Categories: ΠΟΛΗ

Η Τεχνόπολη Γυρίζει τον Διακόπτη

Το 19ο αιώνα ο χώρος αυτός έδινε φως του σε όλη την Αθήνα. Αυτήν την Πέμπτη, 3 Μαρτίου, θα φωτιστεί ο ίδιος, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα στην πόλη. Η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων γυρίζει τους διακόπτες στο ΟΝ και φωτίζει τα δύο ιστορικά τοπόσημά της, τα δύο αεροφυλάκια του παλιού εργοστασίου φωταερίου. Παράλληλα, εγκαινιάζει τρεις νέες δραστηριότητες που θα προσφέρει από εδώ και μπρος ο χώρος: το Παρατηρητήριο στο ψηλότερο κτίριο του παλιού εργοστασίου με πανοραμική θέα και πληροφορίες για την πόλη, το Athens Bikes – τον πρώτο σταθμό bike sharing της Αθήνας και το Skywalk, ένα μοναδικό χώρο παιχνιδιού και διάδρασης για παιδιά κάθε ηλικίας.
Η Popaganda πήγε για αυτοψία στο χώρο της Τεχνόπολης, λίγες μέρες πριν από το Switch On και τα είδε όλα πρώτη…

Η Ελένη Μιχαλάκη από το τμήμα επικοινωνίας, ανέλαβε την ξενάγησή μας στο χώρο. Τα δύο αεροφυλάκια, σήματα κατατεθέν της Τεχνόπολης, δε χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, μαθαίνουμε όμως ότι θα φωτιστούν αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους και με σύγχρονο εξοπλισμό που εξοικονομεί ενέργεια, δηλαδή σύγχρονο ηλεκτρολογικό εξοπλισμό LED που χρησιμοποιεί μόλις το 1/5 της ενέργειας κοινών λαμπτήρων. Το αεριοφυλάκιο 3, το μεγαλύτερο που λειτούργησε στον ελλαδικό χώρο με χωρητικότητα 15.000 κυβικά μέτρα, παραμένει ανέπαφο και αποτελεί πολύτιμη μαρτυρία κατασκευές τέτοιου τύπου. Το αεριοφυλάκιο 2 κατασκευάστηκε το 1887 και σήμερα στεγάζει το INNOVATHENS, δηλαδή τις πιο δημιουργικές ομάδες και τις πιο καινοτόμες ιδέες της πόλης. Στις 3 Μαρτίου, παίρνει την τελική του μορφή και φωτίζεται με έναν ξεχωριστό τρόπο, όπως ακριβώς ταιριάζει στον Κόμβο Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων. 

Αεροφυλάκια 2 και 3 θα φωταγωγηθούν αυτή την Πέμπτη από το Δήμαρχο Αθηνών Γιώργο Καμίνη

Οι δράσεις όμως του Switch On δε σταματούν εκεί. Την Πέμπτη θα εγκαινιαστεί επίσης και το Παρατηρητήριο στο ψηλότερο κτίριό της Τεχνόπολης, το Νέο Υδαταέριο. Το Νέο Υδαταέριο που ξεπερνάει τα 30 μέτρα ύψους, διατηρεί στο σύνολό του το μηχανολογικό του εξοπλισμό και συμμετέχει από εδώ και στο εξής  στο μουσειακό περίπατο που προτείνει το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, το οποίο γιορτάζει 3 χρόνια λειτουργίας.

Η θέα από το Παρατηρητήριο

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα από, να δει με γυμνό μάτι την Ακρόπολη, το Λυκαβηττό, τα δυτικά προάστια ως το Αιγάλεω, το Φάληρο και την Καστέλλα.  Οι πιο περίεργοι έχουν τη δυνατότητα να δουν την Αθήνα μέσα από κυάλια, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τέσσερα λεπτά ρίχνοντας απλά ένα κέρμα. Στο χώρο θα βρίσκεται και μια διαδραστική οθόνη αφής με την οποία  μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και να επιλέξετε μια από τις προτεινόμενες διαδρομές για μετά την αποχώρησή σας από το χώρο. Επίσης θα υπάρχει και μια εφαρμογή για selfies, έτσι ώστε να θυμάστε την επίσκεψή σας στο σημείο με μια από τις πιο όμορφες πανοραμικές απόψεις της πόλης μας. Το Παρατηρητήριο για αρχή θα ακολουθεί τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Η Αθήνα μέσα από κυάλια

Ο χώρος του Παρατηρητηρίου under construction

Πληροφορίες για το Νέο Υδαταέριο, το κτίριο στο οποίο παρασκευάζονταν το υδαταέριο, καύσιμο αέριο από την ανάμειξη κωχ με ατμό σε θερμοκρασία άνω των 1000 βαθμών Κελσίου. Πηγή: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Το Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Νιώθεις ότι θα αγγίξεις σχεδόν τον Παρθενώνα

Το Παρατηρητήριο

Στο ισόγειο του Νέου Υδαταερίου λειτουργεί Αίθουσα Προβολών καθώς και το Πωλητήριο του Μουσείου. Στο κτίριο διασώζεται το μεγαλύτερο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού. Πηγή: Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, Το Εργοστάσιο Φωταερίου της Αθήνας, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων

Κάτι που περιμέναμε καιρό να συμβεί στην πόλη, επιτέλους κατέφτασε. Ο πρώτος σταθμός bike sharing είναι πλέον εδώ, στην Τεχνόπολη, και σου προσφέρει τη δυνατότητα να κυκλοφορείς με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου. Χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα που βρίσκονται στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, έχεις την ευκαιρία να μετακινηθείς στην πόλη χωρίς ταλαιπωρία, αξιοποιώντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της ποδηλασίας. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ποδήλατο όπως επιθυμείς (αρκεί να το επιστρέψεις πίσω και στην ώρα του), υπάρχουν όμως και τρεις προτεινόμενες διαδρομές: Μία στα μνημεία της Αθήνας, μία στο εμπορικό τρίγωνο ή ακόμα και στον ποδηλατόδρομο της πόλης που ξεκινά από το Γκάζι (γέφυρα Πουλοπούλου) και φτάνει μέχρι το Μοσχάτο.

Ο πρώτος σταθμός bike sharing του κέντρου της Αθήνας, είναι γεγονός!

Εσύ ποια διαδρομή θα ακολουθήσεις;

Με μικρό αντίτιμο τώρα μπορείς να βολτάρεις στην πόλη

Διάλεξε ένα από τα δέκα ποδήλατα που βρίσκονται στη διάθεσή σου

Και οι μικροί, περιπετειώδεις επισκέπτες της Τεχνόπολης όμως, μπορούν πλέον να συνδυάσουν τη βόλτα τους εκεί με το παιχνίδι. Μετά το Σιάτλ, την Κωνσταντινούπολη, την Πράγα και όχι μόνο, η Αθήνα υποδέχεται το δικό της υπερσύγχρονο action park, μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Το Skywalk έρχεται στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της πόλης και υπόσχεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία, για παιδιά από 6 – 18 ετών. Αιωρούμενες γέφυρες, εναέρια παρατηρητήρια και μια τεράστια τσουλήθρα-τούνελ συνθέτουν την εντυπωσιακή κατασκευή, βιομηχανικού στυλ που συνομιλέι όμορφα με το αεροφυλάκιο 3, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να σκαρφαλώσουν, να ισορροπήσουν και να ακονίσουν τη φαντασία τους. με θέα από ψηλά και απόλυτη ασφάλεια.  

Το εντυπωσιακό Skywalk που συνομιλεί με το αεροφυλάκιο 3

Εναέριες γέφυρες και παρατηρητήρια για τους μικρούς επισκέπτες

Παιχνίδι με απόλυτη ασφάλεια και βιομηχανικό design

Ματιά μέσα από το χωροδικτύωμα

Την Πέμπτη 3 Μαρτίου, με μια μεγάλη γιορτή θα γίνουν τα εγκαίνια αυτών των νέων εγκαταστάσεων που είχαμε τη δυνατότητα να δούμε πρώτοι. Παράλληλα θα γιορταστούν τα 3 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και τα 2 χρόνια INNOVATHENS, του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

Industrial
Αίθουσα προβολών
Μεγάλο μέρος του εξοπλισμού από το Νέο Υδαταέριο έχει διασωθεί μέχρι και σήμερα
Οι προβολές συμπεριλαμβάνονται στη Μουσειακή διαδρομή
Το Νέο Υδαταέριο
Skywalk
Skywalk και Παρατηρητήριο δύο από τις τέσσερις δράσεις που θα εγκαινιαστούν αυτή τη Πέμπτη στο Switch On
Το Παρατηρητήριο από μακριά
Ακρόπολις
Θέα από το Παρατηρητήριο
Θαυμάστε την Αθήνα από πολύ κοντά
Με ένα κέρμα, παίρνετε την καλύτερα θέα της πόλης για τέσσερα λεπτά
Θα δείτε τόσο κοντά την Καστέλλα που δε θα το πιστεύετε!
Θαυμάστε την πόλη, από εκεί που χτυπά η καρδιά της
Πληροφορίες για το Γκαζοχώρι
Κατεβαίνοντας από το Παρατηρητήριο
Μπορείτε να πάρετε είτε τις σκάλες, είτε τον εντυπωσιακό εξωτερικό ανελκυστήρα

Οι επισκέπτες  θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις αίθουσες της Τεχνόπολης με τις νέες δυνατότητες και τις νέες παροχές με αγαπημένες μπάντες και djs. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από τις 18:00 και θα περιλαμβάνει από φωτογραφικές εκθέσεις, live από την Athens Big Band και τους Jaguar Bombs, θεατρική παράσταση και άλλα, για να ολοκληρωθεί με τη φωταγώγηση των 2 αεριοφυλακίων της Τεχνόπολης και πάρτι με τους Λατέρνατιβ.

Πέμπτη 3 Μαρτίου, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων,  από τις 18:00
Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.