Categories: LARIZONA DREAM

Ψήνοντας λέξεις στη Θράκα

Ο Αντώνης Ψάλτης και οι εκδότες της Θράκας Στάθης Ιντζές και Θάνος Γώγος

Το λογοτεχνικό περιοδικό Θράκα ξεκίνησε ως ιδέα πριν από τέσσερα χρόνια. Ο  Στάθης Ιντζές και ο  Θάνος Γώγος -πλέον εκδότες των Εκδόσεων Θράκα-  συναντήθηκαν στο 1ο Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρισα και στη συνέχεια αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διαδικτυακό περιοδικό. Στην παρέα προστέθηκαν ο Αντώνης Ψάλτης και ο Γιώργος Σαράτσης και έτσι, πίνοντας τσίπουρα κατά την προσφιλή λαρισαϊκή συνήθεια, κατέληξαν, πέρα από το διαδικτυακό, να εκδώσουν και λογοτεχνικό περιοδικό. Όλοι τους ως τότε είχαν μια προσωπική πορεία στη συγγραφή και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. “Γίναμε αστική μη κερδοσκοπική εταρία και ονομάσαμε το περιοδικό Θράκα, γιατί πάνω στα κάρβουνα ψήνονται οι μεζέδες. Στα τσίπουρα αυτά η μεταξύ μας τριβή απέδωσε πολύ καλές ιδέες”. Η Θράκα τυπώνεται κάθε εξάμηνο σε 600 περίπου τεύχη και μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 6, με τα 2 τελευταία να είναι διπλά. Το περιοδικό περιλαμβάνει ποίηση, δοκίμιο, κριτικές βιβλίων, μεταφρασμένα ποιήματα και δοκίμια, διηγήματα και ενίοτε και κάποια αφιερώματα. Η ομάδα δεν περιορίστηκε στην έκδοση του περιοδικού αλλά προχώρησε και στην έκδοση βιβλίων.

Ο εκδοτικός οίκος Θράκα έχει εκδόσει 18 βιβλία από το 2013 μεταξύ των οποίων η πολύ αξιόλογη σειρά Αργεντίνοι ποιητές Hugo Mujica, Αλεχάντρα Πισαρνίκ, Χοακίν Χιανούτσι και Αλφονσίνα Στόρνι. Τη σειρά επιμελείται και μεταφράζει ο Στάθης Ιντζές και επέλεξε αυτούς τους ποιητές γιατί  θεωρεί πως υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στην ελληνική και την αργεντίνικη ποίηση.  Δύο έργα των εκδόσεων Θράκα, Η Γλασκώβη του Θάνου Γώγου και η Συνθήκη Ισορροπίας του ποιητή Πέτρου Σκυθιώτη, συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2015. To EIΠ θέλησε να αναδείξει σύγχρονους δημιουργούς, που αποτυπώνουν την Ελλάδα του σήμερα, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Στη συνέχεια, η Θράκα εκπροσωπήθηκε και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη, όπου το ελληνικό περίπτερο είχε και μια ενότητα με τίτλο «New Voices From Greece-Νέες Ελληνικές Φωνές».

Η Θράκα οργανώνει και φέτος το  4ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης. Ο κεντρικός πυρήνας των παρουσιάσεων είναι ποιητές από τη Θεσσαλία αλλά πάντα υπάρχει και μια ομάδα προσκεκλημένων από άλλες περιοχές. “Προσπαθούμε να έχει μια θεματική το φεστιβάλ, φέτος για παράδειγμα έχουμε καλέσει ποιητές από τη νησιωτική Ελλάδα. Η επιλογή γίνεται με λογοτεχνικά κριτήρια και σίγουρα σε κάθε φεστιβάλ τα κριτήρια γίνονται πιο αυστηρά. Πάντα σεβόμαστε ένα ελάχιστο αισθητικής κάτω από το οποίο δεν προσκαλούμε κανέναν. Είμαστε όμως πολύ ανοιχτοί στο να ακουστούν νέες φωνές της λογοτεχνίας και της ποίησης. Επίσης, είναι η αφορμή για τη Θράκα ως περιοδικό και ως εκδοτικό οίκο να δείξει τα δημιουργήματά της”. Οι εκδόσεις είναι ανοιχτές επίσης σε προτάσεις. “Όποιος ενδιαφέρεται να εκδοθεί σε μας, μπορεί να στείλει το υλικό του. Θα αξιολογηθεί από τη συντακτική ομάδα και αν εγκριθεί θα τυπώσουμε δωρεάν ή στο κόστος του τυπογραφείου. Δεν είναι κερδοσκοπικό όλο αυτό για μας και δεν εκδίδουμε κάτι που δε μας αρέσει. Είμαστε λίγο πιο ευαίσθητοι με τους πρωτοεμφανιζόμενους ώστε να τους βοηθάμε, αρκεί να βλέπουμε ότι υπάρχει ορίζοντας προσδοκίας στα έργα τους”.

Η ομάδα πέρα από τις παρουσιάσεις του ίδιου του περιοδικού στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, δραστηριοποιείται και στην παρουσίαση ποιητών και λογοτεχνών από όλη την Ελλάδα. “Υπάρχει μια πολύ ωραία σχέση μεταξύ όλων των λογοτεχνών και των ποιητών. Οι συναντήσεις αυτές έχουν ενδυναμώσει τις σχέσεις μας, έχουν δημιουργήσει φιλίες και υπάρχει μια σημαντική αλληλεπίδραση μεταξύ μας σε πολλά επίπεδα. Τα συχνά μας ταξίδια και η συνεχής τριβή μας ευχαριστούν ιδιαιτέρως. Παράλληλα ως Θράκα υποστηρίζουμε και συμμετέχουμε και σε άλλες εκδηλώσεις π.χ. σε εκθέσεις φωτογραφίας ή σε παραστάσεις χορού. Επίσης, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το ηλεκτρονικό περιοδικό Αναγνώστης με το οποίο κάνουμε κοινές εκδηλώσεις και διατηρούμε διαδικτυακή στήλη στη σελίδα τους ως Θράκα”.

Αναρωτιέμαι αν, αφού υπάρχουν τόσοι νέοι λογοτέχνες και ποιητές, μπορούμε να μιλάμε για χαρακτηριστικά γενιάς. “Πιστεύουμε ότι η γενιά με ηλικίες από 18 ως 40 έχει πολυφωνία και ιδιοφωνία. Από το 2005 και μετά αρχίζει μια άνοδος στην έκδοση ποιητικών βιβλίων, ενώ είχε παύσει την προηγούμενη εικοσαετία, καθώς υπήρξε κυρίως τάση προς την πεζογραφία. Ειδικά από το 2011 και μετά η άνοδος στην ποίηση είναι κατακόρυφη. Δεν είναι σαφές το τι θα μείνει στο τέλος από όλους, αλλά από την πληθώρα φωνών ευελπιστούμε να προκύψει κάτι αξιόλογο. Ακόμη δεν υπάρχουν χαρακτηριστικά γενιάς αλλά τελούν υπό διαμόρφωση. Επίσης, δεν μας ενώνει κάποιο πολιτικό ρεύμα -αν και δεν απέχουμε πολύ. O καθένας μας γράφει εντελώς διαφορετικά από τον άλλον και μας ενώνει η αγάπη μας για τη γραφή και η μεταξύ μας σχέση. Ίσως η πολυφωνία και η ιδιοφωνία να είναι το ίδιον της γενιάς αυτής”.

Η συζήτηση στρέφεται στα σεμινάρια Δημιουργικής γραφής που πλέον τείνουν να γίνουν μόδα. “Δεν είμαστε κατά των σεμιναρίων αυτών. Εξαρτάται βέβαια ποιος και πώς τα οργανώνει. Είναι ελάχιστοι οι καλοί λογοτέχνες που προέκυψαν από σεμινάρια οπότε αυτό σίγουρα κάτι υποδεικνύει. Αν κάποιος γράφει ούτως ή άλλως μπορεί να ωφεληθεί. Αν όμως δεν έχει κάνει ήδη τον προσωπικό του αγώνα, με μόνο εργαλείο την γλώσσα και τη σκέψη του, τότε δύσκολα θα ωφεληθεί. Εμείς ήμασταν τυχεροί γιατί συναναστραφήκαμε με μεγαλύτερους και  πιο έμπειρους  λογοτέχνες της πόλης και η τριβή αυτή έπαιξε θετικό ρόλο”. Το εγχείρημα της Θράκας επιδιώκει να παραμείνει και να αφήσει το στίγμα της. “Δεν θεωρούμε ότι είμαστε πρωτοποριακοί. Έχουμε βρει ένα χώρο στο λογοτεχνικό γίγνεσθαι μαζί με άλλα περιοδικά. Θέλουμε να συνεχίσουμε δυναμικά και να μην είμαστε απλώς ένας διάττων αστέρας στο χώρο της λογοτεχνίας”.

4ο Πανθεσσαλικό Φεστιβάλ Ποίησης, 19/03/2016, 20.00

Μύλος 1927, Γεωργιάδου 53, Λάρισα, Είσοδος ελεύθερη

Θράκα

Σημεία διανομής στην Αθήνα: Πολιτεία, Πρωτοπορία, Πατάκης, ΙΑΝΟΣ, Φαρφουλάς, Μωβ Σκίουρος, Επί Λέξει, Πλειάδες, Βιβλιοστάτης, Lemoni, Libro και σε βιβλιοπωλεία στην υπόλοιπη Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Δράμα, Πάτρα, Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα)

Στεφανία Τσουμάνη