Ξεκινάς να οργανώσεις ένα ταξίδι αναψυχής, υπάρχει κάτι πιο ευχάριστο από αυτό; Ψάχνεις λοιπόν σε διαδικτυακούς οδηγούς, ανοίγεις αμέτρητες καρτέλες με σχετικά άρθρα στον υπολογιστή σου, φτιάχνεις λίστες σε mail, στις σημειώσεις του κινητού και σε app.
Αν επισκεφθείς για πρώτη φορά μια πόλη μάλλον θα αναζητήσεις τα τοπόσημα, τα βασικά και ιστορικά σημεία της, αυτά που πρέπει να δεις οπωσδήποτε, τα πιο πολυφωτογραφημένα ή αλλιώς, τα τουριστικά.
Όμως, η Νέα Υόρκη δεν είναι μόνο το Άγαλμα της Ελευθερίας, η Ρώμη δεν είναι μόνο το Κολοσσαίο, η Κοπεγχάγη δεν είναι μόνο η μικρή γοργόνα, η Βαρκελώνη δεν είναι μόνο τα κτίρια του Gaudí και όπως ξέρεις ήδη, η Αθήνα δεν είναι μόνο η Ακρόπολη.
Εκτός από την εκάστοτε πόλη λοιπόν που βλέπουμε ως επισκέπτες της υπάρχει και μια άλλη, μια πόλη μέσα στην πόλη, εκείνη που γνωρίζουν καλύτερα οι κάτοικοί της. Γι’ αυτό, ίσως έχεις αναζητήσει tips για το ταξίδι σου πληκτρολογώντας “local” ως λέξη -κλειδί.
Ή ακόμα καλύτερα, έχεις ζητήσει tips από εκείνη την παρέα που είχες γνωρίσει ένα καλοκαίρι σε κάποιο νησί και έχετε κρατήσει διαδικτυακή επικοινωνία αφού σας χωρίζουν κάμποσα μίλια, από εκείνη τη συμφοιτήτριά σου που έφυγε για σπουδές και έγινε μόνιμη κάτοικος του προορισμού που επέλεξες, από εκείνον τον φίλο σου που την έχει επισκεφθεί τόσες φορές ώστε να κινείται στην πόλη που θα προσγειωθείς χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται χάρτη.
Όλα αυτά τα κάνεις γιατί προφανώς θέλεις να γνωρίσεις τη σύγχρονη πλευρά του μέρος για την οποίο φτιάχνεις βαλίτσες, τα σημεία που αποτελούν κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλη αλλά δεν φαίνονται με «γυμνό μάτι», σημεία που ξεφεύγουν από τις καλογραμμένες προτάσεις των τουριστικών οδηγών και μόνο ένας άνθρωπος που τα συναντά καθημερινά μπορεί να σου τα επισημάνει και να αναδείξει τη σημασία τους.
Τι θα έλεγες για μια βόλτα προσαρμοσμένη στα ενδιαφέροντα σου, για έναν περίπατο που είναι κάθε φορά διαφορετικός και δεν έχει προκαθορισμένο σημείο έναρξης και λήξης, για μια γνωριμία με έναν άνθρωπο που δεν είναι ξεναγός αλλά έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εσένα; Τι θα έλεγες να γνωρίσεις την επομένη πόλη μέσα από τα μάτια ενός κατοίκου ρωτώντας τον «πως ζεις;». Αν είσαι από τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού νομίζω πως θα σε ενδιέφερε να ζήσεις αυτή την εμπειρία σε μια απόδραση σου στο εξωτερικό.
Τις μέρες όμως που δεν κάνεις check-in στο αεροδρόμιο, είσαι κι εσύ κάτοικος μια πόλης. Θα ήθελες λοιπόν να συστήσεις τις αγαπημένες σου πλευρές της Αθήνας στους επισκέπτες της, μακριά από τουριστικά κλισέ; Από μερικά πρόχειρα, δικά μου στατιστικά, είναι πολύ πιθανό να ανήκεις σε όλους εμάς που μέχρι να καθιερωθούν οι δωρεάν Kυριακές στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας έχεις να επισκεφθείς τον Ναό του Ολυμπίου Διός από εκείνη την εκδρομή που είχες κάνει με το σχολείο. Και σίγουρα περπατάς, τρως, ζεις σχεδόν καθημερινά στο εμπορικό τρίγωνο, στην Κυψέλη, στους Αμπελόκηπους, στο Παγκράτι.
Ποια Ελλάδα Πακετάρουν οι Τουρίστες στη Βαλίτσα της Επιστροφής;
Γυρίζοντας τον χρόνο σχεδόν δέκα χρόνια πίσω, όταν η προσοχή των διεθνών μέσων ενημέρωσης ήταν στραμμένη στην Αθήνα λόγω της οικονομικής κρίσης, ο τότε νέος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κλήθηκε να βρει τρόπους να αλλάξει την εικόνα της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος λάνσαρε ένα πρόγραμμα με το οποίο κάτοικοι της πόλης -κυρίως δημοσιογράφοι- ξεναγούσαν επισκέπτες στη δική τους προσωπική Αθήνα. Αυτές οι βόλτες γνώρισαν επιτυχία, δημιούργησαν φιλίες κι έτσι γεννήθηκε μια σύγχρονη πλατφόρμα που φέρνει κοντά επισκέπτες με κατοίκους της πόλης οι οποίοι περπατούν στην Αθήνα που αγαπούν, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, χωρίς να έχουν ένα ασφυκτικό πρόγραμμα παρά μόνο καλή διάθεση και όρεξη για συζητήσεις και γνωριμίες σε βόλτες που δεν είναι ποτέ οι ίδιες.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, το This is Athens with a Local σε βοηθάει να ξαναδείς την πόλη σου μέσα από τα μάτια όσων θα συναντήσεις και θα αντικρίζουν για πρώτη φορά όλα εκείνα που θέλουν και θέλεις να τους δείξεις. Μέσα από την πλατφόρμα γνωρίζεις ταξιδιώτες που αν ταιριάξετε μάλλον θα σε ξεναγήσουν με τη σειρά τους στον δικο τους τόπο. Ίσως λοιπόν φτιάξεις πιο εύκολα την επόμενη λίστα των must-see για το επόμενο ταξίδι σου με τη βοήθειά τους, ίσως όμως κάνεις νέους φίλους.
Είναι λογικό να αναρωτηθείς, «μα δεν υπάρχει το Παγκράτι σε εναλλακτικούς τουριστικούς οδηγούς». Ακόμα κι αν υπάρχει, εκείνη την υπέροχη μπλε μονοκατοικία που είναι στον δρόμο σου καθημερινά σίγουρα δεν την αναφέρει. Τις εναλλαγές που έχει ο δρόμος της Εμπεδοκλέους, ένας από τους πιο όμορφους της περιοχής, ποιος μπορεί να τις περιγράψει καλύτερα από εσένα που κατοικείς και βγαίνεις εκεί;
Τα παλιά ζαχαροπλαστεία, τα μαγειρεία του, τη λαϊκή αγορά που οδηγεί προς το γοητευτικό Μετς, όλα εκείνα τα σημεία που μαρτυρούν κάτι για το παρελθόν και το παρόν της γειτονιάς σου, δεν πιστεύεις πώς θα γοήτευαν έναν τουρίστα που θέλει να ξεφύγει για λίγο από τους κλειστούς χώρους των κατά τ’ άλλα υπέροχων μουσείων;
Αν συμφωνείς με τα παραπάνω, θα αναρωτηθείς και ποια είναι τα κριτήρια για να γίνεις μέρος της επικοινωνίας της Αθήνας, για να βρεθείς στην ομάδα εθελοντών του This is Athens with a Local. Αρχικά, να γνωρίζεις μία ξένη γλώσσα καλά.Αλλά το πιο σημαντικό είναι να επιθυμείς να διαθέσεις τον χρόνο σου σε κάτι διαφορετικό, σε μια εμπειρία μοναδική τόσο για τον επισκέπτη της Αθήνας όσο και για σένα.
Προκειμένου τα ενδιαφέροντα σου να ταιριάξουν πιο εύκολα με εκείνα των επισκεπτών, το This is Athens with a Local χωρίζεται σε θεματικές βόλτες, σε εκείνη που αφορά το πολύπλευρο φαγητό της Αθήνας, σε εκείνη που εστιάζει στη ζωή των γειτονιών της πόλης αλλά χωρίς γεωγραφικό περιορισμό, σε μια βόλτα αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, στην LGBTQ που έχοντας ως άξονα τους δρόμους της Αθήνας σε βοηθάει να περιγράψεις την πορεία και τη σημασία της κοινότητας για την πόλη.
Η δική σου Αθήνα σου δεν είναι μόνο η Ακρόπολη. Είναι όμως εκείνο το φαλάφελ που απολαμβάνεις χρόνια τώρα στην Πλατεία Βάθης και το οργανοποιείο που απολαμβάνεις να χαζεύεις λίγο πιο πάνω και ας μην ξέρεις πολλά από νότες. Είναι εκείνο το αναψυκτήριο που επισκέπτεσαι μέσα στο δάσος της Καισαριανής, είναι εκείνο το mural που δίνει χρώμα σε ένα σχολείο και σε συγκινεί κάθε φορά που περνάς από το στενό που το φιλοξενεί στον Κεραμεικό, είναι εκείνο το βιβλιοπωλεία που είναι κρυμμένο μέσα σε μια στοά-μπαρ του κέντρου, είναι η Πατησίων που μπορεί να μη γνώρισες στην αίγλη της αλλά έχεις διαβάσει και ξαναδιαβάσει γι’ αυτή, είναι εκείνη η πολυκατοικία του κέντρου που μια μέρα παρομοίασες (χαριτολογώντας) με το Flatiron building.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ από το Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλη του 2019 έγιναν 890.000 αφίξεις επισκεπτών μόνο στην Αθήνα. Και καθώς μια πόλη δεν μπορείς να τη γνωρίσεις μόνο με μία επίσκεψη, στόχος του Τhis is Athens with a Local είναι να γίνει η Αθήνα ένας προορισμός που θέλει κάποιος να επισκεφθεί ξανά – ξανά, μια πόλη που οι επισκέπτες της θα αγαπήσουν για τη ζωή της. Μήπως είσαι λοιπόν ένα από τα πρόσωπα που θα συμβάλλουν σε αυτό; Μάθε περισσότερα εδώ.