «Η λογική μας δεν είναι ο χώρος να κλέψει την παράσταση. Τα μπαρ είναι αυτό» λέει κατηγορηματικά και δείχνει την μπάρα και ό,τι βρίσκεται πίσω από αυτήν. Τι πίνουμε λοιπόν στο Upupa Epops; Ποτά από 6 ευρώ, premium μάρκες που για να είναι προσιτά σε όλους μπορούν να σερβιριστούν στην μισή ποσότητα άρα και στην μισή τιμή και ολόφρεσκα cocktail «Προσέχουμε πολύ την πρώτη ύλη, έχουμε μόνο φρέσκα υλικά εκτός από τις λίγες περιπτώσεις που δεν διατίθενται φρέσκα στην Ελλάδα κι εκεί χρησιμοποιούμε τους καλύτερες πουρέδες χωρίς συντηρητικά».

Μεταξύ άλλων δοκιμάζω το εξαιρετικά spicy Liliko ‘i (φρούτα του πάθους, σοκολάτα, τζίντζερ, κάρδαμο, λάιμ, Wray & Nephew, Skinos, 8 €) που συνδυάζει επιτυχημένα εξωτικά στοιχεία με την πολυαγαπημένη μαστίχα, το Moroccan με ίχνη νικοτίνης (παλαιωμένο ρούμι, σιρόπι tobacco, λικέρ μαρασκίνο, γκρέιπφρουτ, bitters 9 €) για όσους έχουν όρεξη για πειραματισμούς και αγαπούν στιβαρές γεύσεις –δηλαδή για μένα- και το πλούσιο σε φρούτα και βότανα Art Brut (φράουλες, ροδάκινο, λεμόνι, κρέμα βαλσάμικου, λικέρ βοτάνων, βότκα, 8 €).

Βασιλικός στο παραθύρι σου

Με σήμα τον τσαλαπετεινό

Η φιλοσοφία της Μάρφης είναι ότι «πειράζουμε προς το πιο απλό κλασικά cocktail έτσι ώστε να έχουν δύναμη και βαθμούς αλκοόλ αλλά να απευθύνονται σε όλους, όχι μόνο τους πολύ ψαγμένους στις μπάρες αλλά και όσους χωρίς να έχουν δοκιμάσει μεγάλη ποικιλία γεύσεων έχουν τη διάθεση να πιουν κάτι νέο που μπορεί να τους ταιριάξει. Έχουμε για παράδειγμα το Τhe long purple με σπιτικό παγωτό καϊμάκι, τζιν, νερό από άνθη πορτοκαλιάς, μέλι και λεμόνι (8 €) όπως και τη δικιά μας παραλλαγή στο Zombie που το έχουμε ονομάσει Amnesia με μείγμα από ρούμι, φρέσκο ανανά, λάιμ, λικέρ μαρασκίνο, φαλέρνουμ και bitters (10 €). Οι γαρνιτούρες και τα ποτήρια μας είναι απλά. Δεν θέλουμε ο θαμώνας να διαλέγει το ποτό με βάση το ποτήρι αλλά με βάση το αλκοόλ. Και όπως σου έλεγα και πριν δεν έχουμε καμιά βιασύνη να μπούμε στα 5 καλύτερα bar του κόσμου. Δε λέω ότι θα μας χαλάσει αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να έχουμε έναν χώρο που θα αρέσει στον κόσμο, να πάρουμε feedback από αυτόν, να νιώθει ότι είμαστε τίμιοι απέναντι του και επίσης να σεβαστούμε τη γειτονιά και τον κόσμο που μένει εδώ γι’ αυτό και οι μουσικές μας –soul, funk, κούμπιες- κινούνται σε ήρεμους ρυθμούς».

Κις Λορέν Λαχανικών

Στον τοίχο απέναντι από την μπάρα την προσοχή τραβάει το πορτραίτο των τσαλαπετεινών. Μα πώς το διαλέξατε το Upupa Epops ως όνομα; «Δε το διαλέξαμε ως εξεζητημένο αλλά επειδή είναι ένα πουλί ροκ, με ιδιαίτερη εμφάνιση, νιώθουμε λίγο έτσι. Ο τσαλαπετεινός είναι αποδημητικό πουλί, έρχεται στην Ελλάδα από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ο δικός μας ελπίζουμε να μείνει εδώ για τα καλά».

Από νωρίς για καφεδάκι στην αυλή
Βασιλικός στο παραθύρι σου
Ο χώρος είναι δημιούργημα του Αλέξανδρου Πετράκη.
Η Μάρφη δημιουργεί
Moroccan με ίχνη νικοτίνης (παλαιωμένο ρούμι, σιρόπι tobacco, λικέρ μαρασκίνο, γκρέιπφρουτ, bitters)
Art Brut (φράουλες, ροδάκινο, λεμόνι, κρέμα βαλσάμικου, λικέρ βοτάνων, βότκα)
Liliko ‘I (φρούτα του πάθους, σοκολάτα, τζίντζερ, κάρδαμο, λάιμ, Wray & Nephew, Skinos)
Κις Λορέν Λαχανικών
Kαι καθώς βραδιάζει για ποτό στην εφτά μέτρων μπάρα του.
Με σήμα τον τσαλαπετεινό

Upupa Epops: Αλκμήνης 7 και Θεανούς, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 2121055214
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου