Categories: FeaturedΠΟΛΗ

Θα θέλατε να ζήσετε σ’ ένα αυτόνομο οικοχωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη;

To Οικοχωριό Σκάλα βρίσκεται νοτιοανατολικά του Νομού Θεσσαλονίκης, κοντά στο φαράγγι της Σκάλας, που είναι μια προστατευόμενη περιοχή υψηλής φυσική αξίας. Η ιδέα για την προσπάθεια διαμόρφωσης αυτού του χωριού ξεκίνησε αρκετά χρόνια πριν και άρχισε να παίρνει σταθερή μορφή από το 2012, όπου οι δύο πρώτες οικογένειες αποφάσισαν να κατοικήσουν στο οικοχωριό μόνιμα. Αυτή τη στιγμή ζουν μόνιμα 7 ενήλικες και 4 παιδιά και από το 2014 έχει δημιουργηθεί ένας πυρήνας 10-12 ατόμων που λειτουργεί ως υποστηρικτική ομάδα κι εργάζονται εντατικά για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται παράλληλα από ένα ευρύτατο δίκτυο φίλων και συλλογικοτήτων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Στόχος της οικοκοινότητας είναι η δημιουργία ενός «οικολογικού χωριού», όπου ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη για τη ζωή του αλλά και για την κοινότητα, με πρόβλεψη για ένα μέλλον που ευχαρίστως θα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους, ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν με αξιοπρέπεια, ως υγιείς και ελεύθεροι άνθρωποι.

Όσον αφορά την Οικονομία και ειδικότερα την εργασία, θέλουν να δημιουργήσουν επαγγελματικές προοπτικές για τους ανθρώπους της κοινότητας στο χώρο ή στη γειτονιά. Εργασίες που σέβονται το περιβάλλον και τη αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη συνεργασίας, τις πρωτοβουλίες εναλλακτικών νομισμάτων, την ανταλλακτική αλλά και την κοινή οικονομία.

Όσον αφορά τα πρακτικά ζητήματα του οικοχωριού, όπως η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, έχουν προβλεφθεί οι κατάλληλες ενέργειες για να εξασφαλίσουν την διαβίωση των κατοίκων και την κάλυψη των αναγκών τους. Εφαρμόζουν παλιές και νέες τεχνολογίες παραγωγής ήπιων μορφών ενέργειας. Για παράδειγμα, παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών πάνελ ενώ πρόσφατα εγκαταστάθηκε μια συσκευή παραγωγής βιοαερίου.

Ακόμη, οι κατασκευές τους αποτελούνται από υλικά φιλικά στο περιβάλλον, με ελάχιστες ενεργειακές ανάγκες, προσφέροντας υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. Παράγουν βιολογικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν σε κοινές χορτοφαγικές κουζίνες και για την δικτύωση με τοπικούς παραγωγούς.

Εντυπωσιακή είναι η αυτονομία στο νερό, το οποίο προέρχεται από φυσικές πηγές, κι έχουν δεξαμενές συγκράτησης νερού. Πέρα από τις πρακτικές συνθήκες που έχουν οριστεί και βάσει των οποίων εξασφαλίζουν τη διαβίωσή τους στο χωριό, σημαντικός είναι ο ρόλος των κοινωνικών επαφών και σχέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, εργάζονται με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα, προτιμούν τη λύση των συγκρούσεων με μη βίαιους τρόπους, ενώ η πρόβλεψη για τους νέους και τα μικρά παιδιά, αφορά ελεύθερα σχολεία, πειραματικά νηπιαγωγεία, ανοιχτούς χώρους παιχνιδιού. Ξεχωριστό ρόλο στο εγχείρημα αυτό έχει η αλληλεγγύη και η στήριξη, πρακτικές που στηρίζονται και αναδεικνύονται μέσω του εθελοντισμού.

Στο τρέχων εθελοντικό πρόγραμμα του Οικοχωριού, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες του οικοχωριού στο αγρόκτημα, στη δημιουργία φυσικών κήπων, στην υγιεινή κουζίνα, στην οικολογική δόμηση, τη δημιουργία χώρων συγκράτησης νερού αλλά και την εκμάθηση διαφορετικών κοινωνικών εργαλείων για τη δουλειά. Το τρέχων εθελοντικό πρόγραμμα διαρκεί από τις 10 Οκτωβρίου μέχρι τις 29 Νοεμβρίου. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εάν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή μπορείτε να δείτε ποιες είναι οι ανάγκες του χωριού σε υλικά αγαθά και να τους βοηθήσετε.

Ειρήνη Κοντογιάννη

Share
Published by
Ειρήνη Κοντογιάννη