H Χριστίνα Κάκκου είναι η σεφ-πατισιε της “επόμενης γενιάς’’ που ζει και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη. Και ποια είναι η “επόμενη γενιά’’ αναρωτιέμαι. Μα αυτή που ‘’πάει’’ το γλυκό ένα βήμα παραπέρα τόσο στον συνδυασμό των υλικών όσο και στην εμφάνιση.

Και τι χρειάζεται γι αυτό; Μα όπως και οι σεφ, χρειάζονται σπουδές, εκπαίδευση και εμπειρία. Γι αυτό και οι περγαμηνές της Χριστίνας Κάκκου είναι σημαντικές: “Diplome de cuisine de l’Ecole Le Cordon Bleu”, “Attestation de stage – Les entrements de tradition” και “Attestation de stage – Viennoiseries er Petits fours”. ‘’Οι σπουδές μου ήταν αρχικά πάνω στην μαγειρική, στην σχολή Le Cordon Bleu, στο Παρίσι όμως είχα πάντα μία ιδιαίτερη αγάπη στην δημιουργία των γλυκών. Στη συνέχεια, όταν πλέον ασχολήθηκα μόνο με την ζαχαροπλαστική παρακολούθησα δύο επαγγελματικά σεμινάρια της σχολής Le Notre στο Παρίσι με θέμα τις τούρτες και τις ζύμες, τα κέικ και τις σφολιάτες”.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η εμπειρία της. “Εργάζομαι από το 1997 κυρίως στον τομέα της μαγειρικής κι έχω κάνει τον κύκλο μου σε ξενοδοχεία και νησιά, σε εστιατόρια στην θεσσαλονίκη, έχω συνεργαστεί με εταιρείες για την δημιουργία νέων προϊόντων και έχω δουλέψει αρκετά σαν ελεύθερος επαγγελματίας και στον τομέα της μαγειρικής, αλλά και της ζαχαροπλαστικής. Με τη Sugarela δε νομίζω ότι θα ήθελα να κάνω τη «διαφορά» αναπτύσσοντας έναν τρελό ανταγωνισμό έναντι των υπολοίπων συναδέλφων. Ο χώρος αυτός είναι το μαγικό μου εργαστήρι το οποίο καλύπτει την ανάγκη και την αγάπη μου να βρίσκομαι στην κουζίνα και να φτιάχνω γλυκά τα οποία τα χαιρόμαστε όλοι – οι πελάτες μου, οι φίλοι μου, η οικογενειά μου κι εγώ. Η διαφορά είναι σίγουρα ότι έχουμε μια πολύ μικρή παραγωγή και φτιάχνονται όλα με σπιτικό τρόπο’’.

Κρέμα ή σοκολάτα; “Mα και τα δυο μου απαντά’’. Το αγαπημένο της υλικό είναι η φυσική βανίλια και χωρίς να θεωρεί ότι είναι η επιτομή του γλυκού, αγαπά να φτιάχνει τα πιο νόστιμα μπισκότα στην πόλη – τα οποία είναι μυστική συνταγή και δεν μπορεί ποτέ να αντισταθεί σε ένα ωραίο, ζεστό σουφλέ σοκολάτας με παγωτό βανίλια και ‘’το αρχηγείο’’ στο οποίο παρασκευάζει τα γλυκά της της ονομάζεται Sugarela.

“Η φιλοσοφία της Sugarela είναι να δημιουργούμε όλα τα γλυκά με σπιτικό τρόπο και με υλικά που θα χρησιμοποιούσαμε στο σπίτι, όπως τη φυσική βανίλια. Η παραγωγή είναι καθημερινή και φροντίζουμε όλα να είναι ημέρας. Δε νομίζω ότι έχουμε σπεσιαλιτέ στο μαγαζί. Ίσως γιατί θεωρώ ότι όλα είναι σπεσιαλιτέ μας. Υπάρχουν αρκετά γλυκά που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στον κόσμο, όπως το σουφλέ σοκολάτας, το τσιζ κέικ, τα χρωματιστά μπισκότα, η κρεμ μπρουλέ, τα τρουφάκια, η τάρτα λεμόνι με μαρέγκα και η τούρτα σοκολάτα με πραλίνα και καραμελωμένο φουντούκι”.

Ο χώρος της είναι μια μικρή όαση η οποία έχει σχεδιαστεί κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα: To βραβευμένο δημιουργικό γραφείο –πολλά ΕΒΓΕ-  Designers United σχεδίασαν τον χώροί, από το λογότυπο μέχρι το χαρτί περιτυλίγματος, η The Ink – δημιουργίες ντεκό από πεπιεσμένο χαρτί – σχεδίασαν και υλοποίησαν τα φωτιστικά του χώρου.

*Η Χριστίνα Κάκκου πειραματίζεται πάντα σε καινούργιες γεύσεις και συνδυάζει πάντα το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Αυτό και η αγάπη της για τη ζαχαροπλαστική είναι ίσως τα δύο συστατικά της επιτυχίας της. Sugarela, Μητροπόλεως 102, 2310 308979

Γεωργία Δώδου

Share
Published by
Γεωργία Δώδου